Stafide – Ce sunt, Cum Se Fac, Beneficii Si Contraindicatii (2020)

Toată lumea știe de stafide. Este un tip de aliment cu fibre pe care ori îl iubești, ori îl urăști și, deși există multe persoane care au o atitudine rezervată față de stafide, poate își vor schimba percepția după ce vor afla că acestea sunt adevărate comori nutriționale.

Bunicile noastre foloseau stafide în prăjituri, mai ales în plăcintele cu brânză, o combinație cu adevarat delicioasă. De asemenea, acesteau se regaseau și în cozonac sau biscuiți.

Stafidele sunt mici vedete. Stafidele beneficii oferă o textură interesantă de fructe uscate cu un gust dulce.

Consumul stafidelor reprezintă o sursă bună de minerale, nutrienți și vitamine, înlocuind excelent dulciurile pline de zahăr hipercalorice care ne atacă silueta și cresc riscul de diabet.

Ce Beneficii Si Proprietati Regasim In Stafide?

Stafide - beneficii si proprietati

Stafidele ajuta la digestie

Multe beneficii se răsfrâng asupra digestiei. Consumul de stafide poate să fie un ajutor de nădejde pentru organism și pentru funcționarea optimă a sistemului digestiv.

Secretul din spatele acestor afirmații este de fapt unul destul de evident: ce fibre alcătuiesc aceste fructe uscate. Acestea sunt fibre solubile care înmoaie scaunul și îl ajută să treacă mult mai ușor prin intestinul gros.

Acest lucru poate să ducă la îmbunătățirea digestiei și la promovarea funcțiilor normale ale sistemului digestiv.

Stafidele reduc aciditatea la stomac

Stafidele conțin foarte multe minerale importante precum fier, magneziu, potasiu și mult cupru.

Aceste tipuri de minerale sunt alcaline (bazice) pe scala de pH și pot ajuta la reducerea, scăderea acidității la stomac, echilibrând în același timp nivelul acesteia.

Obiceiurile alimentare nesănătoase (mâncare în cantitate mare, pauză prea lungă între mesele principale, alimente bogate în grăsimi, alimente acide) pot duce la hiperaciditate. De asemenea, fumatul, obezitatea și stresul sunt alt factori care pot perturba nivelul acidității.

Recomandăm să aveți un stil de viață echilibrat pentru reducerea confruntărilor cu asemenea probleme.

Stafidele lupta împotriva anemiei

Stafidele lupta împotriva anemiei

Stafidele consumate, chiar dacă vă vine greu să credeți, reprezintă o sursă bună de fier. Acestea ajută în lupta împotriva anemiei.

Anemia apare din cauza dificultății organismului de a absorbi fierul din alimente sau a carenței acestuia (fierului). Consumul de stafide pline de minerale (potasiu, magneziu și altele) determină producerea de celule roșii (hematii), acestea având rolul de a transporta oxigen în întregul organism.

În 50 de grame de stafide puteți să regăsiți cam 1,2 miligrame de fier, aceasta reprezentând 7% din cantitatea recomandată zilnic de către specialiști.

Trebuie să aveți o alimentație bogată în minerale (magneziu, cupru, potasiu) și vitamine (vitamina C, vitamina K) pentru a combate anemia.

Stafidele previn cancerul

Stafidele pot să prevină formarea celulelor canceroase datorită cantității mari de antioxidanți pe care o conține.

Antioxidanții sunt vitali pentru corpul uman deoarece ne ajută protejându-ne de deteriorarea oxidativă și de radicalii liberi care de atacă organele.

Daunele oxidative și radicalii liberi sunt factori care cresc riscul apariției multor tipuri de cancer, dar și a dezvoltării tumorii și a îmbătrânirii premature.

Stafidele conțin foarte mulți fitonutrienți, cum ar fi fenolii și polifenolii. Aceste tipuri de antioxidanți ajută la omorârea celulelor canceroase și regenerarea celor benefice.

Stafidele ajuta la tratarea infectiilor

Infecțiile din corp pot fi tratate cu ajutorul stafidelor consumate.

Câteodată sistemul nostru imunitar este slăbit, ceea ce le permite virusurilor și bacteriilor să treacă de bariera naturală pe care sistemul imunitar o impune ajungând în organism. În acest mod se instalează bolile, răcelile și gripa.

Stafidele au proprietăți antibacteriene din abundență, fiind capabile să reducă febra și să lupte împotriva bacteriilor și infecțiilor virale din organism.

Așadar, următoarea dată când sunteți răciți nu uitați să ronțăiți câteva stafide între mese deoarece pot fi de foarte mare ajutor.

Cum Se Fac Stafide?

Stafidele sunt struguri uscați.

Stafidele sunt struguri uscați. Acestea rezultă prin eliminarea umidității din strugure, fiind de cele mai multe ori obținute din soiurile de struguri fără semințe, deși nu este o regulă generală.

În magazin regăsim o mulțime de branduri de stafide, iar în general acestea sunt naturale și chiar ieftine având și opțiuni organice de achiziționare.

Cu toate acestea, unii oameni preferă să și le facă singuri metoda de obținere a acestora fiind destul de simplă.

Puteți să le obțineți la cuptor. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți strugurii cei mai buni și mai frumoși, să-i fierbeți într-o oală timp de aproximativ 1 minut și apoi să-i puneți într-o tavă după ce i-ați uscat bine cu un șervețel.

Îi lăsați la cuptor timp de 3 ore la 100 grade Celsius.

Stafide – Intrebari Frecvente:

Ce sunt stafidele?

Strugurii uscați la soare sau în dezhidrator, cu o culoare fie galbenă, fie maro, în funcție de ce sortiment a fost supus tratamentului de deshidratare formează stafidele.

Acestea sunt folosite și consumate în salate, în terci de ovăz, iaurt, prăjituri, cereale și multe alte preparate, fiind apreciate pentru gustul lor specific.

Ce sunt stafidele aurii?

Un tip de stafide sunt cele aurii. Diferența dintre acestea și celelalte tipuri de stafide constă în modalitatea de uscare a primelor menționate.

Conform unui nutriționist celebru, cele aurii sunt mai bune decât cele brune deoarece procesul de deshidratare este unul mai lent.

Ce sunt stafidele brune?

Stafidele brune sunt acelea care au stat prea mult la uscat sau la cuptor de aceea au căpătat culoarea brună.

Reacția de brunificare este accelerată de o temperatură mai ridicată, însă asta nu înseamnă că nu sunt la fel de bune și bogate și nu ajută organismul la fel ca cele aurii.

Din ce se fac stafidele?

Se fac din strugurii uscați la soare sau în cuptor. Conform nutriționiștilor, cu cât strugurii stau mai mult la deshidratat, cu atât își păstrează mai mult din proprietăți rezultând și mai multe stafide beneficii.

Stafidele sune struguri uscati la soare sau la cuptor.

Ce contraindicatii au stafidele?

Unii oameni pot dezvolta alergii la aceste fructe cu bobițe și implicit la stafide. Aceste persoane se pot confrunta cu probleme de respirație.

Unele persoane mai pot reacționa negativ în momentul în care consumă prea multe stafide, prezentând vărsături, diaree și febră.

Stafidele ingrasa?

Sunt pline de zaharuri naturale, fiind o variantă extraordinară de a reduce pofta mare de dulce fără a vă încărca corpul cu alte calorii goale decât stafidele calorii, produse pline de vitamine si fibre, care ajută la starea de bine a organismului.

În schimb pot îngrășa mai ales dacă le mâncați într-o cantitate mare. Cu ajutorul stafidelor vă puteți controla nivelul de zahăr din sânge, dar și îndeplini obiectivele de slăbit, ideea principală e să nu faceți abuz.

0 Shares
Copy link