Pectina de Mar si Citrice – Ce este, Beneficii si Contraindicatii (2020)

Tuturor ne plac jeleurile de fructe și gemurile, dar cui i se datorează consistența și textura gelatinoasă a acestora? Răspunsul corect este: pectina.

Pectina este o substanță naturală, o polizaharidă ce se află în mod natural în diferite fructe și legume, precum fructele de pădure, merele și multe alte fructe. Când este pusă la o sursă de căldură, aceasta se îngroașă, la fel cum se întâmplă în cazul gemurilor și a jeleurilor de fructe.

Probabil bunicile noastre nu au folosit pectină adăugată ca agent de îngroșare, ci stăteau deasupra oalei cu gem amestecând fructele continuu până când gemul se gătea complet, ajungând la consistența groasă cu care toți suntem obișnuiți.

Acestea probabil nu știau care sunt beneficiile pectinei, însă vorbim despre un produs vegetarian care, cu cât este mai calitativ, cu atât cantitatea de zahăr folosită va fi mult mai redusă, rezultând un gem de fructe sănătos, natural și sățios.

Ce Beneficii Si Proprietati Regasim In Pectina?

Pectina - Beneficii Si Proprietati

Consumul de pectina reduce nivelul de colesterol

Pectina este un agent de texturizare și gelifiere, un polizaharid complex, extras din pulpa unor fructe diverse.

După extracția sa din fructele bogate în pectină, urmează prelucrarea acesteia, obținându-se diferite compoziții moleculare și caracteristici funcționale. Însă, în linii mari, pectina nu este altceva decât un gelifiant natural folosit pentru a îngroșa gemurile, marmeladele și jeleurile, rezultând versiuni mai puțin calorice, ce au cantități mai mici de zahăr decât cele care nu folosesc pectină.

Reducerea nivelului de colesterol este realizată prin folosirea diferitelor fibre gelifiante.

Fructele cu pectină naturală sunt utile atât pentru animale, cât și pentru oameni.

Acest agent de îngroșare scade colesterolul din sânge și ficat de la diferite animale (șoareci, hamsteri, iepuri) conform multiplelor teste realizate până acum. Compoziția moleculară a pectinei influențează pozitiv nivelul de colesterol, reducându-l la limitele normale.

Vorbim și despre rolul pectinei la oameni, aceasta având capacitatea de a scădea nivelul de colesterol LDL conform studiilor în vigoare.

Pectina este un prebiotic care contribuie la sanatatea sistemului digestiv

Pectina - este un prebiotic

La baza acestei afirmații stă un principiu simplu.

Pectina este în primul rând o fibră dietetică, adică partea din plantă care este nedigerabilă. La rândul lor, fibrele sunt solubile și insolubile.

Este una dintre fibrele solubile ce are capacitatea de a reține apa din tractul digestiv, transformând-o în gel.

În acest mod se încetinește digestia, oferind senzația de sațietate și ajutând sistemul digestiv să descompună mai eficient alimentele consumate.

Pectina poate să ajute sistemul digestiv în rezolvarea anumitor probleme, chiar și unele afecțiuni ale colonului (poate să vă scape de constipație sau de diaree).

Mai mult decât atât, este considerată un probiotic, iar microbiomul intestinal și digestiv are nevoie de probiotice pentru funcționarea lui sănătoasă.

Probiotinele nu sunt altceva decât bacterii sănătoase și necesare intestinului nostru care ajută la descompunerea anumitor alimente, la uciderea microorganismelor periculoase și la crearea vitaminelor.

Pectina atenuează efectele diareii și a constipatiei

Pectina ajută la ameliorarea efectelor diareei și a constipației.

Fiind o fibră solubilă, așa cum am menționat și mai sus, aceasta are proprietăți unice de gelifiere, ajutând digestia în multe moduri.

Transformându-se în gel în tractul digestiv în prezența apei, pectina are capacitatea de a înmuia scaunul. În acest fel se grăbește timpul de tranzit al alimentelor prin tractul digestiv, reducând constipația.

S-a realizat un studiu ce a durat 4 săptămâni pe seama a 80 de persoane ce sufereau deseori de constipație din cauza tranzitului lent. Acestora li s-a administrat 24 de grame de pectină pe zi, iar la finalul experimentului aceștia aveau o cantitate mai mare de bacterii sănătoase și erau mult mai puține cazuri de constipație decât în cazul grupului de control (cei care nu au primit pectină).

În plus, se poate crea o barieră de protecție din pectină în jurul garniturii intestinale, prevenind astfel intrarea bacteriilor dăunătoare în organism.

Pectina reduce aciditatea la stomac

Pectina reduce aciditatea la stomac

Există studii ce dovedesc faptul că o doză de pectină folosită constant, îmbunătățește sănătatea bacteriilor intestinale, reducându-se astfel inflamația, aciditatea și toate simptomele gastro-intestinale.

Pectina din mere mai ales, fiind naturală, are efecte uimitoare asupra acidității la stomac. Pe lângă faptul că sunt o sursă excelentă de calciu, magneziu și potasiu, merele sunt niște comori minerale alcalinizante ce ajută la ameliorarea acidității la stomac.

Aciditatea apare atunci când acidul din stomac se ridică spre esofag. Unii specialiști spun că un sigur măr are un conținut suficient de pectină naturală pentru a neutraliza acest simptom, creându-se în stomac un mediu alcalin.

Pectina poate să mai ajute și la eliminarea toxinelor dăunătoare din organism și previne apariția problemelor biliare.

Pectina îmbunătățește absorbția fierului în organism 

Cât despre absorbția fierului în organism, pectina poate fi de ajutor în acest sens.

Principala sarcină a fierului este să transporte oxigenul în întregul corp, însă este foarte important și pentru a regla și susține sistemul imunitar.

Hemoglobina și mioglobina sunt produse cu ajutorul fierului, iar prima (hemoglobina) are atribuția de a transporta oxigenul din plămâni prin tot sistemul sangvin, iar mioglobina aduce oxigenul în mușchi.

Fără fier în organism, se pot produce anemii severe, oboseală, stare de agitație, dureri de cap îngrozitoare, dureri toracice, ritm cardiac crescut și putere de concentrare scăzută.

Pectina poate fi utilizată mai ales de persoanele care suferă de anemie, această afecțiune despre care oamenii de știință spun că mai bine de 30% din populație o are.

Menstruația, dieta vegană sau vegetariană sunt factori care contribuie la pierderea fierului din organism sau la probleme în absorbția acestuia de către organism.

Cu toate acestea, s-a realizat un studiu pe baza pectinei din fructele de măr, iar rezultatele acestuia au arătat că pectina a crescut absorbția de fier în organism.

Trebuie să menționăm că vorbim despre un studiu realizat pe șoareci de laborator, astfel încât rezultatele pot să fie sau nu valabile și la om.

Pectina ajuta la slabit

Pectina - putine calorii

Cine nu își dorește să scape de kilogramele în plus. Lupta cu greutatea se dă de fiecare om în parte, unii dorind să se îngrașe, alții să slăbească.

Cele mai dese cazuri sunt cele în care persoanele doresc să slăbească și dacă se poate într-un timp cât mai rapid și într-un mod cât mai sănătos, atunci este excelent.

Pectina poate să vă ajute în acest sens.

Aceasta poate să ajute la pierderea în greutate prin întârzierea golirii stomacului, ceea ce înseamnă că nu veți simți nevoia să mâncați.

Digestia lentă vă poate ajuta să vă simțiți plini mai mult timp, iar pectina exact asta face, încetinește digestia. În acest mod, dvs. o să reduceți cantitatea de mâncare pe care o mâncați, ceea ce duce inevitabil la pierderea în greutate.

Pentru a susține această afirmația, niște oameni de știință au realizat un studiu pe 74 de adulți cărora li s-au administrat între 5 și 20 de grame de pectină cu suc de portocale între mese.

Chiar și cei care au luat cea mai mică doză au înregistrat mai multă plinătate și un aport alimentar redus. Se recomandă ca fructele cu un nivel ridicat de pectină, să facă parte din dieta persoanelor care își doresc să slăbească.

Pectina contribuie la reducerea nivelului de zahăr în sânge

Pectina este o fibră solubilă, am stabilit asta deja în rândurile de mai sus.

În momentul în care consumăm chiar și 25 de grame de fibre pe zi, riscul apariției diabetului scade substanțial.

În mod normal, doza recomandată adulților este de 20-25 de grame de fibre pe zi, dar specialiștii spun că această doză poate fi depășită, fiind chiar și indicat să avem mai multe fibre în alimentație.

Pectina influențează semnalele hormonale, încetinind absorbția nutrienților și oferind rapid senzația de sațietate imediat după administrare. Aceasta poate să scadă nivelul de zahăr din sânge, ceea ce ar putea duce la îmbunătățirea situației celor care au diabet de tip 2.

Într-un studiu realizat timp de 4 săptămâni, 12 persoane cu diabet zaharat de tip 2 au luat 20 de grame de pectină zilnic, iar nivelul glicemiei li s-a îmbunătățit semnificativ.

Pectina contribuie la îmbunătățirea sistemului cardiovascular

Pectina - imbunatateste sistemul cardiovascular

Pectina poate să sprijine sănătatea inimii prin scăderea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale.

Această substanță se leagă de acizii biliari din intestinul subțire, care poate duce la îmbunătățirea nivelului de colesterol.

O analiză pe 65 de studii efectuate la 3000 de adulți a stabilit că a redus colesterolul LDL (rău) fără a afecta colesterolul HDL (bun). În general, a avut tendința de a scădea colesterolul total cu 5-16%.

Acest lucru este important, întrucât nivelurile ridicate de colesterol total și LDL (rău) sunt un factor de risc major pentru bolile de inimă.

Alte studii umane și animale au observat rezultate similare.

Consumul de pectină poate să regleze tensiunea arterială, iar acest lucru este susținut de un studiu realizat asupra unor persoane care sufereau de hipertensiune.

Acestora li s-a administrat 9 grame de pectină timp de 7 săptămâni, iar tensiunea sistolică și diastolică a revenit în limitele normale.

Pectina impiedica raspandirea cancerului în organism

În studiile din laboratoare, în eprubetă, pectina a ucis celulele canceroase de colon.

În plus, această fibră solubilă ajută la scăderea inflamației și protejează celulare care pot declanșa formarea de celule canceroase de colon – reducând astfel riscul de cancer de colon.

Cercetătorii teoretizează că prezența pectinei poate scădea riscul de cancer de colon prin legarea și inhibarea absorbției galectinei-3, ale căror niveluri ridicate sunt asociate cu un risc crescut de cancer de colon.

Studiile efectuate în eprupetă au arătat, de asemenea, că a ucis alte tipuri de celule canceroase, inclusiv celule canceroase de sân, ficat, stomac și pulmonare.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege dacă și cum afectează cancerul la oameni și nu putem face afirmații ale căror veridicitate nu a fost testată încă suficient de bine.

Pectina se poate adăuga foarte ușor în dieta zilnică

Pectina - usor de adauga in meniul zilnic

În primul rând, înainte să vă convingem de cât de ușor este să adăugați surse de pectină în dieta zilnică, trebuie să vă menționăm care sunt modalitățile de obținere ale acesteia.

Vorbim despre extract de pectină, ce rezultă din extracția la cald a tescovinei, apoi de pectină pulbere, ce se obține uscând extractul despre care vorbeam anterior și pectină farmaceutică.

Pectina poate fi adăugată în alimentație sub forma suplimentelor alimentare sau chiar din alimente.

Fructele ce nu au ajuns încă să se coacă complet au un nivel mare de pectină, în schimb, cele dulci, nu au așa multă pectină spre cât ne-am dori.

Merele au cea mai mare cantitate de pectină, de aceea recomandăm să consumați cât mai multe fructe de acest tip pe zi deoarece sunt foarte sănătoase și benefice pentru organism.

Cum Se Consuma Pectina?

O modalitate de a adăuga pectină în dieta dvs. este să mâncați mai multe alimente bogate în această fibră, în spcecial fructe ca mere, care au o concentrație mare de pectină.

Aproape toate fructele și legumele conțin o oarecare cantitate de pectină, prin urmare, consumul unei varietăți de alimente vegetale este un mod excelent de furnizare al acestei substanțe.

Cu toate acestea, deși majoritatea gemurilor și jeleurilor sunt făcute cu pectină, consumul cantităților mari din aceste produse nu este o modalitate bună de a include mai multă pectină în dietă. Gemurile și jeleurile conțin doar cantități mici de fibre, dar au și un conținut mare de zahăr și calorii. Astfel, acestea trebuie consumate cu moderație.

Pectina este un ingredient obișnuit în gemuri, jeleuri și marmelade, dar și în umpluturile plăcintelor, fiind folosită la îngroșarea lor.

Este de asemenea disponibilă ca supliment. În industria alimentară pectina este folosită ca gelifiant, stabilizator pentru producerea de gem de fructe, jeleuri și dulcețuri.

Mai mult, merele întregi furnizează pectină, soiul Granny Smith oferind cele mai mari cantități.

Este ușor și la îndemână să mâncați felii de mere crude, să le coaceți cu scorțișoară sau să le adăugați la smoothie-uri. Le puteți amesteca și în făina de ovăz.

Pectina – Intrebari Frecvente:

Ce este pectina?

Pectina - are contraindicatii?

Pectina este una dinte fibrele solubile ce se poate regăsi în mod natural fructe și legume. În lista cu fructele bogate în pectină includem: cireșele, prunele și merele, însă mai există și alte fructe, acestea fiind principalele.

Pectina este o fibră unică, ce se gelifică în prezența căldurii, transformându-se în gel.

Ce contraindicatii are pectina?

Contraindicațiile pe care pectina le are pentru unele persoane mai sensibile, sunt gazele și balonarea deoarece se găsește în mod natural în multe fructe și legume.

În plus, trebuie să o evitați mai ales dacă sunteți alergic la alimentele cu conținut bogat în pectină, incluzând aici majoritatea produselor și suplimentelor alimentare care sunt făcute din fructe precum mere sau coji de citrice.

Pectina poate provoca balonare.

Pentru orice fel de probleme care apar în urma administrării pectinei nu ezitați să vizitați medicul pentru a vă asigura că totul este în regulă.

0 Shares
Copy link