Moringa Oleifera – Beneficiile si Contraindicatiile acestei Plante (2020)

Moringa vine tocmai din India, mai precis Munții Himalaya și este un copac ce are extrem de multe beneficii pentru corpul uman. Frunzele sale au o culoare frumoasă de verde și sunt destul de mici, însă cu multiple proprietăți tămăduitoare.

După câteva studii, planta moringa a fost desemnată una dintre cele mai uimitoare plante din lume privind-o din perspectiva elementelor nutritive și vindecătoare.

„Copacul vieții”, cum l-au denumit localnicii din India în vremuri antice, moringa oleifera, are și o paletă variată de întrebuințări medicale și beneficii, având în compoziție o mulțime de antioxidanți, aminoazici, minerale și nutrienți.

Este considerat și un produs alimentar de bază, fiind consumat de mii de oameni pentru a scăpa de malnutriție, pulberea conținând de 10 ori mai multe vitamine decât frunzele sale.

Ce Beneficii Si Proprietati Regasim In Moringa?

Moringa - Beneficii Si Proprietati

Moringa este buna pentru par si pentru piele

Moringa este cunoscută pentru proprietățile sale uimitoare pentru piele și păr. Are proprietăți antibacteriene și antifungice, ajutând în vindecarea ciupercii piciorului și a onicomicozei.

De asemenea, planta este benefică în tratarea acneei, a abcesului, a pielii uscate și a mătreții. În cazul în care v-a înțepat o insectă, uleiul de moringa este foarte benefic pentru a accelera vindecarea sa.

Având proprietăți antivirale și antibacteriene, ueiul poate fi utilizat ca factor astringent pentru a elimina virusurile și bacteriile de pe suprafața pielii.

Uleiul de moringa poate fi utilizat pentru a hidrata pielea, fiind folosit și în producerea de parfumuri datorită mirosului său plăcut.

Fiind bogată în proteine, vitamina C și acid clorogenic, moringa stimulează producția de colagen, luptă împotriva enzimelor și radicalilor liberi ce atacă sau degradează colagenul. Bogată în antioxidanți, moringa oferă pielii toate vitaminele și nutrienții necesari pentru a o păstra tânără și frumoasă.

Cât despre păr, moringa ajuta la creșterea părului și datorită fierului din compoziție, determină pierderea mai puțină a acestuia și hidratează în profunzime deoarece reține apa în celule. Are un efect uimitor și reduce descuamarea scalpului, a stratului superior al epidermei, curățând pielea de acnee, inflamații, roșeață și puncte negre.

Moringa este un antiinflamator puternic ce poate trata pana si edemul pulmonar

Moringa - antiinflamator puternic

Inflamația este un răspuns fiziologic bine-cunoscut de toată lumea pentru a proteja organismul împotriva răspândirii infecției în organism, însă câteodată corpul nu are capacitatea de a stopa procesul inflamator. Inflamația cronică poate declanșa diferite afecțiuni / tulburări inflamatorii asociate.

Moringa este planta originară din India, cultivată pe scară largă în majoritatea țărilor tropicale, recunoscută pentru mai multe beneficii medicinale, printre care se numără întărirea sistemului imunitar, stoparea inflamației și tratarea edemului pulmonar.

Extractul de moringa inhibă secreția producției de monoxid de azot și a altor markeri inflamatori.

Un studiu recent realizat a demonstrat faptul că moringa este utilă în tratarea afecțiunilor inflamatoare puternice.

Pudra de moringa adăugată în dieta zilnică poate stopa toate procesele inflamatorii, asigurându-vă o stare de sănătate optimă. Indiferent dacă doriți să tratați durerile musculare, spasmele, durerile inflamatorii de articulații sau chiar edemul pulmonar, moringa vine în sprijinul dvs.

Moringa protejeaza ficatul

Moringa acționează ca o barieră de protecție în fața ficatului. Conținând o cantitate mare de polifenoli, stresul oxidativ și alte toxine nu pot să vă atace în niciun fel acest organ vital.

Nivelul enzimelor din ficat este restabilit în momentul în care se consumă moringa, iar proteinele sunt asimilate mai ușor de către organism. În momentul în care există un prag optim al enzimelor, ficatul funcționează normal.

Ficatul este responsabil pentru a detoxifia sângele, pentru a produce bilă, a metaboliza grăsimile și pentru a procesa toți nutrienții consumați. Însă aceste funcții sunt îndeplinite doar în momentul în care nivelul de enzime este normal.

Moringa ajută ficatul la recuperarea enzimelor epuizate pentru a restabiliza funcționalitatea acestuia.

Mai multe studii clinice au arătat faptul că moringa ajută la vindecarea și prevenirea leziunilor hepatice. Aceasta ajută la reducerea cazurilor de leziuni hepatice, în timp de protejează organismul de hepatită.

Moringa previne cancerul

Moringa previne cancerul

Multe persoane care sunt diagnosticate cu cancer încep să caute tratamente pe bază de plante, însă nu toate se dovedesc a fi folositoare.

Moringa este una dintre puținele plante care s-a dovedit a preveni și chiar vindeca diferite tipuri de cancer. Cercetările au continuat și au descoperit că este utilă în tratarea astmului, diabetului dar și a altor boli cronice. De asemenea, reduce răspândirea patologiei în țesuturile sănătoase.

Toate cercetările realizate până acum privind impactul pe care pudra de frunze moringa îl are asupra cancerului, au fost făcute pe șoareci sau pe celule canceroase crescute în laborator, însă cercetătorii sunt de părere că beneficiile sale se răsfrâng și asupra cancerului la om.

În 2006 un studiu efectuat în India, a raportat faptul că o moleculă din moringa a ucis celulele canceroase ovariene cultivate într-un laborator.

Un alt studiu din 2013 a examinat efectele pe care extractul de moringa îl are asupra celulelor canceroase pulmonare, cultivate, de asemenea, în laborator. Cercetătorii au descoperit că extractul a ucis celulele canceroase într-un timp relativ scurt.

Moringa trateaza bolile tubului digestiv

Cu toții suntem familiarizați cu problemele digestive sau de stomac. Sunt supărătoare și câteodată ai da orice să treacă, însă majoritatea tratamentelor se dovedesc a fi nefolositoare.

Vitaminele cele mai importante care ne ajută sistemul digestiv sunt tiamina și vitamina B2, acestea transformând carbohidrații în energie. În plus, joacă un rol important și în reglarea poftei de mâncare, aspect ce poate afecta digestia atunci când aceasta este necontrolată.

Cum ajută planta moringa la rezolvarea problemelor de ordin digestiv? Simplu, acest arbore minunat are în compoziția sa toate mineralele și vitaminele de care sistemul digestiv are nevoie astfel încât să nu se ajungă la tulburări sau boli ale tubului digestiv.

Conținând peste 40 de compuși antiinflamatori, moringa reduce balonarea, gazele și constipația, determinând corpul să producă bacterii bune pentru a maximiza absorbția de nutrienți.

Tratează problemele digestive și pe cele ale tubului digestiv datorită proprietăților sale calmante și antiinflamatorii.

Moringa lupta impotriva infectiilor bacteriene din organism

Moringa util impotriva infectiilor bacteriene

Datorită proprietăților sale antibacteriene, antimicrobiale și antifungice, moringa combate eficient și rapid infecțiile cauzate de Salmonela și e.coli.

Acest lucru se datorează în cea mai mare parte conținutului de acid clorogenic și kemferol din compoziția moringăi.

Kemferolul este unul dintre cei mai puternici antioxidanți ce ajută la prevenirea deteriorării oxidative a celulelor, lipidelor și ADN-ului din corpul uman. Kemferolul pare să prevină arterioscleroza prin inhibarea oxidării lipoproteinei cu densitate mică dar și formarea trombocitelor în sânge.

Moringa este foarte eficientă și în tratarea infecțiilor tractului urinar. Acestea sunt cele mai frecvente probleme pe care le poate avea o persoană.

De obicei sunt asimptomatice, dar se fac simțite câteodată și prin dureri minore sau senzația de arsură la urinare.

Antibioticele sunt utilizate des pentru tratarea acestei infecții, însă au și acestea limitări precum recidivare sau posibilitatea reinfectării.

Un studiu realizat pe 30 de pacienți cu infecții urinare a demonstrat că 67% dintre aceștia au fost vindecați cu moringa mai repede decât cu antibiotice, fiind, de asemenea, și un tratament natural care nu agresează corpul. Ca benefecii, ajută la susținerea sistemului imunitar și refacerea țesuturilor afectate de acțiunea radicalilor liberi.

Moringa contribuie la sanatatea oaselor

În Himalaya, Africa și Arabia se folosește de ani întregi moringa pentru tratarea diferitelor boli și afecțiuni. Fiind o sursă excepțională de substanțe nutritive și fitochimice medicinale, printre care și cele ce promovează menținerea și restabilirea sănătății oaselor.

Bogată în vitamina D, calciu, magneziu și mult fosfor, moringa conține și mulți alți nutrienți ce joacă un rol important în sănătatea oaselor și în absorbția calciului. Acești nutrienți sunt: bor, fosfor, potasiu și vitamina C.

Spre exemplu, borul stabilizează și îmbunătățește absorbția de vitamina D în organism, magneziul susține sănătatea osteoblastului și osteoclastelor și contribuie la dezvoltarea normală și armonioasă a oaselor.

Vitamina K din moringa stopează apariția bolilor de oase sau transformarea anormală a lor și joacă un rol esențial în carboxilarea osteocalcinei și de vitamina C, crește densitatea osoasă și rezistența acestora prin stimularea producerii de colagen ce favorizează vindecarea mai rapidă a fracturilor. Acest mineral asigură o mai bună absorbție a calciului în organism, la nivelul oaselor, a dinților și reduce apariția problemelor dentare.

Moringa protejeaza sistemul cardiovascular

Moringa ofera protectie sistemul cardiovascular

Hipertensiunea arterială se caracterizează printr-o tensiune arterială crescută care poate duce la complicații cardiace, cum ar fi hipertrofia și fibroza ventriculului stâng, determinând un risc crescut de insuficiență cardiacă și poată să provoace subit infarct miocardic.

Moringa conține procente ridicate de fier, calciu, beta-caroten, vitamina B și este o sursă extraordinară de proteine vegetale. Cu toate acestea, spre deosebire de alte plante care promit aceleași efecte asupra inimii, moringa conține polifenoli și izotiocianați, care au fost studiați intens pentru a demonstra rolul lor în protejarea împotriva bolilor de inimă și a cancerului.

Nivelul mare de glicemie poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv orbire, insuficiență renală, boli de inimă și chiar accident vascular cerebral. Glicemia mare este, de asemenea, parte a unui grup de afecțiuni, inclusiv tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat și sindrom metabolic.

Mai multe studii sugerează că pulberea de frunze uscate de moringa pot reduce semnificativ nivelul de glicemie, de colesterol, crescând toleranța la glucoză.

Extractul de moringa accelereaza vindecarea ranilor

Rănile sunt rezultatul îndepărtării primului sau al doilea țesut al pielii. Vindecarea rănilor poate fi un proces destul de îndelungat și de complex deoarece necesită repararea și remodelarea unui țesut nou ca răspuns la vătămarea care tocmai a avut loc.

Există numeroase plante pe care oamenii le folosesc pentru oblojirea rănilor locale, dar și a arsurilor. Moringa este una dintre acele plante uimitoare care grăbește vindecarea rănilor și a afecțiunilor de la suprafața pielii.

Mecanismul de bază a procesului de vindecare a rănii este datorat acetatului de etil din extractul de frunze de moringa, însă nu multă lume știe despre acesta.

Acetatul de etil se comportă asemenea unui adeziv. Alături de acest component, moringa ajuta la vindecarea rănilor datorită faptului că are proprietăți antispasmodice, antioxidante și antimicrobiene.

Moringa reduce rapid nivelul țesutului necrotic și este promotorul stimulării epiteliale, fiind folosit de mai bine de 70 de ani în preparate farmaceutice.

Moringa se foloseste pentru tratarea diabetului

Moringa lupta contra diabetului

Frunzele de Moringa conțin nouă aminoacizi esențiali, ceea ce îl face o sursă de proteine completă.

Studii recente sugerează că moringa posedă un efect antiinflamator puternic și detoxifiant, proprietăți, care pot ajuta la prevenirea și gestionarea bolilor cronice, inclusiv diabetul, obezitate și boli cardiovasculare. În timp ce este nevoie de mai multe cercetări pentru fundamentarea veridicității fiecărei descoperiri medicale, studiile științifice au sugerat că moringa poate fi un instrument puternic pentru a ajuta la prevenirea și tratarea anemiei, diabetului, bolilor cardiovasculare și bolilor cronice inflamatorii.

Planta poate fi o alternativă naturală pentru a ajuta la scăderea nivelului de glucoză și de colesterol din sânge. Studiile au arătat, de asemenea, că proteine cu structuri similare insulinei ce se regăsesc în moringa, ajută la diminuarea nivelului de zahăr din sânge.

În Statele Unite, se estimează că 29,1 milioane de americani, sau 9,3% din populație au diabet, în timp ce alți 86 de milioane de americani au prediabet.

Din păcate, numărul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 este în continuă creștere, probabil din cauza nivelului ridicat de obezitate și a tendințelor de viață nesănătoase.

Moringa se foloseste pentru a trata astmul

Moringa are potențial mare în a trata simptomele astmatice precum tusea, respirația șuierătoare și etanșeitatea pieptului.

Cercetări multiple sugerează că proprietățile antioxidante date de vitamina C, și cele antiinflamatorii ale moringăi ar putea ajuta la reducerea simptomelor unor boli inflamatorii și a unor afecțiuni legate de funcționalitatea imunității, cum ar fi astmul, artrita și reacțiile alergice.

Planta Moringa are 4 beneficii anti-astmatice:

  • Dilată bronhiile și bronhiolele, crescând fluxul de aer pe care plămânii îl primește
  • Stabilizează celulele mastoidiene prin blocarea eliberării de histamină
  • Are efecte antiinflamatoare
  • Are proprietăți anti-microbiene, iar problemele de respirație apar deseori din cauza infecției bronșice, luptând împotriva diferiților patogeni respiratori.

Moringa este utila in tratamentul hipertensiunii

Moringa lupta impotriva hipertensiunii

Hipertensiunea este o afecțiune reală cu care se confruntă mai bine de jumătate din populația României. Apare din cauza unui stil de viață haotic, sedentar și a unei alimentații bogate în sare și grăsimi nesănătoase.

Hipertensiunea duce deseori la infarct miocardic sau la atac cerebral.

Moringa, fiind bogată în vitamina B2 și vitamina B6, calciu și fier, ajută la menținerea și producerea de celule roșii în cantități normale.

Potasiul din moringa are rolul de a menține tensiunea inimii în limitele acceptate, iar vitamina K împreună cu calciul contribuie la coagularea firească a sângelui.

Fierul din compoziție vine să asigure oxigenarea normală a organismului.

Substanțe precum quercitina și polifenolii pe care moringa îi are în structura chimică, sunt de ajutor pentru a regla funcțiile inimii.

Oamenii din India consumă moringa în mod regulat, asemenea unui tratament natural constant, pudra de moringa fiind introdusă în diferite preparate pentru a asigura longevitatea vieții.

Moringa protejeaza rinichii

Medicina străveche folosea moringa pentru protejarea rinichilor, însă această practică se păstrează și în zilele noastre.

Având proprietăți antiinflamatorii despre care am tot vorbit până acum, moringa tratează ulcerele la stomac, afecțiunile rinichilor și problemele tractului digestiv.

Uleiul de moringa este mai concentrat decât pudra din frunze uscate, ceea ce înseamnă că este cu atât mai benefic pentru a proteja rinichi și pentru a asigura faptul că aceștia își îndeplinesc funcțiile vitale.

Nu doar că îmbunătățește funcțiile acestuia, ajută și la eliminarea substanțelor toxice care îl agresează, ajutând, de asemenea și la eliminarea pietrelor de la rinichi.

Moringa imbunatateste vederea

Moringa lupta impotriva cataractei

Cu toții știm sau am văzut pe cineva cu cataractă. Sau poate că ați început să observați semnele timpurii ale dezvoltării cataractei la voi.

Cataracta este atunci când zona din interiorul ochiului, pupila devine tulbure. De obicei, începe într-un ochi, apoi se mută în celălalt.

Este foarte neplăcută, iar problema este că devine din ce în ce mai frecventă.

Se estimează că 20% dintre persoanele peste 40 de ani au început să dezvolte cataractă și din ce în ce mai multe persoane dezvoltă cataractă la vârste tinere (acest lucru este considerat a fi legat de creșterea cazurilor de diabet)

De fapt, începând cu 2017, operația cataractei este cea mai frecventă intervenție chirugicală din America.

Tratamentul natural este moringa, pentru a nu fi nevoiți să apelați la intervenții chirurgicale.

Moringa previne cataracta datorită cantității mari de beta-caroten, luteină și zeaxatină, toate aceste substanțe fiind recomandate pentru promovarea sănătății ochilor.

Moringa trateaza anemia

Anemia apare din cauza carenței de fier din sânge. Aceasta se manifestă prin oboseală, lipsă de interes și de concentrare, stare de slăbiciune, dureri de cap, amețeli și câteodată prin probleme de respirație.

Anemia poate apărea din cauza unei menstruații mai abundente, a vârstei înaintate, a unui regim alimentar vegetarian sau vegan lipsit de proteine, a suprasolicitării fizice sau a unui plan alimentar slab în fier.

Refacerea nivelului de fier a fost mereu un proces lent și frustrant, deoarece orice schimbare dietetică necesită răbdare.

Adăugarea alimentelor bogate în fier schimbă complet modul în care funcționează corpul uman. Însă, câteodată nici asta nu ajută prea mult fără un supliment alimentar.

Când vine vorba de menținerea unei diete bogate în fier, fără a implica un regim alimentar bogat în carne, Moringa vine în ajutorul dvs.

Frunzele de moringa întunecate sunt centrale nutritive și sunt utile în special pentru stimularea aportului de fier.

Moringa este poate cea mai bună plantă bogată în fier. O porție de 100 g furnizează mai mult fier decât aceeași porție de kale sau spanac.

Fierul este greu de absorbit de către organism, de aceea este necesar să consumați alimente care să includă și vitamine care să vă ajute corpul să-și păstreze fierul.

Moringa este eficienta impotriva depresiei, anxietatii si oboselii

Moringa - ajuta in depresie, stari nervoase si oboseala

Valoarea nutritivă a copacului moringa nu este asociată practic de nicio altă plantă, iar lista de beneficii pentru sănătate continuă să crească pe măsură ce se adaugă mai multe cercetări, descoperindu-se cât de uimitoare poate fi moringa cu adevărat.

O cercetare este în legătura cu strânsa relație dintre moringa și anxietate. Cei care au consumat Moringa pentru studiu au declarat că această plantă poate gestiona anxietatea și depresia foarte eficient, însă abia în ultimul deceniu cercetătorii au început cu adevărat să descopere conexiunea dintre cele două.

Într-un studiu preliminar efectuat pe animale, cercetătorii au descoperit că moringa a avut un efect anxiolitic semnificativ asupra lor prin diverse acțiuni. Oamenii de știință cred că extractul etanolic găsit în frunzele de moringa ar putea ridica nivelurile de serotonină, dopamină și GABA în creier.

Cum Se Consuma Moringa?

Cea mai simplă modalitate de a consuma moringa este cu apa. Amestecați pudra cu puțină apa caldă, miere și lămâie.

De asemenea, pentru varianta caldă recomandăm ceaiul de moringa.

Pudra de moringa se poate adăuga în smoothie-uri preparate cu apa sau diverse soiuri de lapte, iar o rețetă uimitor de gustoasă este cea cu moringa, ananas, apa, mentă și lime.

Puteți presăra câteva frunze uscate de moringa în supă, sau să o adăugați în preparate coapte.

Este foarte bună în biscuiți, negrese sau pâine de zucchini, la fel cum se poate adăuga în omlete și diferite mâncăruri de legume.

V-ați gândit cum să faceți guacamole (crema de avocado) mai sănătos decât e deja? Ei bine, adăugați câteva fructe de moringa sau amestecați pudra de moringa în dressingul de salată.

Frunzele de moringa pot fi consumate proaspete, uscate sau sub formă de pudră. Se poare adăuga în aproape orice fără să schimbe gustul dar păstrând din proprietățile specifice plantei.

Moringa – Intrebari Frecvente:

Moringa - Ce planta este?

Ce este planta moringa oleifera?

Moringa oleifera este o plantă originară din India, folosită de mii de ani datorită uimitoarelor sale proprietăți medicinale. Este bogată în proteine de natură vegetală, antioxidanți și în componente bioactive, intrigând mulți oameni de știință care descoperă din ce în ce mai multe lucruri despre aceasta pe măsură ce fac studii asupra beneficiilor pe care moringa le aduce.

Peste 1300 de cercetări s-au realizat pe baza acestei plante și s-a demonstrat că ajută în prevenirea sau remedierea diferitelor afecțiuni precum: cancer, diabet, anemie, alergii, astm, epilepsie, boli cardiace, ulcer la stomac, boli ale ficatului, ale pielii și ale rinichilor.

Ce contraindicatii are moringa?

Contrainicațiile pe care moringa le are sunt reacții adverse, scăderea prea mare a colesterolului sau a tensiunii arteriale pentru cei care iau medicamente pentru diabet și pentru hipertensiune. Persoanele care iau tratamente pentru tiroidă nu ar trebui să combine produse moringa cu acele medicamente. La fel este și în cazul persoanelor care iau orice fel de medicament pentru ficat.

În general nu se recomandă administrarea cu alte tratamente sau medicamente pentru a nu determina apariția unor complicații sau a unor reacții adverse.

Pentru ce e bun ceaiul de moringa?

Ceaiul de moringa este bun pentru aproape orice. În cazul în care vreți să tratați o afecțiune, o tuse, sau să-l beți în scop preventiv pentru a nu sta cu grija apariției diabetului sau a hipertensiunii, ceaiul de moringa este aici să vă ajute.

Se poate consuma moringa pe perioada alaptarii bebelusilor?

Moringa îmbunătățeste calitatea laptelui matern

Da, se poate consuma moringa pe perioada alăptării bebelusilor. Moringa poate îmbunătăți calitatea laptelui matern deoarece frunzele uscate de moringa conțin o substanță numită galactogog, acesta stimulând producerea de lapte.

În plus, transformă laptele matern într-unul mult mai nutritiv decât este deja datorită cantității mari de calciu. De asemenea, efectele sale sunt importante și în consolidarea sistemului imunitar atât al bebelușului, cât și al mamei. Ca beneficii îi protejează de virusuri, de bacterii și de infecții.

0 Shares
Copy link