Hrisca – Retete, Beneficii, Proprietati si Preparare (2020)

Hrişca este o cereală integrală foarte nutritivă care este încadrată de către specialiști în categoria super alimentelor. Printre beneficiile sale se numără și îmbunătățirea sănătății inimii, promovarea unei greutăți corporale sănătoase și prevenirea diabetului.

Hrisca este o sursă importantă de proteine, fibre și de energie. Acest aliment nu conține gluten, deci pentru oameni care suferă de boală celiacă sau de intoleranță, hrisca și făina de hrișcă sunt alternative excelente.

Hrisca a devenit populară la nivel global datorită aportului său crescut de minerale și antioxidanți. Beneficiile sale includ și normalizarea nivelului de zahăr din organism, Există două tipuri de hrișcă: hrișcă comună (Fagopyrum esculentum) și hrișcă tartară (Fagopyrum tartaricum), acestea fiind cele mai cultivate pentru alimentație.

Acest aliment este popular la nivelul întregii planete, datorită gustului său uni, a texturii ușoare și pufoase, dar și datorită proprietăților sale benefice pentru corpul uman. În acest articol, ne vom concentra pe detalierea acestor efecte pozitive, pentru ca dumneavoastră să vă puteți bucura de ele din plin!

Ce Beneficii Si Proprietati Regasim In Hrisca?

Hrisca - beneficii si proprietati

Hrișca are o componență nutritivă deosebită

Componența nutritivă este una deosebit de importantă. Hrisca beneficii sunt prezente în număr mare. Aceasta este compusă din carbohidrați, aceștia ocupând aproximativ 20% din structura ei. Carbohidrații din componența hrișcăi se găsesc sub formă de amidonoase, ceea ce reprezintă forma principală de stocare a carbohidraților în ceea ce privește plantele.

Hrisca are un indice glicemic scăzut către mediu, acest lucru semnificând cât de repede un anumit aliment ridică nivelul zahărului din sânge, astfel, hrisca nu ar trebui să cauzeze nivele peste limita admisă a glicemiei. Unii dintre carbohidrații solubili din hrisca au demonstrat o normalizare a nivelelor glicemice ale sângelui după mese.

În componența hrișcăi se mai găsesc și fibrele, acestea fiind substanțe pe care corpul nu le poate descompune. Acest nutrient este important pentru sănătatea colonului și se regăsește într-un procent de 2.7% din alcătuirea hrișcăi.

Mai mult, hrisca conține un amidon rezistent, care nu se digeră și intră și el în categoria fibrelor. Acest amidon este fermentat de microflora intestinală, aceste bacterii producând un lanț scurt de acizi grași, care servesc ca nutrienți pentru bacteriile benefice ce se găsesc în intestin.

Hrisca conține și proteine, într-un procent de 3.4% din compoziția acestora. Datorită profilului său echilibrat de amino acizi, proteinele ce se regăsesc în hrișcă sunt de calitate crescută. Se evidențiază în mod special amino acizii lizină și arginină.

Hrișca contribuie la controlarea nivelului de zahăr din sânge

De-a lungul timpului, un nivel mare de zahăr în organism poate contribui la dezvoltarea unor afecțiuni precum diabetul de tip II. Deci, diminuarea creșterii peste limită a nivelului glicemiei după mese este importantă pentru menținerea unei stări de sănătate.

Fiind o sursă importantă de fibre, hrisca are un indice glicemic scăzut către mediu. Acest lucru semnifică faptul că poate fi consumată de către oamenii cu diabet de tipul II. De fapt, studiile au demonstrat faptul că hrisca are capacitatea de a scădea nivelul de zahăr din sânge pentru oamenii cu diabet.

Acest efect se datorează unei componente unice din structura sa numită compusul D-chiro-inozitol. Studiile arată că acest compus face celulele mult mai sensibile la insulină, hormonul care cauzează absorbția zaharurilor din sânge în celule.

Hrișca îmbunătățește săntătatea inimii

Studiile efectuate în anul 2015 de către cercetătorii științifici au arătat că hrisca are o contribuție importantă în scăderea presiunii dezvoltate la pereții vaselor de sânge, fiind esențială pentru menținerea unui flux sanguin optim.

Asociația Americană a Inimii a recomandat ca cel puțin jumătate din cerealele din dieta unei persoane să fie cereale integrale. Cerealele integrale conțin nutrienți care sunt importanți pentru sănătatea inimii, cum ar fi fibrele și niacina.

Mai mult, un nivel ridicat al zahărului din sânge vă poate face susceptibili dezvoltării unor afecțiuni grave, cum ar fi diabetul. Fibrele din hrișcă ajută la absorbția carbohidraților consumați pe parcursul zilei, iar proteinele din componența acesteia au o durată mai lungă de digerare, inhibând pofta de mâncare. Astfel, nivelul zahărului din sânge este ținut sub control.

Hrisca este o sursă importantă de fibre. Conform studiilor, fibrele ajută la normalizarea nivelelor de colesterol din sânge, ceea ce previne apariția bolilor cardiovasculare precum atacul vascular cerebral, tromboflebita, hipertensiunea arterială, dar și riscul de dezvoltare a diabetului și a obezității.

Hrisca ajută la o digestie sănătoasă

Hrisca recomandata pentru o digestie sănătoasă

Hrisca este bogată în fibre. Acestea sunt un tip de cabohidrați pe care corpul uman nu îi poate descompune în procesul de digestie. Fibrele a o acțiune pozitivă în digestia alimentelor în mod eficient și ajută la deplasarea bolului digestiv prin tractul digestiv. De asemenea, acestea pot avea mai multe beneficii precum încurajarea pierderii kilogramelor în plus și prevenirea bolilor cardiovasculare.

O cană de hrișcă conține 1.58 de miligrame din doza zilnică recomandată de 16 miligrame de niacină pentru adulți. Niacina, cunoscută și sub denumirea de vitamina B3, este esențială pentru transformarea carbohidraților, a grăsimilor și a proteinelor în energie pentru ca celulele țesuturilor corpului uman să o poată folosi.

Hrișca ajută la slăbit

Hrisca - ajuta la slabit

Hrisca este o opțiune grozavă pentru a atinge greutatea ideală. Hrisca are un aport bogat de proteine, iar conform cercetătorilor științifici proteinele sunt esențiale într-o dietă eficientă pentru că oferă o senzație de sațietate pentru mai mult timp, având un aport caloric scăzut.

Carbohidrații din alcătuirea acestor semințe sunt carbohidrați cu eliberare îndelungată, ceea ce înseamnă că sistemul digestiv al corpului uman îi procesează într-un timp mai îndelungat, astfel încât senzația de sațietate pe care o oferă corpului va fi menținută un timp mai îndelungat.

Sațietatea este un concept important în procesul de pierdere a kilogramelor în plus, pe care trebuie să-l căutăm în fiecare produs pe care îl consumăm. Alimentele care au o sațietate crescută inhibă senzația de foame pentru perioade mai lungi de timp și pot reduce numărul total de calorii pe care o persoană le consumă pe parcursul unei zile.

Includerea hrișcăi în dieta dumneavoastră sporește senzația de sațietate, inhibă pofta de mâncare, rezultând astfel un aport caloric mai scăzut și facilitând o pierdere în greutate mai rapidă, fără prea mult efort din partea dumneavoastră. Dar cel mai important, nu veți mai simți nevoia să mâncați pe timp de noapte.

Cum Se Prepară și Cum Gătim Hrișca? – Rețetă

Hrisca - aliment minune

Prepararea hrișcăi poate fi sub numeroase alte feluri, inclusiv ceai, terci, iar faina de hrisca poate fi utilizată în prepararea prăjiturilor, a pâinii și a altor alimente. Pentru persoanele cu un stil de viață sănătos, hrisca este un produs ideal la mare căutare, cu diverse metode de preparare. Metodele de preparare a crupeelor de hrisca variază de la înmuierea peste noapte, până la fierbere și chiar rumenire.

Pentru preparare veți avea nevoie de o cană de hrișcă, 2 căni de apă filtrată, 2 linguri de unt și condimente, după gust.

Pentru început, se spală hrisca foarte bine, apoi se pune într-un vas mediu împreună cu apa, cu o lingură de unt și o jumătate de linguriță de sare. Se aduce amestecul la temperatura fieberii apoi se acoperă cu un capac și se lasă la fiert timp de 20 de minute.

La fel ca atunci când se gătește orezul, este necesar să amestecați ocazional la câteva minute. Dacă considerați acest lucru necesar, puteți adauga și cealaltă linguriță de unt.

Altă metodă de preparare a hrișcăi în doar câteva minte, este cu ajutorul aparatului de făcut orez. Se adauga toate ingredientele în cuvă și se apasă pe setarea de gătire a orezului alb. Când se termină programul, se adauga condimentele după gust și se servește cald.

Pentru un mic dejun sau desert delicios, gata în cateva minute, pot fi amestecați fulgi de hrisca cu lapte, după ce a fost fiartă bine, putând adauga fructe confiate, nuci sau alte topinguri după gust. Poate fi consumat imediat sau se lasă peste noapte la frigider.

Dacă doriți un preparat crocant, sănătos și gata în câteva minute, vă propunem hrisca la tava. Crupeele de hrișcă se călesc bine pentru câteva minute, în puțină apă și 4 linguri de ulei. După, se țin la cuptor aproximativ 10 minute, până când devin crocante, dar ușor de consumat.

Hrisca este o sursă importantă de potasiu, fibre, proteine, fier și de vitamina B6. Este și o sursă de mangan, cupru și zinc, minerale cu o contribuție importantă pentru sistemul imunitar. Cu siguranță, hrisca este mult mai sănătoasă pentru dumneavoastră decât orezul alb.

Hrișca – Întrebări Frecvente:

Ce este Hrișca?

Hrisca - Ce este?

Hrișca este un super aliment și aparține unui grup mare de alimente, denumite pseudocereale. Pseudocerealele sunt semințe care sunt consumate precum cerealele, dar nu cresc în câmpuri. Alte pseudocereale cunoscute și populare sunt quinoa și amarant.

Hrisca nu este înrudită cu grâul și nu conține gluten în structura sa. Este utilizată pentru prepararea ceaiurilor sau a făinei și a tăițeilor. Hrisca este un ingredient de bază în bucătăria asiatică și europeană.

Hrișca se comercializează în magazinele cu produse naturiste fizice sau online, dar și în unele supermarket-uri. Unde mai punem că este și foarte prietenoasă cu bugetul, prețul fiind de câțiva lei, în funcție de cantitatea cumpărată. Nu vă putem oferi un preț standard în lei, însă vă invităm pe dumneavoastră să descoperiți.

Câte calorii are hrișca fiartă?

Hrisca - Slabim daca o consumam?

Hrișca fiartă are calorii medii, compensând prin valorile sale nutriționale importante, furnizând vitaminele și mineralele necesare funcționării optime a organismului. Pentru 168 de grame de hrișcă fiartă, vom avea un aport de 155 de calorii, 1 gram de grăsimi, 33.5 grame de carbohidrații și 5.7 grame de proteine.

Cum putem utiliza semințele de hrișcă?

Putem utiliza semințele de hrișcă sub formă de făină pentru a prepara tăiței, clătite, prăjituri și multe alte alimente. Hrisca este principalul ingredient din componența tăițeilor japonezi soba, dar aceasta poate fi folosită și pentru a prepara terciuri și fulgi de hrișcă ce pot fi consumate la micul dejun pentru valoarea lor nutritivă importantă pentru organismul uman.

Hrișca este o plantă?

Hrișca este o plantă?

Da, hrișca este o plantă, mai exact o pseudocereală care are multe proprietăți asemănătoare cerealelor, dar nu provine din aceeași categorie de plante așa cum o fac cereale. Quinoa este un alt exemplu de pseudocereală.

Hrișca este utilizată pentru fabricarea mai multor produse alimentare de uz zilnic, cum ar fi alimentele destinate consumului la micul dejun, făină și tăiței. Fermierii folosesc hrisca și pentru hrana animalelor.

Contribuie Hrișca la prevenirea diabetului?

Da, hrișca contribuie ln prevenirea diabetului datorită faptului că ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge. Studiile au arătat că hrisca reduce creșterea glicemiei după mese și că extractul din această plantă a scăzut nivelul glicemiei cu 12%-19%  în cazul pacienților suferind de diabet.

Datorită faptului că nu are gluten în compoziția sa, hrisca este considerată a fi un aliment foarte nutritiv, bogat atât în proteine. Conține, de asemenea, și minerale și antioxidanți în structura sa.

Ce contraindicații au semințele de hrișcă?

Semințele de hrișcă nu au contraindicații asupra oamenilor sănătoși și sunt în general sigure consumului. Este posibil însă să cauzeze reacții adverse asupra oamenilor care au alergii la produse din hrișcă, este posibil să experimenteze simptome precum umflarea țesuturilor de la nivelul feței sau aftele apărute după consumul de hrișcă.

Alți oameni pot dezvolta aceste alergii, cu simptome precum iritații pe piele, secreții nazale, astm, scăderea presiunii sângelui, mâncărimi.

Ajută la slăbit hrișca?

Da, hrișca ajută la slăbit, datorită nutrienților din structura sa care o încadrează în categoria super alimentelor. Printre efectele pozitive ale acestui aliment cele asupra inimii, facilitarea procesului de pierdere în greutate și controlul diabetului, doarece hrisca calorii au valori foarte scăzute. Hrisca este o sursă importantă de proteine, fibre și energie.

Deci dacă sunteți în căutarea unei diete eficiente pentru a vă menține în formă și pentru a vă stimula metabolismul, o dietă alimentară în care să includeți și hrisca este ceea ce căutați. În cazul în care doriți o gustare sățioasă și sănătoasă, din produse naturale, vă recomandăm metoda de preparare prin fierberea crupeelor de hrisca, amestecarea lor cu lapte sau cu banane pisate, gata în câteva minute.

Se poate da hrișcă la bebeluși?

Hrisca - foarte buna pentru copii

Da, hrișca se poate da la bebeluși, imediat ce se începe diversificarea dietei acestuia, adică în jurul vârstei de 6 luni. Când bebelușul dumneavoastră începe să mănânce alimente solide, atunci cel mai ușor mod de a-i servi hrișcă este sub forma terciului.

Hrisca nu are gluten în compoziția ei și este o alegere excelentă pentru a introduce cereale în dieta bebelușului dumneavoastră, fiind un fel de mâncare ideal și pentru cei cu intoleranță sau cei alergici la proteinele din grâu.

0 Shares
Copy link