Hemoglobina Mica sau Mare, Scazuta sau Crescuta – Valori Normale, Cancerul, Testul Hgb si Leucemia (2020)

Hemoglobina dă culoarea roșie a sângelui, fiind o proteină prezentă în globulele roșii, sarcina acesteia fiind de a transporta un nivel optim de oxigen în tot organismul pentru ca celulele să se păstreze vii, ajutându-le să se și regenereze.

De fiecare dată când vă faceți un control medical vi se măsoară și nivelul hemoglobinei. Aceasta este importantă din mai multe considerente, iar un nivel scăzut poate să influențeze foarte negativ sănătatea omului.

De asemenea, nici nivelul de hemoglobina ridicat nu este benefic, însă aceste cazuri sunt destul de rare.

Ce înseamnă hemoglobina? Care sunt cauzele ce determină fluctuațiile hemoglobinei? De ce este importantă hemoglobina? Sunt întrebări la care vom răspunde în acest articol pentru a vă oferi o viziune cât mai clară asupra acestui subiect.

Pentru a dona sange trebuie ca nivelul dvs. de hemoglobina să fie unul potrivit, dar de ce, o să aflați în următoarele rânduri.

Ce Este Hemoglobina?

Ce înseamnă hemoglobina?

Hemoglobina este o proteină care conține mult fier și se află în globulele roșii, iar principala sa atribuție este de a transporta oxigenul către țesuturi. Hemoglobina formează o legătură cu oxigenul, iar în starea sa oxigenată se numește oximoglobina și are culoarea unui roșu aprins; în momentul când nu este oxigenată normal, culoarea acesteia este un albastru purpuriu.

În momentul în care hematiile dispar, fierul este absorbit de măduva osoasă, producându-se astfel noi hematii (RBC).

Valorile hemoglobinei se diferențiază de la o persoană la alta, însă, în general, femeile au un nivel mai scăzut decât bărbații, dar, indiferent de persoană, trebuie să fie optim pentru ca oxigenul să circule eficient.

Trebuie să fiți în cunoștință de cauză că un nivel de hemoglobina scăzut este asociat cu amețeli, dureri de cap și anemie, situație în care trebuie să luați măsuri imediate pentru a aduce hemoglobina la normal.

Care este diferenta intre o hemoglobina mica si o hemoglobina mare?

Diferența dintre hemoglobina mică și hemoglobina mare constă în primul rând în variația valorilor acestora.

Hemoglobina este scăzută dacă are următoarele valori sau sunt chiar mai mici decât acestea: 13,0 g/ dl pentru bărbați și 12,0 g/ dl pentru femei.

Hemoglobina poate să scadă din cauza unei boli sau a unei afecțiuni medicale, iar nivelurile mici ale hemoglobinei indică de cele mai multe ori că o persoană are anemie.

Există mai multe feluri de anemie, anemia cu deficit de fier fiind cea mai des întâlnită. Aceasta apare în momentul în care în corpul unei persoane nu există suficient de mult fier, având dificultăți de a produce hemoglobina de care are nevoie.

Anemia este de obicei cauzată de pierderea de sange sau de absorbția deficitară a fierului de către organism din cauza unor probleme de sănătate.

Hemoglobina prea mare are următoarele valori: peste 17 g/dl la bărbați și peste 15 g/ dl la femei.

În momentul în care nivelul hemoglobinei este prea ridicat, pot apărea probleme cu circulația sângelui întrucât grosimea sângelui este prea consistentă, cu posibilitate de apariție a unor boli.

Hemoglobina scazuta sau crescuta? – Care Sunt Valorile Normale?

În linii mari, hemoglobina este cea mai importantă componentă a eritrocitelor și are rol semnificativ în transportul gazelor respiratorii și în menținerea pH-ului din sange. Globulele rosii sunt singurele elemente figurate prezente în sange care transportă oxigen de la plămâni la țesuturi pentru a asigura nutriția lor și preiau dioxid de carbon de la țesuturi, rezultat în urma degradării substanțelor spre plămâni pentru a fi eliminat prin expirație.

Pentru a observa care este nivelul de hemoglobina din sange trebuie să se realizeze hemoleucograma sau hemograma, un test simplu realizat în momentul în care donați sange sau când vă ia medicul sânge pentru analize. Grame pe decilitru sau g dl este unitatea de interpretare analize pentru a stabili dacă nivelul hemoglobinei se află sau nu în valori normale.

Numărul de eritrocite normal variază direct proporțional cu cantitatea de hemoglobina, vârsta și de sexul pacientului. Valori normale g dl pentru nivelul hemoglobinei sunt: 17 -22 g dl pentru nou născuți, 15-20 g dl pentru bebeluși în vârstă de o săptămână, 11-15 g dl pentru bebeluși în vârstă de o lună, 11-13 g dl pentru copii, 14-18 g dl pentru bărbații adulți, 12-16 g dl pentru femeile adulte, 12.4-14.9 g dl pentru bărbații aflați la vârsta mijlocie, 11.7-13.8 g dl pentru femeile aflate la vârsta mijlocie.

Pot exista variații fiziologice (normale) și variații patologice, care ridică suspiciune de boală.

Există creșteri fiziologice la sexul masculin deoarece au mai multe eritrocite decât femeile și la cei care trăiesc la altitudini ridicate, unde valorile de oxigen este unul scăzut.

Ce este testul Hgb?

Hemoglobina - testul HGB

Un test arată care este valoarea hemoglobinei dvs. din sange măsurând indicii eritrocitari. Pentru anumite analize, valorile normale ale hemoglobinei variază în funcție de laborator.

Indicii eritrocitari oferă informații asupra dimensiunilor globulelor rosii și asupra încărcării lor cu hemoglobina. Indicii eritrocitari se calculează pe baza valorilor măsurate ale numărului de globule rosii, ale hematocritului și ale concentrației de hemoglobina și sunt oferiți de laboratorul clinic în cadrul testului Hbg.

Globulele rosii de dimensiuni normale sunt numite normocite, cele de dimensiuni mici se numesc microcite, iar cele de dimensiuni mari sunt descrise ca macrocite.

Hemoglobina medie definește cantitatea de hemoglobina conținută, iar în medie, o globulă roșie are valoarea de 27-33 pg.

Indicii globulelor rosii sunt parametrii utili pentru caracterizarea morfologică a populației eritrocitare (de globule rosii) și pentru diagnosticul diferențial al anemiilor.

Cand este recomandat sa faceti un test Hgb?

Un test Hgb îl faceți neapărat în momentul în care mergeți la un centru de transfuzii pentru a dona sange. Nu puteți dona sange decât în cazul în care nivelul de hemoglobina este optim, altfel o să fiți oprit din a săvârși acest act plin de considerație, de altfel.

Testele se realizează pentru a diagnostica o boală sau pentru a determina care este răspunsul corpului și a organelor dvs la un anumit medicament sau tratament.

Este important să cunoașteți dacă aveți dereglări ale valorilor de hemoglobina deoarece este un indicator bun al prezenței unei boli, iar tratarea acesteia se poate realiza mai ușor în faza incipientă decât dacă se dezvoltă.

Testul poate fi recomandat de către medicul de familie sau în momentul în care simțiți că aveți simptome anemiei. Hemograma se realizează utilizând câteva mostre de sange de la persoana în cauză, fiind mai apoi administrat un tratament chimic și ținută sub observație pentru a vedea hemoglobina eliberată din hematii.

Care sunt cauzele pentru o hemoglobina scazuta?

Hemoglobina scazuta

Valorile hemoglobinei variază în funcție de anumiți factori, unii determinând creșterea nivelului hemoglobinei, iar alții cauzând scăderea acestuia.

Hemoglobina scăzută este asociată cu prezența unei boli în organism care pot induce hematocrite scazute. Mai mult, aceasta poate să scadă mult la femei în perioada lunii când au menstruație deoarece pierd mult sange.

Printre cauzele pe care le putem enumera în situația hemoglobinei mici sunt: lovirea accidentală care provoacă o sângerare masivă, hemoragie în tractul digestiv (din cauza unor boli precum cancer sau a unor afecțiuni mai puțin severe precum hemoroizii), sângerare în tractul urinar, donarea de sange efectuată foarte des care poate să ducă la anemie în cazul unei alimentații sărace în alimente bogate în fier, iar ultima cauză este menoragia (momentul când sângerările menstruale sunt mai abundente decât de obicei).

După cum puteți vedea, cele mai frecvente cauze ale hemoglobinei scăzute sunt pierderile de sange fiziologice sau accidentale.

Care sunt simptomele hemoglobinei scăzute?

Hemoglobina scăzută este indicatorul instalării anemiei în cele mai multe cazuri. În această situație trebuie să luați câteva măsuri simple dar extrem de eficiente pentru a vă regla nivelul acesteia.

În lista de simptome ale hemoglobinei și a valorilor de hematocrit scazute, amintim următoarele: oboseală constantă, senzații de leșin și de slăbiciune, tenul galben la culoare, palid și gingii deschide la culoare, dificultăți de respirație și tensiune arterială neregulată.

Hemoglobina poate scădea când corpul dvs. necesită o capacitate mai mare de a transporta oxigen către organe, iar cele mai comune situații sunt cele în care fumați sau locuiți la altitudine mare (la altitudini ridicate cantitatea de oxigen din aer este mai scăzută, iar corpul dvs. trebuie să suplimenteze în mod natural, forțând producția de hemoglobina).

Pe lângă simptomele amintite mai sus, vă mai puteți confrunta și cu răceala mâinilor și a picioarelor din cauza circulației proaste și cu probleme de concentrare.

Care sunt cauzele hemoglobinei ridicate?

Hemoglobina ridicata

Există anumite cazuri particulare în care hemoglobina este ridicată. Acestea sunt în special la copiii nou-născuți, la copiii foarte mici, până într-un an, la femeile trecute de 35 de ani și la bărbații de vârsta a treia.

Dacă în cazul copiilor nu există diferențiere la nivelul hemoglobinei, în cazul bărbaților și femeilor se face o asemenea diferențiere.

Creșterea numărului de globule rosii se numește și policitemie și apare des în cazul persoanelor care fac efort fizic intens.

De asemenea, hemoglobina mărită poate apărea și în cazul în care sunteți deshidratați sau stați mult timp într-un mediu oxigenat slab.

Bolile care pot fi asociate cu valorile de hemoglobina mare sunt: boala pulmonară obstructivă cronică severă, hemangioblasmul cerebral, fibroza pulmonară, tumoarea hepatică, tumoarea renală, cordul pulmonar, policitemia vera.

Trebuie să țineți cont că prezența acestor boli nu este datorată 100% hemoglobinei mari, dar nivelul ridicat al acesteia poate crea mediul propice instalării bolilor și dezvoltării acestora.

Care este corelatia intre hemoglobina mica si cancer sau leucemie?

În cazul pacienților cu boli precum cancer și leucemie s-a observat în majoritatea cazurilor un nivel scăzut al hemoglobinei. Din cauza chimioterapiei, hemoglobina poate să ajungă chiar sub 10 g dl, mai ales la vârstnici.

Hemoglobina mică în cancer apare din cauza cancerului în sine, a chimioterapiei, a pierderilor de sange, a deficitului de vitamine, în special vitamina B12, acid folic, nutrienți și minerale din unele alimente interzise în regimul pentru cancer și din cauza unor boli renale.

Pentru tratarea anemiei în cancer este nevoie să consumați multe alimente bogate în fier, sau să faceți o transfuzie de hematii.

Leucemia este altă boală asociată cu hemoglobina mică, împiedicând corpul să funcționeze la parametrii normali, ducând implicit și la dereglări ale hematiilor.

Ce alimente scad hemoglobina?

În general, hemoglobina scade în momentul în care nu se consumă alimente bogate în fier sau alimentația este săracă în proteine.

Carențele alimentare și un aport deficitar de minerale și vitamine duc la scăderea hemoglobinei, astfel încât nu există un aliment specific care cauzează anemia, ci un conglomerat de alimente nesănătoase și pline de zahăr.

Pentru a vă scădea hemoglobina este necesar să donați sange și să aveți un plan alimentar mai sărac în fier, vitamina B12 și acid folic.

Creșteți cantitatea de vitamina C consumată (prin suplimente sau citrice), mâncați iaurt, turmeric, multe legume, stafide și semințe de susan și nu uitați să beți multă apă. Trebuie menționat faptul că un aport normal de vitamina C iți ajută organismul să absoarbă mai bine fierul.

Ce puteti face pentru a contribui la reglarea nivelului de hemoglobina

Mâncați alimente bogate în fier și folat

Principalul micronutrient pe care trebuie să-l aveți în vizor este fierul. Alimentele bogate în acest mineral, sunt: untul de arahide, carnea (roșie și de pește), produsele din soia (tofu, edamame), ouă, fructe uscate (smochine), broccoli, nuci și semințe, fasole verde, varză kale și spanac.

Folatul este un tip de vitamina B care joacă un rol esențial în producția de hemoglobina.

Produsele bogate în folat pe care trebuie să le consumați în mod normal, sunt următoarele: carne de vită, spanac, orez, alune, mazăre, fasole, avocado și varză.

Puteți să luați și suplimente alimentare cu fier și folat.

Luați suplimente pe baza de fier

Maximizati absortia fierului

Un medic poate sfătui o persoană cu un nivel extrem de scăzut de hemoglobina să ia suplimente de fier. Doza depinde de nivelul persoanei, existând suplimente cu o concentrație mai mică sau mai mare de fier în funcție de necesitate.

Este important să rețineți că prea mult fier poate fi periculos și nu recomandăm să depășiți doza recomandată de medic. Poate provoca hemocromatoză, care poate duce la boli ale ficatului și la reacții adverse, cum ar fi constipația, greața și vărsăturile.

Suplimentele vor face ca nivelul de fier să crească treptat peste câteva săptămâni. Un medic poate recomanda să luați suplimentele timp de câteva săptămâni sau luni, pentru a crește depozitele de fier ale corpului.

Suplimentele de fier sunt disponibile online sau le puteți cumpăra din farmacii sau magazine naturiste.

Maximizați absorbția fierului

Este important să mâncați alimente bogate în fier, dar și absorbția sa trebuie să fie foarte bună, altfel totul se duce de râpă.

Adăugați în alimentația dvs., pe lângă alimente pline de fier și produse bogate în vitamina C (fructe: citrice, căpșuni) și legume, astfel puteți aduce în valorile normale hemoglobina.

Vitamina A și beta-carotenul pot să susțină absorbția fierului. Includeți produse precum: pește, ficat, cartofi dulci, varză kale.

Alimentele bogate în beta-caroten sunt: morcovi, cartofi dulci, mango, pepene galben și dovleac.

În timp ce vitamina A poate sprijini absorbția fierului în organism, nu trebuie să faceți abuz de ea deoarece prea multă poate dăuna corpului, cauzând dureri de cap severe și hipertensiune arterială.

O altă metodă de a spori nivelul hemoglobinei din sângele dumneavoastră este mutarea pentru o perioadă de cel puțin două săptămâni în zonele muntoase, cu altitudine ridicată. Stratul de oxigen este mai rarefiat în aceste zone muntoase, iar organismul apelează la mecanismele sale compensatorii pentru a asigura oxigen țesuturilor, crescând, astfel, nivelul hemoglobinei din sange la valori normale.

Cand este necesar sa consultati medicul?

Hemoglobina- alimente care contin Fe

Este absolut necesar să consultați medicul în momentul în care apar simptome ale anemiei. Acesta poate să vă recomande să faceți un set de analize medicale și o hemogramă completă astfel încât să determine care este cauza nivelului mic sau mare al hemoglobinei și să propună un tratament specific pentru a aduce hemoglobina la valorile normale. Dacă ați fost diagnosticat în trecut cu boli ca policitemie sau anemie, un rezultat anormal al nivelului dumneavoastră de hemoglobina poate indica necesitatea schimbării de tratament, cel actual dovedindu-se ineficient.

Nu sunt foarte greu de determinat simptomele hemoglobinei scăzute, acestea fiind vizibile pe chipul vostru: de la paloarea tenului, la gingiile deschide la culoare și stări de oboseală.

Nu aveți voie să luați medicamente sau suplimente fără a consulta un medic în prealabil deoarece pot să vă afecteze starea.

Durerile de cap frecvente sunt iarăși un semn că ceva nu este în regulă, iar vizita la medic se impune imediat.

În ultimul rând, dacă vi se întâmplă să vă învinețiți des sau să vă apară vânătăi în mod inexplicabil atunci s-ar putea să vă confruntați cu anemie.

Hemoglobina Mare – Intrebari Frecvente:

Se vede hemoglobina mare in urina?

În anumite situații pot să apară pigmenți sangvini în timpul urinării, iar aceștia sunt, de fapt, hemoglobina liberă. Sângele din urină poate duce la scăderi masive ale nivelului hemoglobinei, însă nu este neapărat o manifestare a hemoglobinei prea mari.

Infecțiile din tractul urinar pot, de asemenea, să ducă la pierderi de sange și implicit la scăderea nivelului de hemoglobina.

Ce tratament se ia pentru hemoglobina mare?

Nu există un tratament specific în cazul în care aveți hemoglobina mult prea mare. Însă noi vă recomandăm să donați sânge, în acest fel câștigați și dvs, dar și altă persoană în nevoie.

În plus, pentru a îmbunătăți starea de sănătate trebuie să renunțați o perioadă la fumat și să beți multă apă pe zi.

Alimente precum: iaurt cu turmeric, legume diverse, susan și stafide pot să scadă nivelul de hemoglobină.

Ce efecte are hemoglobina mare la femei si la barbati?

Efectele pe care hemoglobina mare le are la femei și la bărbați, sunt: mâncărime, dureri de cap îngrozitoare, amețeală, oboseală, sângerare, transpirație mai multă decât de obicei, pierdere anormală în greutate, o nuanță roșie a tenului și a ochilor și agitație. Aceasta mai are denumirea de policitemie și apare când în corp există prea multe globule rosii.

Cauzele hemoglobinei mari sunt: altitudinile înalte, fumatul, problemele cu inima și plămânii și exercițiile fizice intense și dese.

Ce efect are hemoglobina mare in sarcina?

Alimente bogate in Fe recomandate gravidelor

Efectul pe care hemoglobina mare îl are în sarcină este provocarea vâscozității ridicate a sângelui, ceea ce duce la o eliberare de oxigen compromisă în țesuturi și complicații cardiovasculare. Prevenirea sau tratarea fluctuațiilor hemoglobinei în timpul sarcinii este un deziderat pentru a nu afecta fătul. Deficiența de fier este o cauză comună a anemiei materne, iar suplimentarea din alimente este o practică recomandată femeilor gravide pentru a reduce instalarea anemiei.

Ce efect are hemoglobina mare la bebelusi ?

Hemoglobina mare la bebeluși este în general un aspect normal, la fel și la nou-născuți, de aceea nu trebuie să vă faceți griji cu privire la acest aspect.

Acest lucru se întâmplă deoarece au puțină apă în organism ce provoacă o creștere aparentă.

0 Shares
Copy link