Echinaceea Purpurea – Beneficiile si Contraindicatiile Acestei Plante (2020)

Echinaceea este o plantă nativă Americii de nord care a fost descoperită și utilizată în medicina tradițională de acum mai bine de 400 de ani de către triburile indiene. Anumite specii de echinacea sunt utilizate pentru fabricarea medicamentelor din florile, frunzele și rădăcinile sale. Planta se adaptează cu ușurință condițiilor meteo și are o durată de viață scurtă, dispărând după 5-6ani.

Echinaceea Purpurea - Beneficiile

Majoritatea oamenilor nu se gândesc însă cât de mult diferă substanțele conținute în rădăcină față de cele din partea superioară a plantei. La o analiză mai amănunțită, s-a observat faptul că rădăcinile sunt bogate în uleiuri volatile, iar partea superioară a plantei conține mai multe polizaharide recunoscute pentru proprietățile lor de consolidare a imunității.

Extractul de echinaceea provine din partea superioară a plantei, iar acest articol are rolul de a evidenția toate beneficiile pe care acestă plantă le are asupra organismului dumneavoastră, pentru ca dumneavoastră să vă puteți bucura de ele la maxim! Planta de echinacea este produsă sub formă de produse precum ceai, capsule și picături.

Ce Beneficii și Proprietăți Regăsim în Echinaceea?

Echinaceea are o cantitate mare de antioxidanți

Echinaceea este îmbogățită în structura sa cu compuși vegetali care funcționează ca antioxidanți. Antioxidanții sunt molecule care vă ajută să vă apărați celulele împotriva stresului oxidativ, acesta fiind corelat cu boli cronice, precum diabetul, bolile de inimă și multe altele.

Echinaceea beneficii antioxidante și de detoxifiere a organismului, sunt recunoscute de către specialiștii din întreaga lume.

Exact aceste beneficii luptă activ în bătălia cu toxinele și cu radicalii liberi de oxigen din organism, puternicul efect detoxifiant al echinaceei având un rol cheie în acest proces de curățare al organismului, datorită proprietăților sale ce facilitează detoxifierea, și pe care le aveți descrise în echinaceea prospect. Produsul este bine tolerat, fără contraindicaţii semnalate până acum.

Echinaceea are un impact pozitiv asupra sistemului imunitar

Studiile au arătat că echinaceea efecte importante asupra sistemului imunitar, acționând ca un stimul. În urma a 14 studii efectuate în diverși ani, s-a demonstrat că reduce riscul de a dezvolta o răceală cu 58%, iar în cazul în care pacientul suferă deja de o răceală, echinaceea facilitează vindecarea mai rapidă cu 2 zile a acestuia.

De asemenea, s-a dovedit faptul că sistemul imunitar este influențat de concentrația dozei și de perioada de timp de administrare. 10 miligrame de echinaceea administrate zilnic timp de 10 zile s-a dovedit contribui la starea generală în bine a bolnavului.

Mai mult, ceai de echinaceea s-a dovedit extrem de eficientă și în cazul infecțiilor virale și infecțiilor bacteriene. Extractul din echinacea a luptat activ împotriva infecțiilor respiratorii, incluzând gripa, reducând eficient inflamația și riscul dezvoltării unor complicații bacteriene.

Echinaceea - Proprietati

Echinaceea scade nivelul de zahăr din sânge

Echinaceea are un efect pozitiv asupra nivelului ridicat de zahăr din sânge, acționând în vederea normalizării nivelului de glicemie din sânge, datorită compoziției sale. Studiile de specialitate au demonstrat că extractul de echinacea a inhibat cu succes enzimele care digeră carbohidrații și care, prin acțiunea lor foarte rapidă, cresc nivelul de zahăr din sânge.

Echinaceea are proprietăți antiinflamatoare

Înainte de introducerea în anul 1950 a antibioticelor în farmacii, echinaceea era cea mai utilizată plantă în multiple afecțiuni ale corpului uman, datorită proprietăților sale puternic antiinflamatoare. Pe lângă proprietățile sale benefice asupra corpului uman, echinacea este crescută și pentru frumusețea sa, fiind similară margaretelor, având, însă petale roz sau mov.

Echinacea beneficii antiinflamatoare excelente, este utilizată datorită acțiunii sale de diminuare a concentrației citokinelor, markerii inflamatorii care sunt produși și eliberați în corp și care produc durerea și efectele negative. Această acțiune previne activ și dezvoltarea anumitor boli cardiovasculare.

Echinaceea are proprietăți antiinflamatoare

Echinaceea diminuează riscul apariției cancerului

Studiile au arătat că echinaceea este extrem de eficientă în prevenirea cancerului la creier, datorită fitochimicalelor din componența naturală a acestei plante. Acestea s-au dovedit a fi unelte eficiente în lupta împotriva tumorilor.

Specialiștii recomandă acum utilizarea acestei plante ca un tratament alternativ al cancerului sau ca un adjuvant al acestuia.

Echinaceea reduce starea de anxietate

Datorită unor alcamide din componența sa, ceai din rădăcina de echinaceea reduce activitatea axiolitică a creierului, diminuând, astfel, starea de anxietate. De asemenea, s-a demonstrat în urma efectuării unor studii că poate reduce și tensiunea musculară asociată anxietății, insomniile și stările de nervozitate, dar și să redea compoziția chimică sănătoasă a creierului fără efecte secundare negative sau reacții adverse.

Echinaceea – Întrebări Frecvente:

Ce este echinaceea purpurea?

Echinaceea purpurea este o plantă înrudită cu margaretele, ce se găsește de obicei în părțile estice și centrale ale Americii de Nord. Extractul din această plantă a fost utilizat pentru tratarea mai multor tipuri de infecții încă din timpuri străvechi.  Extractul de este disponibil acum la nivel global pentru proprietățile sale antimicrobiene și este utilizat de către foarte mulți oameni și pentru proprietățile sale benefice de consolidare a sistemului imunitar.

Ce contraindicații are echinaceea?

Echinaceea nu prezintă contraindicații, fiind o plantă de origine naturală, organică. Nu prezintă efecte secundare negative sau reacții adverse. Nu se recomandă utilizarea acesteia în cazul în care sunteți alergici la echinacea, pentru siguranța dumneavoastră. Pentru mai multe informații vă recomandăm să consultați echinacea prospect contraindicatii,

Echinaceea - contraindicații

Echinaceea este o plantă?

Da, echinaceea este o plantă a cărei tulpină, frunze și rădăcini sunt utilizate în fabricarea unor produse de tipul suplimentelor alimentare, pentru consolidarea sistemului natural de apărare al organismului, dar și pentru prevenirea anumitor infecții, cum ar fi cele ale tractului urinar superior, răceli și răni care se vindecă încet.

Este echinaceea un antibiotic natural?

Da, echinaceea este considerată un antibiotic natural, datorită proprietăților sale puternice antibacteriene și antifungice care sunt în special benefice împotriva acestor microbi. Această plantă este benefică pentru că reduce problemele cauzate din cauza infecțiilor bacteriene, prin reducerea producerii de citokine care funcționează precum un marker inflamator atunci când are loc o infecție.

Se poate consuma echinaceea în perioada alăptării?

Da, se poate consuma echinaceea în perioada alăptării, studiile de specialitate încadrând acest medicament în categoria A, acest lucru semnificând faptul că nu a avut niciun efect negativ asupra mamelor sau a bebelușilor. Echinacea are chiar un efect pozitiv în consolidarea imunității atât al mamei, cât și al bebelușului, în vederea protejării acestora de bacterii și virusuri.

Echinaceea crește tensiunea?

Se poate consuma echinaceea în perioada alăptării?

Da, echinaceea crește tensiunea, deoarece are un efect similiar cu al cofeinei și poate ridica nivelul tensiunii arteriale și ritmul cardiac, însă acest lucru depinde foarte mult de afecțiunile deja existente în corpul uman. Echinaceea este considerată foarte utilă în reducerea simptomelor de răceală și gripă, unele studii au indicat că aceasta poate schimba modul în care sunt metabolizate unele medicamente.

Care este doza recomandată de echinaceea?

Doza zilnică recomandată variază în funcție de forma de administrare a suplimentului, astfel:

  • Pentru extractul uscat se recomandă 300-500 mg, de trei ori pe zi
  • Pentru extractul lichid 2.5 ml de trei ori pe zi sau 10 ml zilnic

0 Shares
Copy link