Dieta Disociata Pe Zile Sau Pe Mese – Regim 333 sau 111? (2020)

Dieta disociată are la bază premiza consumului diferitelor tipuri de alimente, din toate grupele alimentare, astfel încât să se consume doar anumite alimente, cum ar fi doar amidon sau doar legume, la o masă principală, în vederea stimulării proceselor din tranzitul intestinal.

În principiu, dietele disociate descurajează consumul meselor echilibrate, care includ o variate de alimente. Acest articol expune în detaliu modul de funcționare al unei diete disociate, principiile sale de funcționare, alimentele permise, dar și avantajele și dezavantajele acesteia.

Dieta disociata este o metodă de combinare a alimentelor, ceea ce implică alcătuirea meselor din alimente cu proprietăți similare, parte ale aceleiași categorii din grupele alimentare. În cazul dietei disociate, acest lucru implică combinarea mâncărurilor pe baza proprietăților lor digestive, adică dacă un tip de mâncare este acid, alcalin sau neutru.

Cuprins

Cum funcționează dieta disociată?

Dieta disociată - cum functioneaza?

Există o varietate de diete disociate, precum Shelton, Montignac, Antoine, 111, 222 sau dieta 333, pe care vi le vom detalia în cele ce urmează.

Metoda Shelton

Această metodă de dietă disociată se bazează pe separarea alimentelor în grupe alimentare, care vor fi consumate în zile dedicate unui singur grup de alimente, de aceea o dietă disociată se mai numește și dieta disociata pe zile. Vei mânca variat, mese diferite, bazate fie pe carne, fie pe legume și fructe, fie pe lactate, astfel că tranzitul intestinal este susținut și stomacul are suficient aport nutritiv.

Fiecare masă constă în mâncare dintr-o singură categorie din toate grupele alimentare, în cantități nelimitate. Țineți minte că fructele și produsele lactate trebuie să fie consumate singure întotdeauna.

Regulile de urmat în această metodă sunt următoarele:

 • Este important să faceți alegerile corecte atunci când amestecați tipuri diferite de alimente. Proteinele cu amidonoasele nu se pot amesteca. Fructele trebuie întotdeauna consumate crude și singure, ouăle trebuie fierte tari, iar grăsimile trebuie evitate, pentru a nu întârzia procesul de digestie.
 • Între mesele în care se consumă carne și celelalte mese diferite, trebuie să existe o perioadă de timp de cel puțin 4 ore, în cazul în care se consumă proteine sau amidonoase. Dacă se vor consuma fructe, perioada poate fi de 2 ore.
 • Fructele cu PH neutru trebuie consumate crude, doar în asociere cu fructe cu PH acid sau cu acele fructe cu gust dulce. Această regulă nu se aplică, însă, lămâilor, care pot fi asociate cu proteinele (carne de pui, pește). Cât despre pepene, acesta trebuie consumat singur, niciodată în combinație cu alte fructe.
 • Produsele lactate (brânzeturi și iaurt) trebuie evitate, însă dacă alegeți să consumați lapte, acesta nu poate fi asociat cu alte grupe alimentare, precum fructe, legume, carne, care trebuie păstrate pentru mese diferite.
 • Sucurile de fructe pot fi consumate doar în asociere cu fructele și niciodată în timpul mesei, pe când sucurile de legume pot consumate în asociere cu proteine (carne de pui, carne de porc sau pește), legume sau amidonoase.

Metoda Montignac

Dieta disociată - Metoda Montignac

Această metodă se bazează pe principiul de excludere a mâncărurilor care au un index glicemic ridicat, iar anumite combinații ale unor feluri de mâncare și grupe alimentare sunt interzise. Duetul format din lipide și carbohidrați trebuie evitat la aceeași masă principală din zi. De asemenea, sunt încurajate combinațiile de legume și proteine de origine animală (carne de pui, ouă fierte tari).

În această metodă trebuie urmate câteva reguli, de exemplu:

 • Programul se bazează pe consumul de alimente cu index glicemic mic, adică cele care au un nivel de glucoză scăzut, astfel corpul uman depozitează cât de puțină grăsime posibilă, însă totodată stomacul are suficient aport calor.
 • Printre alimentele permise sunt incluse: fructe proaspete, legume cu frunze verzi, cereale, ciocolată neagră cu un conținut ridicat de cacao, produse lactate, carne, pește și semințe.
 • Pe de altă parte, toate alimentele care includ pâine albă, orez alb, cartofi, rădăcinoase, pepene și orice alt aliment cu un conținut ridicat de glucoză, trebuie evitate în parcurgerea acestei diete disociate.
 • Nu este necesar ca toate mesele să fie disociate, totuși trebuie asumat faptul că dieta noastră per total, la finalul celor 7 zile, este una disociată. Anumite combinații de mâncare sunt interzise în această dietă, cum ar fi brânza cu pâine și, în general, proteinele animale cu amidonul.
 • Fructele trebuie consumate în afara meselor (niciodată în timpul mesei), pentru a evita creșterea nivelului glicemic când atingeți starea de sațietate.
 • Există două principii importante, ce trebuie urmate până când se atinge greutatea ideală. Această dietă include o fază de stabilzare, în care sunt permise doar alimente cu indexul glicemic scăzut, dar și cele cu index glicemic mediu în mod moderat, cum ar fi cereale integrale, fructe precum bananele, smochinele deshidratate, caisele deshidratate etc.

Metoda Antoine

Metoda Antoine este bazată pe asocieri de tipul carbohidrațiilor cu alimentele non-lipidice. Această metodă include consumul exclusiv al unei singure categorii din grupele alimentare principale, în fiecare zi, de exemplu: luni – carbohidrați, marți – proteine, miercuri – grăsimi și așa mai departe, timp de 7 zile. Acest lucru înseamnă că în final veți avea o dietă echilibrată cu un aport vital de nutrienți pe parcursul săptămânii, limitând aportul calorii la 1500 de calorii pe zi, deci un total de 10000-10500 calorii la 7 zile.

Există anumite reguli ce trebuie urmate în această dietă pentru ca aceasta să fie eficientă:

 • Puteți consuma aceeași categorie de alimente pe parcursul unei zile. Puteți mânca aproape orice aliment, atât la micul dejun, cât și la prânz și cină, în orice cantitate doriți, dacă veți izola categoriile de mâncare.
 • Consumând un singur tip de mâncare, apetitul va fi saturat, iar pofta de mâncare va fi inhibată. Cantitățile consumate vor scădea și ele, iar kilogramele în plus for eliminate rapid, în mod eficient.
 • Dintre toate dietele disociate, această dietă este foarte ușor de înțeles și de aplicat, de vreme ce ni se spune ce alimente trebuie să consumăm în fiecare zi. Puteți pierde cel puțin 3 kilograme la fiecare 7 zile, dacă urmați această dietă.

Dieta disociată 111

Dieta disociată 111

Dieta 111 presupune alocarea câte unei zile speciale, în care se va consuma o singură categorie de alimente. Se pot alege aleatoriu aceste zile dedicate, ele nu trebuie să fie într-o anumită ordine, însă este important să nu amestecați mai multe tipuri de alimente din categorii diferite.

De exemplu, puteți alege să consumați în ziua 1, fructe, în ziua 2, proteine, apoi legume și așa mai departe, timp de 7 zile.

Dieta disociată 222

Dieta disociata 222 reprezintă alocarea a două zile pentru fiecare categorie de alimente. Această dietă poate fi ținută pentru o perioadă de maxim 20 de zile și presupune consumarea unui tip de alimente pentru două zile la rând, iar tipul alimentelor poate fi ales după preferințele dumneavoastră. Cel mai important aspect este faptul că nu trebuie combinate alimente din categorii diferite.

Meniul dumneavoastră va arăta, de exemplu, așa: luni și marți veți consuma doar legume, miercuri și joi veți consuma doar lactate, vineri și sâmbătă veți consuma doar carne și așa mai departe.

Ca în toate dietele disociate, cantitățile de alimente consumate pe parcursul acestor zile sunt nelimitate.

Dieta disociata 333

Dieta disociata 333

Dieta 333 presupune consumarea aceleiași categorii de alimente pentru 3 zile la rând. Aceasta este cea mai dificilă versiune a dietei disociate și este nevoie de o voință puternică și de multă determinare pentru a ține această dietă, pentru că, veți consuma aceleași alimente, timp de trei zile consecutive, fără să vă fie permisă introducerea de mese diferite.

Cantitățile de alimentele consumate pe parcursul zilei sunt nelimitate.

Exemplu de dieta disociată 333:

 • Ziua 1, ziua 2, ziua 3 (luni, marți, miercuri) – proteine din carne
 • Ziua 4, ziua 5, ziua 6 (joi, vineri, sâmbătă) – amidon
 • Ziua 7, ziua 8, ziua 9 (duminică, luni, marți) – legume

Cum se slăbește cu dieta disociata?

Principala regulă a acestei diete disociate este că puteți consuma doar alimente care aparțin unei anumite categorii de mâncare în cadrul unei mese. Puteți ține această dietă în numeroase feluri, fie consumând alimente din aceeași categorie de mâncare în cadrul unei mese, fie pe parcursul unei zile întregi, fie împărțind ziua în anumite perioade de timp în care alegeți categoria de alimente pe care o veți consuma.

Ce se consumă la dieta disociata?

Dieta disociata - Ce puteti consuma?

Dieta disociata constă în mai multe categorii de mâncăruri ce nu trebuie combinate: fructe, legume, carbohidrați, carne, pește, amidon. În general, nu se recomandă consumul de lactate (iaurt, brânzeturi, lapte), ulei sau condimente în dietele disociate. Acest lucru fiind spus, trebuie să aveți trei mese diferite pe zi, cu o pauză de cel puțin 3 ore între ele, pentru a da organismului timp să absoarbă nutrienții. Nu săriți niciodată peste micul dejun, deoarece este o masă deosebit de importantă.

Când dieta este combinată cu exerciții fizice ușoare, cum ar fi joggingul, mersul pe jos și plimbările cu bicicleta, rezultatele sunt mult mai pronunțate. Se recomandă, de asemenea, evitarea consumării de lichide înainte sau după mese, deoarece acestea diluează sucul gastric, încetinind digestia.

Ce nu se consumă la regimul disociat?

Este important să evitați amestecarea mâncărurilor din categoriile principale de mâncare dacă vă veți hotărî să urmați dieta.

De asemenea, când încercați să pierdeți din greutate cu ajutorul dietei disociate, trebuie să evitați consumul de mâncăruri de tip fast food, mâncare la conservă, dar și cele care sunt prefierte.

Dacă suferiți de intoleranță la lactoză, nu consumați lapte și produsele lactate în cadrul acestei diete. Trebuie să știți că în general produsele lactate trebuie evitate în dieta disociată, acestea putând fi substituite cu alimente din alte grupe alimentare, precum carne, legume și fructe. În plus, este cunoscut faptul că balonarea cauzată de lactate împiedică un curs firesc în dieta dumneavoastră. Totuși, dacă nu puteți renunța la lactate, puteți să consumați la micul dejun iaurt mai gras, iar pe parcursul zilei să alegeți produse ușoare, precum iaurt degresat sau brânză.

Mâncarea la conservă și mâncărurile prefierte au în componența lor ulei sau condimente dăunătoare și un amestec de carbohidrați cu proteine, ceea ce înseamnă că nu sunt recomandate în procesul de pierdere în greutate. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat să aveți o zi pe săptămână de lichide, în care să evitați consumul hranei solide, precum carne.

În mod ideal, această zi ar trebui să fie sâmbăta sau duminica, de vreme ce nu trebuie să aveți prea multă activitate fizică ce necesită un aport crescut de energie. Puteți petrece această zi relaxându-vă acasă.

Ce gustări sănătoase se pot consuma la Dieta disociata?

Dieta disociata - gustari

În această dietă se recomandă păstrarea orelor corespunzătoare fiecărei mese principale din zi, fără gustări. În caz de necesitate, se poate apela la anumite gustări sănătoase, ce constau în alimente corespunzătoare fiecărei din zilele de macronutrieți. De exemplu, în ziua de proteine, puteți consuma un baton proteic drept gustare, în ziua de carbohidrați, o gustare dulce, în ziua de amidonoase, porumb, în ziua de lactate, iaurt degresat, și așa mai departe.

Nutriționiștii recomandă administrarea unor suplimente alimentare, care sporesc procesul de pierdere în greutate, pentru a obține rezultate maxime din dieta disociata. De asemenea, specialiștii recomandă și efectuarea unei forme ușoare de exerciții fizice, de cel puțin trei ori pe săptămână, pentru tonifierea corpului dumneavoastră.

Cum se poate ține Dieta disociata la restaurant?

Dieta disociata este una dintre dietele foarte permisive în ceea ce privește ieșirile la restaurant, fiind necesară depunerea unui efort minim din partea dumneavoastră pentru a plănui o astfel de ieșire.

În funcție de ziua din dietă în care vă aflați, este recomandat să alegeți alimentele corespunzătoare planului nutrițional al dietei disociate. De asemenea, se recomandă păstrarea aceleiași surse de macronutrienți, în special în cazul proteinelor, caz în care medicii nutriționiști nu recomandă amestecarea proteinelor provenite din carne cu cele provenite din ouă sau alimente de origine vegetală, în cazul în care urmați o dietă vegană.

De exemplu, dacă vă aflați în ziua de proteine, iar la micul dejun ați servit carne de pui la grătar, la restaurant puteți comanda friptură de pui la cuptor, respectând, astfel, planul nutrițional al dietei disociate.

Ce avantaje are cura de slăbire disociată?

Dieta disociata - avantaje
Cel mai mare avantaj al acestei diete este faptul că duce la o pierdere substanțială a surplusului de kilograme, fără să cauzeze problemele de sănătate asociate cu cele mai populare diete. Conceptul acestei diete este ușor de urmat, simplu, eficient și satisfăcător, aducând rezultate incredibile în primele 7 zile.

De asemenea, dieta disociata accelerează metabolismul, fiind o dietă cu rezultate pe termen lung. Nu este necesar să introduceți în alimentația dumneavoastră alte tipuri de alimente în afara celor pe care le consumați în mod obișnuit, acest lucru implică faptul că nu vor fi costuri adiționale pe lângă cele pe care le aveați deja.

Dieta disociata vă permite să mâncați orice cantitate doriți, reușind să pierdeți oricum în greutate, atât timp cât veși respecta zilele asociate cu fiecare categorie alimentară. Nu va fi necesar să vă înfometați pentru a atinge rezultatele dorite în doar 7 zile!

Acest plan nutrițioal elimină simptomele de balonare pe care oamenii le experimentează, deoarece veți consuma alimente ce vor fi digerate mult mai ușor.

Ce dezavantaje are cura de slăbire disociata? 

Atunci când urmați dieta disociata trebuie să fiți foarte atenți în selectarea alimentelor pe care urmează să le consumați, pentru că altfel riscați să vă confruntați cu deficiențe nutriționale importante.

Mușchii și organele dumneavoastră este posibil să devină mai slăbite în zilele în care trebuie să consumați fructe și legume, din cauza lipsei de proteine.

Copiii și oameni activi nu ar trebui să țină această dietă, deoarece aceștia au nevoie de un aport caloric crescut în fiecare zi, la fiecare din mesele principale ale zilei.

Cum arată rețetele pentru dieta disociată pe mese?

Dieta disociata - retete

În cadrul acestei diete, în ziua de proteine, recomandăm următoarea rețetă simplă, dar delicioasă, de pui la cuptor. Veți avea nevoie de un pui de dimensiune medie, ulei de măsline, o lămâie, ierburi aromate, cum ar fi rozmarin, busuioc etc.

Pentru început, se va scoate puiul de la frigider cu 30 de minute înainte de a-l găti, pentru a facilita revenirea acestuia la temperatura camerei și pentru a scădea timpul de gătire la cuptor.

Cuptorul va fi preîncălzit la 240 de grade Celsius. Se curăță puiul de piele și se unge cu foarte puțin ulei de măsline, apoi se asezonează cu ierburile aromatice, adăugându-se și sare și piper, după preferințe.

Se adaugă suc de lămâie peste pui, iar lămâia rămasă se taie rondele și se adaugă înăuntrul puiului pentru un plus de savoare. Se plasează puiul într-o tavă în care a fost pusă hârtie de copt și se introduce în cuptorul preîncălzit. Se introduce tava în cuptor și se lasă aproximativ o oră și jumătate la o temperatură de 200 de grade Celsius, până se rumenește.

Puteți să adăugați pe parcurs puțină apă în tavă pentru a împiedica arderea sau lipirea puiului de tavă.

Când puiul s-a rumenit, se scoate tava din cuptor, se pune puiul într-un alt vas și se acoperă cu folie de aluminiu, pentru a se frăgezi carnea în continuare. Gata, puiul poate fi acum servit ca o masă principală sănătoasă și extrem de savuroasă!

Cum arată o listă de cumpărături simplă pentru dieta disociată?

Lista dumneavoastră de cumpărături poate să includă orice fel de alimente preferați, în special alimentele pe care le consumați în mod obișnuit. Singura diferență între stilul dumneavoastră obișnuit de viață și această dietă va fi modul în care veți combina alimentele. În cadrul dietei disociate, puteți consuma orice fel de aliment doriți atât timp cât îl încadrați în ziua specială destinată consumului categoriei de alimente din care acesta face parte.

Recomandat ar fi să vă alcătuiți planul alimentar pe o perioadă de 7 zile, astfel încât, cand mergeți la cumpărături, să știți exact de ce veți avea nevoie pentru următoarele 7 zile.

Desigur, nelipsite din cadrul unei liste de cumpărături vor fi fructele și legumele, carnea slabă, precum cea de pui, pentru zilele cu proteine, lactate, paste sau orez pentru ziua de carbohidrați, cartofi sau mazăre pentru ziua de amidon.

Puteți adăuga și ciocolata neagră pe lista dumneavoastră de cumpărături sau orice alt aliment pe care doriți să-l consumați, inclusiv prăjiturile.

Recomandările noastre pentru cei care țin dieta disociată

Dieta disociata - recomandari

Iată ce vă propunem să consumați timp de 7 zile pe parcursul dietei disociate:

Luni

Mic Dejun

Omletă

Prânz

Ouă fierte

Cină

Ouă ochi

Marți

Mic Dejun

Brânză pe grătar sau cremă de brânză

Prânz

Iaurt

Cină

Un pahar de lapte cu turmeric

Miercuri

Mic Dejun

Pâine toast

Prânz

Orez brun

Cină

Supă Ragu fără legume

Joi

Mic Dejun

Salată de legume

Prânz

Morcovi fierți

Spanac

Broccoli

Cină

Supă de legume fără ulei

Vineri

Mic Dejun

2 banane

Un măr

Prânz

Salată de fructe

Cină

Suc proaspăt de fructe

Sâmbătă

Mic Dejun

Somon pe grătar

Prânz

Scrumbie afumată

Cină

Salată de ton

Duminică

Mic Dejun

Pui la grătar

Prânz

Salată de pui

Cină

Supă de pui

Dieta disociată – Menținere

Dieta disociată – Menținere

Programul de menținere după ce ați atins etapa finală a acestei diete se bazează pe consumul meselor la ore regulate, fără să faceți altceva atunci când luați masa. Specialiștii recomandă, de asemenea, să luați masa în același loc și să nu vă așezați acolo atunci când nu mâncați. Mai mult, se recomandă să faceți cumpărăturile pe 7 zile, conform unei liste stricte și niciodată să nu mergeți la cumpărături înainte de masă, pentru a nu cădea pradă tentațiilor culinare nesănătoase.

De asemenea, în menținerea greutății ideale în urma dietei disociate este recomandat să faceți o rutină de exerciții fizice, de cel puțin trei ori la 7 zile, pentru a arde caloriile în plus provenite din alimentație într-un mod eficient.

Supravegherea aportului alimentar și activității fizice vă permite să dezvoltați un sentiment de responsabilitate, acest lucru fiind una dintre pietrele de temelie ale unui proces de menținere eficient. Este recomandat să continuați să aveți grijă la modul în care combinați alimentele, în special carbohidrații cu lipidele.

Se recomandă introducerea treptată în dieta dumneavoastră a altor alimente și creșterea treptată a aportului caloric zilnic, astfel încât să vă asigurați că nu veți fi o victimă a efectului de yo-yo, câștigând înapoi kilogramele pierdute.

Dieta disociată pe zile – Întrebări frecvente:

De ce dieta disociata se mai numește și dieta disociata pe mese sau pe zile?

Dieta disociata se mai numește dieta disociata pe mese sau pe zile, deoarece în această dietă, în funcție de versiunea pe care o urmați, se alocă fie o zi întreagă în care veți consuma doar aceeași categorie de alimente, de exemplu proteine, fie în cadrul meselor principale ale zile se vor consuma doar alimente care fac parte din aceeași categorie, facilitându-se, astfel, procesul de digestie.

Ce contraindicații are dieta disociata?

Dieta disociata nu se recomandă persoanelor care au anumite afecțiuni la nivelul organismului, deoarece, fiind un regim disociat, poate priva organismul de anumiți nutrienți necesari, creând, astfel, anumite complicații la nivelul corpului uman.

Este recomandat să consultați medicul specialist înainte de a urma această dietă.

Se poate ține dieta disociata în timpul alăptării bebelușilor?

Se poate ține dieta disociata în timpul alăptării bebelușilor?

Nu, nu se recomandă urmarea dietei disociate în timpul alăptării bebelușilor, deoarece această dietă nu poate asigura necesarul de nutrienți de care are nevoie bebelușul pentru a se dezvolta echilibrat și armonios.

Se poate ține dieta disociata în sarcină?

Nu, dieta disociata nu este recomandată femeilor în perioada sarcinii din cauza faptului că această dietă accelerează metabolismul, prin arderea grăsimilor din stratul adipos, iar corpul mamei are nevoie de un aport alimentar bogat în nutrienți, pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă a fătului.

Dieta disociata – păreri de pe forum

Octavian Bălan

Eu sunt foarte pofticios de fel și nu reușeam deloc să mă abțin din a mânca orice fel de alimente găseam atunci când mi se făcea foame. Pur și simplu mi se părea imposibil să mă abțin, uneori mi se făcea și rău, aveam stări de amețeală și trebuia neapărat să mănânc ceva.

Acest lucru nu ar fi fost o problemă dacă aș fi fost slab, însă nu eram deloc așa. Surplusul de kilograme m-a împiedicat întotdeauna să fac ceea ce îmi doream să fac, eram timid și-mi era rușine cu fizicul meu.

Am descoperit dieta disociata atunci când m-am decis să merg la medicul nutriționist pentru un control. Am început imediat să urmez această dietă, iar viața mea s-a schimbat în bine. În primul rând, mi-a fost foarte ușor să țin această cură de slăbire, puteam mânca orice cantitate de mâncare, iar faptul că nu combinam alimente m-a făcut să consum mai multe legume și fructe, deci pot spune că și starea mea de sănătate s-a îmbunătățit.

Pentru mine, dieta disociata a fost începutul noii mele vieți! Am slăbit 20 de kilograme fără efort, iar viața mea s-a schimbat în bine! Vă recomand din tot sufletul această dietă miraculoasă!”

Ce alte diete mai recomandați în afară de dieta disociata?

0 Shares
Copy link