Ceai de Cimbru – Beneficii, Proprietati si Contraindicatii (2020)

Cimbrul este o plantă medicinală cu înălțimea de aproximativ 25-30 de centimetri, având tulpina de o culoare cenușie înspre roșiatică, iar frunzele sunt verzi și tind să fie solide, florile de cimbru aflându-se în vârful acestora. Această plantă crește vara și are un gust intens și un miros specific, având în componența ei ingrediente precum ulei de timol și de carvacrol. Cimbrul de grădină este planta folosită drept condiment, cu frunze netede și ascuțite.

Există mai mult de 400 de specii de cimbru, această plantă fiind folosită încă din Egiptul Antic în mumificarea regilor, dar și în Grecia Antică pentru mirosul ei puternic, fiind utilizată în prepararea diferitelor feluri de mâncare încă din vremuri străvechi până în prezent.

Cimbrul are o valoare nutrițională importantă, fiind eficientă în a trata diversele afecțiuni de sănătate a corpului uman pentru numeroasele vitamine, proteine și minerale. În acest articol vom detalia beneficiile ceaiului, pentru ca dumneavoastră să vă bucurați din plin de toate efectele pozitive ale ceaiului!

Ce Beneficii și Proprietăți Regăsim în Ceaiul De Cimbru?

Ceaiul de cimbru scade tensiunea arterială

Ceaiul de cimbru micsoreaza tensiunea arterială

Beneficiile ceaiului de cimbru aduc efecte miraculoase asupra sistemului dumneavoastră circulator. În urma efectuării unor multiple testări clinice, cercetătorii științifici au dovedit faptul că administrarea zilnică a ceaiului de cimbru scade tensiunea arterială de la pereții vaselor de sânge, dar și ritmul cardiac în cazul persoanelor care suferă de o afecțiune cardiovasculară numită hipertensiune arterială.

Ceai de cimbru beneficii sunt multiple și asupra nivelului de colesterol din sânge, acționând în vederea diminuării nivelului acestuia, dar și al trigliceridelor din sânge. De asemenea, cimbrul, folosit ca un condiment, poate înlocui sarea din mâncarea, pentru a reduce tensiunea arterială.

Ceai de cimbru pentru tușit

Ceaiul de cimbru făcut din frunzele acestei plante este folosit pentru inhibarea tusei și ale simptomelor de bronșită acută, dar și pentru tratarea durerilor în gât și ale infecțiilor în gât. De asemenea, se poate utiliza pentru acțiunea lui antibacteriană și antiseptică, eliminând în mod eficient microorganismele, cum ar fi bacteriile și virusurile care cauzează infecțiile în gât, denumite popular „roșu în gât”.

Beneficiile ceaiului se extind și la nivelul sănătății orale, putând fi folosit și pentru aftele bucale, acțiunea sa antibacteriană și antiseptică grăbind vindecarea acestei afecțiuni.

Ceai de cimbru pentru imunitate

Ceai de cimbru - bun pentru imunitate

Sistemul natural al organismului dumneavoastră este consolidat de acțiunea eficientă a acestui ceai natural și miraculos. Datorită conținutului îmbogățit de vitamina A și vitamina C, susține sistemul imunitar în lupta sa cu afecțiuni cauzate de virusuri puternice, cum ar fi răceala și gripa.

De asemenea, conținutul mare de antioxidanți din ceai, luptă activ și cu radicalii liberi de oxigen care sunt extrem de agresivi cu organismul și acționează în vederea distrugerii țesutului celular.

Acțiunea sa benefică asupra sistemului imunitar poate fi observată și la nivelul tenului dumneavoastră, prevenind eficient afecțiuni de sănătate precum acneea și grăbind vindecarea țesuturilor datorită proprietăților sale antibacteriene.

Ceai de cimbru detoxifiant

Cimbrul este o plantă recunoscută de către specialiștii din întreaga lume pentru proprietățile sale antioxidante, dar și pentru proprietățile sale diuretice și de detoxifiere a organismului.

Beneficiile ceaiului luptă activ în bătălia cu toxinele și cu radicalii liberi de oxigen din organism, puternicul efect detoxifiant al cimbrului având un rol cheie în acest proces de curățare al organismului, datorită proprietăților sale ce facilitează detoxifierea.

Flavonoizii din componența acestui ceai luptă activ cu toxinele și cu radicalii liberi de oxigen din organism, sporind eliminarea purinelor din organism care cauzează acumularea de acid uric la nivelul articulațiilor.

Cum Se Consumă Ceai De Cimbru?

Ceai de cimbru - Consum

Este foarte ușor de pregătit acest ceai, care poate fi consumat în orice cantitate pe parcursul zilei, pentru tratarea diverselor afecțiuni de sănătate. Ingrediente de care aveți nevoie pentru preparare sunt 2 linguri de cimbru uscat, 2 căni de apă și, opțional conține suc de lămâie.

Pentru preparare este necesar să puneți la fiert apa cu cimbrul, apoi să le lăsați să se răcească. Băutura astfel obținută se strecoară, apoi se adăugă sucul de lămâie. Se păstrează la rece și se bea înainte de culcare, fiind recomandat să nu mai consumați alimente, apă sau alte lichide după administrarea acestuia.

Ceai De Cimbru – Întrebari Frecvente:

Ajută ceaiul de cimbru pentru slăbit?

Da, ceaiul de cimbru ajută la slăbit, datorită componentelor și uleiurilor pe care le conține, în mod special al uleiului de timol care are un efect benefic în procesul de dizolvare a grăsimilor, în mod special în zona abdominală. Pe lângă acesta, antioxidanții și acizii din structura cimbrului previn acumularea grăsimilor prin eliminarea lor prin procesul de transpirație, toate aceste efecte grăbind procesul de pierdere a kilogramelor în plus. S-a demonstrat ca planta are o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Ce contraindicații are ceaiul de cimbru?

Ceaiul de cimbru nu prezintă contraindicații, fiind un ceai natural, din plante organice. Nu prezintă efecte secundare negative sau reacții adverse. Nu se recomandă utilizarea acestuia în cazul în care sunteți alergici la cimbru, pentru siguranța dumneavoastră.

Se folosește ceai de cimbru pentru a ameliora tusea?

Da, ceai de cimbru se folosește cu succes în ameliorarea tusei ce poate fi un simptom al unor afecțiuni mai grave, precum bronșita acută. Cimbrul prezintă beneficii și în cazul durerilor în gât, datorită efectului său antiseptic și antibacterian, care elimină eficient bacteriile și virusurile din zona inflamată.

Ce efect are ceaiul de cimbru asupra colicilor?

Ceaiul de cimbru are un efect benefic în tratarea colicilor, cimbrul fiind considerată o plantă care distruge paraziții intestinali și ajută în digestia alimentelor grase sau greu de digerat. Rezultatele testelor efectuate pe parcursul timpului au demonstrat faptul că acest ceai este util în a trata de afecțiuni precum gastrita, flatulența, infecțiile cu paraziți intestinali, dar și colici.

Se poate bea ceai de cimbru pe perioada sarcinii?

Ceai de cimbru - Este recomandat pe perioada sarcinii?

Da, se poate bea ceai de cimbru în perioada sarcinii atunci când este consumat în cantități obișnuite. De asemenea, este permis în perioada de alăptare a bebelușului, singura contraindicație a acestuia fiind legată de prezența alergiilor la cimbru, caz în care nu este recomandat consumul acestui ceai.

Este ceaiul de cimbru un remediu naturist pentru hipertensiune?

Da, ceaiul de cimbru este un remediu naturist eficient împotriva hipertensiunii arteriale. Studiile arată că administrarea regulată a acestui ceai reduce tensiunea arterială din pereții vaselor de sânge, dar și ritmul cardiac, având o contribuție benefică și în reducerea nivelului de colesterol din sânge în limita valorilor normale.

0 Shares
Copy link