Ceai de Cicoare – Beneficii (2020)

Medicina populară utilizează de ani și ani de zile cicoarea pentru a trata sau ameliora diferite afecțiuni, însă beneficiile acestuia nu au ajuns la urechile tuturor încă. Ca planta medicinală, este folosită pentru tratarea afecțiunilor hepato-biliare și renale.

Floarea este una frumoasă, albastră și destul de micuță, iar egiptenii antici o foloseau pentru afecțiuni ale sistemului digestiv, având acțiuni tonice asupra ficatului și acțiuni digestive, diuretice și depurative.

Cu siguranță ați văzut cel puțin o dată cicoarea. Este o planta ce crește pe câmp sau aleatoriu pe la marginile de drum.

În cazul în care nu știți ce proprietăți extraordinare are această planta drăguță, noi venim cu câteva informații utile, iar următoarea dată când o vedeți pe drum, culegeți-o deoarece este o adevărată comoară pentru sănătate.

Ce Beneficii Si Proprietati Regasim In Ceai De Cicoare?

Cicoarea este un probiotic care imbunatateste digestia

Ceai De Cicoare - Beneficii Si Proprietati

Ceai de cicoare beneficii sunt în special pentru tratarea afecțiunilor renale, biliare, digestive și ficatului.

Planta ontribuie activ și ajuta la funcționarea eficientă a sistemelor interne, dar mai ales ale celui digestiv deoarece este un probiotic natural, creând o barieră împotriva bacteriilor răufăcătoare.

Ceaiurile de cicoare au 68% inulină, un tip de fibră creat dintr-un lanț scurt de molecule de fructoză pe care organismul nu le poate digera. Acționează ca un probiotic, hrănind bacteriile benefice din intestin pe o perioadă îndelungată. Aceste bacterii reduc inflamația și îmbunătățesc absorbția mineralelor.

Astfel, planta de cicoare poate promova sănătatea digestivă și intestinală printr-o mulțime de moduri.

Ceaiul de cicoare scade nivelul zaharului din sange

Cicoarea poate stimula și controla nivelul zahărului din sânge, în special la persoanele cu diabet zaharat. Acest fapt este datorat în mare parte inulinei despre care vorbeam mai sus, această fibră care se implică în procesele metabolice ale carbohidraților.

Inulina descompune glucidele în zaharuri, îmbunătățește sensibilitatea la insulină, hormon care ajuta la absorbția zahărului din sânge.

Ceaiul de cicoare conține, de asemenea, compuși precum acizi și clorogene ale căror acțiune s-au dovedit a fi utile în creșterea sensibilității la insulină.

Un studiu despre beneficii desfășurat timp de 2 luni asupra 40 de femei cu diabet de tip 2 a constatat că administrarea a 10 grame de inulină pe zi a dus la scăderi semnificative ale nivelului de zahăr din sânge și a hemoglobinei.

Cicoarea scade inflamatia in organism

Ceaiul de cicoare scade inflamatia

Sistemul imunitar se folosește de inflamație pentru tratarea anumitor afecțiuni, însă când aceasta scapă de sub control poate duce la boli cardiovasculare, boli ale ficatului și cancer. Există cercetări în vigoare care au demonstrat că aceasta are multiple beneficii, printre care și proprietăți antiinflamatorii.

Într-un studiu s-a demonstrat că radacina de cicoare a fost benefică pentru a reduce semnificativ inflamația.

Un alt studiu a arătat, de asemenea, că hrănirea purceilor cu radacina de cicoare uscată a dus la scăderea nivelului de inflamație.

Cele mai multe cercetări sunt, însă, efectuate pe animale de laborator.

Se cere în această situație nevoia realizării mai multor teste clinice pentru a demonstra că cicoarea este benefică și pentru inflamația umană.

Ceaiul de cicoare ajuta la slabit

Unele studii sugerează că un consum al ceaiului de cicoare poate regla pofta de mâncare și să scadă aportului caloric general pe care îl consumăm, ceea ce poate duce la pierderea în greutate.

Un studiu de 12 săptămâni la 48 de adulți obezi a determinat că administrarea a 21 de grame pe zi de oligofructoză derivată din cicoare, care este foarte similară cu inulina, a dus la o reducere semnificativă medie a greutății corporale cu 2,2 kilograme (1 kg) – în timp ce grupul de control (cel căruia nu i s-a administrat cicoare) a câștigat în greutate.

Cum Prepara Si Cum Se Consuma Ceaiul De Cicoare?

Ceai de cicoare - Preparare

Ceaiul de cicoare se prepară extrem de simplu. Tot ce trebuie să faceți este să adăugați 2 lingurițe jumătate de cicoare uscată într-o cană. Peste aceasta se toarnă 250 de mililitrii de apă clocotită și se lasă acoperit aproximativ 5 minute.

Băutura se consumă cald, cu înghițituri mici doar înainte de a lua prânzul.

Există și pulbere de cicoare, obținută din măcinarea rădăcinii de cicoare, aceasta consumându-se pe stomacul gol, iar înainte de a fi înghițită trebuie să fie ținută sub limbă 10 minute.

Cicoarea macerată la rece trebuie să fie preparată cu apă, ținându-se 6-8 ore acoperită. Băutura rezultată trebuia fie băută pe stomacul gol.

Ceai De Cicoare – Intrebari Frecvente:

Ceai De Cicoare - Intrebari

Este bun ceaiul de cicoare pentru slabit?

Da, ceaiul de cicoare este bun pentru slăbit.

Ce contraindicatii are ceaiul de cicoare?

Contraindicațiile pe care ceaiul de cicoare poate să le creeze sunt balonare și gaze intestinale atunci când este consumată în exces.

Femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să consume ceai de cicoare fără să consulte medicul înainte.

Este bun ceaiul ce cicoare pentru constipatie?

Da, ceaiul de cicoare este bun pentru constipație datorită inulinei. În acest sens s-a realizat un studiu ce a durat 4 săptămâni pe 44 de adulți ce sufereau de constipație, iar administrarea a 12 grame de cicoare în fiecare zi a dus la înmuierea scaunului.

Se poate bea ceai de cicoare in sarcina?

Nu se recomandă a se bea ceai de cicoare în timpul sarcinii fără a se consulta medicul ginecolog. În mod normal, nu ar trebui să afecteze, dar în astfel de cazuri este bine să aveți mai multă grijă decât de obicei.

Se poate bea ceai de cicoare in perioada alaptarii?

Înainte de a bea orice fel de ceai, ie și de cicoare, în cazul femeilor însărcinate și celor în perioada alăptării, trebuie să consulte medicul înainte de a bea orice fel de ceai. Nu are efecte negative demonstrate în acest sens, dar este bine să dăm dovadă de atenție sporită deoarece nu știm care este efectul său asupra laptelui.

Se poate pregati ceai de cicoare pentru copii?

Ceai de cicoare - Este bun pentru copii?

Se poate pregăti ceai de cicoare pentru copii, fiind benefic mai ales pentru copii cu vârsta între trei și șase ani deoarece le menține nivelul de bacterii benefice mai ridicat și mai stabil în stomac, mai ales în timpul tratamentului cu antibiotice.

Se poate bea ceai de cicoare in cura de slabire?

Da, se poate bea ceai de cicoare în timpul curei de slăbire, fiind de asemenea demonstrat faptul că mai contribuie activ la stimularea metabolismului în procesul de ardere a caloriilor.

Se face ceai din radacina de cicoare sau din frunze de cicoare?

Ceai se face atât din radacina de cicoare, cât și din frunze și flori. Amestecul care conține toate cele trei părți menționate anterior se numește decoct, însă ceai se poate face și din fiecare parte din planta în parte.

0 Shares
Copy link