Fructe Goji – Beneficii, Proprietati si Contraindicatii (2020)

Fructele Goji, cunoscute și sub denumirea de „fructele lupilor”, sunt niște fructe de culoare roșu-oranj, care sunt de proveniență din China. În Asia, au fost asociate cu o viață îndelungată și armonioasă și sunt consumate încă din vremuri străvechi, fiind incluse în medicina tradițională chinezească de mii de ani. Există două varietăți de goji: goji tibetan sau lycium barbarum, destinat consumului, și goji chinezesc sau lycium chinense, folosit mai degrabă în industria farmaceutică. Goji Tibetan se găseşte cel mai des în piaţă sub formă de semințe uscate.

Dacă sunteți în căutarea unui super aliment care să fie și ușor de inclus în alimentația dumneavoastră, perfect pentru o gustare atunci când sunteți în grabă, dar și să vă ofere nenumărate beneficii pentru susținerea funcțiilor corpului uman, atunci fructele goji vor fi aliatul perfect pentru dumneavoastră!

Aceste fructe sunt populare la nivelul întregii planete de numeroși ani, datorită gustului lor aromat, dar și datorită proprietăților benefice pentru corpul uman. În acest articol, ne vom concentra pe detalierea acestor efecte pozitive, pentru ca dumneavoastră să vă puteți bucura de ele din plin!

Ce Beneficii și Proprietăți Regăsim în Goji?

Fructele Goji - Beneficii și Proprietăți

Goji îmbunătățește vederea

De-a lungul timpului, goji beneficii au fost utilizate pentru tratarea diverselor afecțiuni precum diabetul, hipertensiunea arterială, febra, dar și ale problemelor de vedere cauzate de înaintarea în vârstă. Aceste fructe pot fi consumate proaspete, gătite sau uscate și sunt de multe ori incluse în ceaiuri, vinuri, sucuri și medicamente.

Antioxidanții din structura fructelor goji protejează celulele împotriva distrugerii lor atunci când sunt expuse la anumite elemente cum ar fi fumul și radiațiile. Mai mult, putem vorbi și de o cantitate bogată de antioxidanți, dar și de fibre sănătoase ce au  contribuție benefică în menținerea stării de sănătate a organismului dumneavoastră.

A fost efectuat un studiu asupra goji beneficii și au fost vizate persoanele cu o dietă bogată în fructe goji. Acesta a demonstrat că acestea au o acțiune benefică în afecțiuni precum hipopigmentarea și depozitele galbene în ochii lor. Fructele goji sunt considerate un aliment important care acționează împotriva patologiilor de la nivelul ochilor care sunt cauzate de înaintarea în vârstă.

Antioxidanții din fructele goji au efecte benefice, de protejare a ochilor, împotriva razelor UV, a radicalilor liberi de oxigen, dar și a stresului oxidativ.

Goji contribuie la întărirea sistemului imunitar

Goji - intarirea sistemului imunitar

Un sistem imunitar puternic asigură o protecție sporită asupra patologiilor corpului uman. Diferitele tipuri de vitamina din alcătuirea fructelor de goji ajută la consolidarea sistemului natural de apărare al organismului.

Mai mult, testele din laborator arată că un consum regulat al fructelor goji are un efect pozitiv în sporirea acțiunii vaccinurilor. Acest lucru este important, mai ales în cazul vaccinurilor antigripale, deoarece acestea trebuie refăcute la anumite intervale de timp pentru a asigura protecția necesară a organismului împotriva virusurilor gripale. Însă, fructele goji nu sunt un substituent al acestor vaccinuri, ele trebuie administrate împreună.

De asemenea, fructele goji au în structura lor antioxidanți, substanțe cunoscute pentru acțiunea lor de consolidare a sistemului imunitar și pentru abilitatea lor sporită de a lupta cu radicalii liberi și împotriva inflamației.

Vitamina A și vitamina C din alcătuirea acestor fructe sunt esențiale pentru sporirea abilității corpului uman de a se proteja împotriva microorganismelor și pentru a preveni multiple afecțiuni, de la răceala comună, până la cancer.

Goji previne cancerul

Datorită componenței structurii sale bogate în antioxidanți precum vitamina C, zeaxantină și carotenoizi, fructele goji au o acțiune importantă în prevenirea multiplelor tipuri de cancer. Antioxidanții încetinesc procesul de creștere al tumorilor, reduc inflamația și ajută la eliminarea substanțelor toxice din corpul uman.

Studiile au arătat că fructele goji acționează ca un puternic inhibitor în progresul cancerului și sporește eficiența tratamentelor cunoscute utilizate în vindecarea organismului de către aceste afecțiuni.

Fructele goji conțin o substanță  denumită beta-sitosterol. Aceasta are un efect benefic de diminuare a dimensiunilor celulelor afectate și de provocare a începerii procesului de apoptoză, denumit și „moartea programată a celulei”.  

Goji contribuie la o piele sănătoasă

Goji ne ajuta sa avem o la o piele sănătoasă

Recent, specialiștii au introdus fructele goji în lista alimentelor care nu ar trebui să lipsească dintr-o alimentație sănătoasă. Știința modernă a testat toate beneficiile pe care goji le poate avea, iar rezultatele i-au uimit chiar și pe cercetători.

Goji au în alcătuirea lor o concentrație importantă de beta caroten, substanță considerată un fitonutrient esențial pentru organism. Beta caroten este recunoscut de către specialiștii din lumea întreagă pentru abilitatea sa de a regenera pielea și de a o hidrata, având o acțiune de la interior spre exterior asupra stratului epidermic.

Beta-caroten este utilizat și în producerea cremelor pentru față, diminuând iritațiile pielii, efectele negative ale soarelui asupra pielii, dar și ridurile și liniile fine, apărute din cauza înaintării în vârstă.

Goji ajută la stabilizarea zahărului în sânge

Goji folosit pentru stabilizarea zahărului în sânge

Dacă aveți înclinații către gustul dulce, atunci goji este posibil să devină fructele dumneavoastră preferate! Însă cu siguranță, vă vor atrage și efectele benefice pe care aceste fructe le vor avea supra organismului dumneavoastră, mai ales în ceea ce privește normalizarea nivelului de zahăr din sânge, dar și îmbunătățirea și recuperarea celulelor care ajută în producerea de insulină.

Este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de începerea unei diete bogate în fructe goji, în mod special dacă vă administrați medicamente pentru ținerea sub control a nivelului glicemiei dumneavoastră. Fructele goji au un efect de inducere a unui echilibru armonios între nivelurile de insulină și de glucoză din sânge, dar și un efect de diminuare a grăsimilor din sânge, lucrul foarte util în special în cazul persoanelor care suferă de diabet de tipul II.

Goji reduce anxietatea si depresia

Un studiu realizat în anul 2016 a demonstrat faptul că fructele goji au avut efecte benefice asupra pacienților care arătau comportamente problematice, cu simptome asemănătoare anxietății. Administrarea sucului de goji s-a dovedit eficientă în sporirea energie, a stării generale de spirit și al sistemului digestiv.

Sucul de goji lycium barbarum a fost consumat zilnic timp de 14 zile, în recipiente de 120 de mililitri. Au existat două grupuri, unul de testare și unul de control, iar pacienții au completat zilnic chestionare legate de simptomele pe care le au, boli digestive, cardiovasculare, efecte adverse ale sucului, dar și starea lor neurologică și psihologică.

Grupul căruia i s-a administrat suc de goji a arătat un nivel de energie crescut, o abilitate mult mai bună de concentrare, abilități atletice sporite și o stare generală de calm în ziua 15, când au fost testați. Studiul a dovedit, de asemenea, și că fructele goji au sporit calitatea somnului și nu au arătat niciun fel de efect secundar negativ sau de reacții adverse la niciunul dintre participanți.

Goji contribuie la un ficat sănătos

Goji contribuie la mentinerea unui ficat sănătos

Fructele Goji lycium barbarum au fost utilizate încă din vremuri străvechi de către strămoșii noștri în medicina tradițională chinezească pentru tratarea afecțiunilor hepatice și pentru sporirea procesului de regenerare celulară în cazul celulelor țesutului hepatic.

Cercetătorii au demonstrat în urma efectuării unui studiu că fructele goji au avut un efect de inhibare al progresului afecțiunilor hepatice cauzate de consumul excesiv de alcool. De asemenea, s-au observat efecte pozitive și în cazul încetinirii procesului de multiplicare al celulelor afectate de cancer și prevenirea metastazei, un proces în care celulele canceroase intră în fluxul sanguin și se multiplică, răspândindu-se în tot organismul.

Goji ajută la slăbit

Goji - folosit pentru slabit

S-a dovedit faptul că fructele goji contribuie în procesul de pierdere în greutate, 14 grame de fructe goji consumate zilnic, promovează un metabolism sănătos, accelerând și pierderea kilogramelor în exces. Aceste fructe înmagazinează un exces de energie în porții mici. Gustul lor bogat, dulce, împreună cu conținutul acestora ridicat de fibre vă poate ajuta să vă mențineți greutatea în timp ce aveți o alimentație sănătoasă.

Adăugate în iaurt sau în salată, vă pot menține senzația de sațietate un timp mai îndelungat, datorită valorilor nutriționale importante, dar și al aportului lor scăzut în calorii și zahăr, ceea ce face ca fructele goji să fie substituentul perfect al altor fructe uscate cu aport mare de calorii.

30 de grame de fructe goji au aproximativ 100 de calorii, iar acest lucru este un alt avantaj al fructelor goji în cazul în care urmați o dietă hipocalorică, în vederea pierderii în greutate a kilogramelor în exces.

Cum Se Consumă Goji?

Cum Consumati Goji?

Fructele Goji se pot consuma atât proaspete, cât și sub formă deshidratată sau sub formă de ceai. Sunt perfecte pentru pregătirea unui mic dejun sănătos și pot fi încorporate în cerealele pe care le consumați dimineața, în iaurtul dumneavoastră sau în smoothie-uri. De asemenea, ele pot fi introduse și în felurile principale de mâncare, în pregătirea curcanului sau a cărnii slabe.

Pe lângă toate aceste beneficii, fructele de goji sunt populare și datorită gustului său aromat dulce acrișor. Acestea sunt adeseori utilizate în rețete de prăjituri, iar includerea lor în alimentația dumneavoastră se face foarte ușor, datorită versatilității de care dau dovadă.

Fructele Goji pot fi utilizate în rețete în mod asemănător stafidelor, fiind foarte ușor de încorporat în prăjituri, datorită aromei de care dau dovadă. Aceste pot fi adăugat în biscuiți, în ovăz sau terci sau consumate pur și simplu, proaspete sau deshidratate. Mai mult, acestea pot fi lăsate în apă pentru rehidratare și apoi consumate.

Fructele de goji rehidratate pot fi adăugate și în felurile de mâncare ce necesită un gust mai dulceag, precum rissoto, salsa, chili și multe alte feluri de mâncare asemănătoare. De asemenea, pot fi introduse în sosuri de tomate sau în deserturi precum înghețată pentru savoare, dar și pentru nutrienții pe care fructele de goji îi conțin.

Goji – Întrebări Frecvente:

De ce zice bunica să beau ceai de goji?

Bunica zice să beai ceaiul de Goji deoarece este recomandat în tratarea multiplelor afecțiuni ale organismului, fiind extrem de popular și datorită gustului aromat al acestuia. Pentru a prepara aceste ceai, tot ce trebuie să faceți este să adăugați o cantitate de fructe goji într-un recipient cu apă fiartă și să lăsați ceaiul la infuzat pentru 10 minute.

Acest ceai este extrem de sănătos și bogat în antioxidanți, nutrienți vitali organismului, diverse tipuri de vitamina și minerale, iar datorită formei lichide în care se prezintă, toți acești nutrienți vor fi asimilați mult mai repede la nivelul țesuturilor, având o acțiune instantă.

De ce sa consumam fructe de goji?

De ce utilizam fructe goji?

Consumăm fructele de Goji pentru că au multiple beneficii asupra corpului uman, de aceea, specialiștii recomandă introducerea acestora în alimentația dumneavoastră. Printre beneficiile unei diete bogate în goji, se numără: protejarea ochilor și prevenirea multiplelor afecțiuni la nivelul acestora, consolidarea sistemului natural de apărare al organismului, promovarea sănătății pielii dumneavoastră, prevenirea afecțiunilor cronice grave cum ar fi cancerul, stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, efecte pozitive împotriva afecțiunilor precum depresie, anxietate, insomnie, dar și promovarea unui stil de viață sănătos, prin detoxifierea organismului și prevenirea distrugerii celulelor hepatice.

Ce contraindicații au fructele de goji?

Fructele de Goji nu provoacă contraindicații asupra oamenilor sănătoși, fie că sunt consumate sub formă proaspătă, sau deshidratată. O dietă bogată în fructe de goji, cu un aport în mod constant din aceste fructe, este sănătoasă pentru organismul dumneavoastră și nu prezintă niciun fel de contraindicații și efecte secundare negative.

În urma efectuării unor teste în care s-a urmat o dietă bogată în fructe de goji pentru o perioadă de trei luni, nu au fost observate efecte adverse decât foarte rar, în cazurile în care oamenii aveau alergii la aceste fructe. În acest caz, specialiștii nu recomandă consumul fructelor de Goji.

La ce ajută semințele de goji?

Semințele de Goji - foarte benefice

Semințele de Goji din interiorul acestor fructe minune, ajută în tratarea multiplelor patologii serioase, care, în timp, duc la apariția unor complicații ce pot fi chiar fatale pentru organism. Printre aceste patologii deosebit de grave se numără și diabetul, hipertensiunea arterială, febra, probleme apărute la nivelul ochilor cauzate de înaintarea în vârstă și multe alte astfel de boli.

Ce este Goji Cream? 

Goji Cream este o cremă care are în componența sa extract de fructe goji chinezesc și este destinată utilizării în special a persoanelor cu ten matur, cu vârsta peste 35 de ani, deși poate fi, în esență, utilizată de către toată lumea. Această cremă are o acțiune puternică datorită concentrației de vitamina C și beta caroten, luptând împotriva ridurilor, a liniilor fine ce apar pe ten din cauza înaintării în vârstă și din cauza acțiunii agresive a radicalilor liberi de oxigen asupra pielii dumneavoastră.

Crema de Goji este preferata multor persoane de peste 35 de ani pentru acțiunea ei profund hidratantă, acționând în profunzimea pielii, dar și pentru creșterea producției de colagen din piele.

0 Shares
Copy link