Alimente si Bauturi Care Scad si Cresc Tensiunea Arteriala 2020

Când vorbim despre problemele inimii, majoritatea persoanelor se gândesc la hipertensiune, situația în care tensiunea este mai mare de 140/90 mm Hg în mod constant. Această boală nu se vindecă vreodată, tensiunea trebuind să fie reglată și ținută sub control prin dieta cu alimentație curată și prin posibile tratamente, ce se întind pe ani de zile..

O problemă la fel de serioasă este hipotensiunea, moment în care tensiunea este sub 90/60 mm Hg. O astfel de afecțiune se poate manifesta prin multiple stări de slăbiciune și leșin.

Indiferent despre ce afecțiune aducem în discuție, problemele de inimă sunt grave și trebuie tratate ca atare. Un rol major în acest caz îl are consumul de diferite fructe legume, alimente care cresc tensiunea arterială.

Anumite alimente pot face ca valorile tensiunii arteriale, trigliceridelor și colesterolului să crească, acelea fiind foarte benefice pentru persoanele care suferă de hipotensiune.

În schimb, există și alimente, precum fructe legume, care introduse în dieta, scad tensiunea și nivelul de colesterol, ele trebuind să fie alese de către toți oamenii care au tensiunea prea mare, pentru a o aduce în limitele normale. Bărbaţii sunt mai predispuşi la probleme cu tensiunea, înainte de 45 de ani, iar femeile după vârsta de 60 de ani.

Care alimente scad tensiunea?

1.Legumele cu frunze verzi

(salată verde, nap, varza, spanacul, frunzele de sfecla)

Alimente care scad tensiunea - legume cu frunze verzi

Salata verde, spanacul, napii, varza și în general toate tipurile de salată cu frunze verzi sunt cunoscute pentru proprietățile lor de reglarea tensiunii arteriale deoarece sunt bogate în minerale, vitamine, magneziu și mulți antioxidanți benefici pentru inimă.

Datorită faptului că sunt o sursă excelentă de vitamina K, aceste alimente o dată introduse în dieta, asigură capacitatea de a proteja arterele și vasele de sânge de stresul oxidativ, asigurând o coagulare corectă și normală a sângelui.

Sunt bogate în nitrați dietetici ce reduc tensiunea arterială.

2.Fructele de pădure

Alimente care scad tensiunea - fructe de padure

Căpșunele, afinele, murele, zmeura sunt niște fructe minunate ce joacă un rol important în dieta pentru sănătatea inimii și ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Bogate în antioxidanți puternici precum antocianele, acestea protejează organul vital, inima, de stresul oxidativ și de inflamații.

Există numeroase studii ce arată faptul că un consum regulat de fructe de pădure poate să reducă apariția bolilor de inimă.

Un studiu realizat pe 27 de persoane cu sindrom metabolic a demonstrat că consumul unei băuturi din căpșuni congelate timp de 8 săptămâni a dus la scăderea colesterolului cu 11%.

3.Sfecla roșie

Alimente care scad tensiunea - sfecla rosie

Sucul din sfeclă roșie s-a dovedit a reduce semnificativ tensiunea arterială ridicată, ceea ce o face deosebit de benefică pentru persoanele cu hipertensiune arteriala sau pentru cele care prezintă riscul de a dezvolta complicații cardiovasculare.

De fapt, sucul de sfeclă este atât de puternic, încât consumând doar 500 mililitri de suc roșu poate produce o reducere considerabilă a hipertensiunii arteriale în doar o oră.

Bogată în fibre, magneziu, vitamina C, acid folic și minerale, sfecla roșie mai este plină și de betaină, o substanță vitală pentru sănătatea cardiovasculară.

4.Laptele degresat și iaurtul

Alimente care scad tensiunea - lapte degresat si iaurt

Laptele degresat și iaurtul sunt bogate în calciu și vitamina D, micronutrienți cunoscuți pentru capacitatea lor de a întări oasele. Însă, laptele și iaurtul sunt foarte bune și pentru a scădea tensiunea arterială în cazul în care aceasta este peste limita normală.

Consumul regulat iaurt și lapte degresat vă ajută să vă mențineți nivelul de colesterol și al trigliceridelor în limitele normale, la fel și valorile tensiunii arteriale.

5.Faina de ovăz

Alimente care scad tensiunea - faina de ovaz

Există dovezi solide care arată că ovăzul din cereale integrale și făina de ovăz pot ajuta la scăderea colesterolului din sânge, datorită puterii beta-glucanului – o fibră solubilă, în mare parte unică, care, practic, îi spune ficatului să scoată colesterolul LDL (rău) din sânge.

Apoi, se leagă și de o parte din colesterolul din intestin, împiedicându-l să ajungă vreodată în fluxul sanguin.

Pentru a menține valorile de tensiune mica, ovăzul poate fi introdus foarte ușor în alimentație, iar făina de grâu poate fi înlocuită cu făina de ovăz deoarece are mult mai multe beneficii.

6.Bananele

Alimente care scad tensiunea - banane

Bananele sunt bogate în potasiu și magneziu.

Alimentele bogate în potasiu sunt puternice în gestionarea tensiunii arteriale mari (HBP sau hipertensiune arterială), deoarece potasiul reduce efectele sării. Cu cât consumi mai mult potasiu, cu atât pierzi mai mult sodiu prin urină.

Concentrația de potasiu și magneziu ajută, de asemenea, la ușurarea tensiunii a pereții vaselor de sânge, ceea ce ajută la scăderea suplimentară a tensiunii arteriale. În cazul celor hipotensivi, bananele pot face mai mult rău decât bine datorită cantității mari de potasiu, menținând tensiunea mica.

7.Somonul, macroul și alți pești bogați in omega-3 (proaspeți)

Alimente care scad tensiunea - Somonul, macroul și alti pești bogați în omega-3

În general, peștii grași precum somonul, macroul, sardinele și tonul sunt bogați în omega-3, iar această substanță are mari beneficii asupra inimi.

S-a realizat un studiu pe 324 de persoane ce li se oferea somon de trei ori pe săptămână timp de 8 săptămâni, iar la finalul experimentului tensiunea lor arterială era mult îmbunătățită și reglată.

Consumul de astfel de alimente pe termen lung poate să ducă la scăderea totală a nivelului de colesterol rău, a trigliceridelor din sânge și a zahărului.

8.Semințele

Alimente care scad tensiunea - Semințele de chia, de in, de cânepă

Semințele de chia, de in, de cânepă reprezintă alimente importante de nutrienți sănătoși pentru o inimă sănătoasă, inclusiv fibre și acizi grași (omega-3).

Există numeroase studii care au descoperit că introducerea acestor tipuri de semințe în alimentația zilnică poate îndepărta factorii de risc ce provoacă hipertensiune, reglând în același timp nivelul de colesterol și pe cel al trigliceridelor.

Spre exemplu, cânepa este bogată în arginină, un aminoacid asociat cu un nivel redus al anumitor markeri inflamatori în sânge.

9.Usturoiul

Alimente care scad tensiunea - usturoiul

Timp de sute de ani, usturoiul a fost medicamentul minune folosit pentru a trata diferite afecțiuni, una dintre acestea fiind hipertensiunea. În ultimii ani, cercetătorii au descoperit proprietățile sale medicinale puternice asupra inimii.

Într-un studiu, administrarea extractului de usturoi în doze de 600–1,500 mg zilnic timp de 24 de săptămâni a fost la fel de eficient ca un medicament cu prescripție medicală pentru reducerea tensiunii arteriale.

Usturoiul inhibă acumularea de trombocite, acestea fiind asociate cu riscul formării cheagurilor de sânge.

10.Ciocolata neagra

Alimente care scad tensiunea - ciocolata neagra

Ciocolata neagră este bogată în antioxidanți precum flavonoidele, acestea ajutând la menținerea unei inimi sănătoase.

Sunt studii interesante care arată faptul că consumul unei ciocolate de calitate cu cel puțin 75% cacao este în strânsă legătură cu o tensiune arterială normală și cu un risc redus de a avea o placă calcificată în artere.

Trebuie să fiți atenți să alegeți o ciocolată de calitate cu cât mai puțin zahăr în compoziție.

11.Fisticul

Alimente care scad tensiunea - fisticul

Fisticul este bogat în antioxidanți vitali pentru sănătatea dvs. Acesta protejează corpul de celule distrugătoare și cauzatoare de boli cronice și chiar cancer.

Pe lângă faptul că este plin în antioxidanți, fisticul poate scădea nivelul colesterolului din sânge și îmbunătățește tensiunea arterială, scăzând astfel riscul apariției de boli de inimă.

Până la 67% din studiile realizate pe fistic au arătat că acesta produce reduceri ale colesterolului LDL (rău) și creșteri ale colesterolului HDL (bun).

12.Uleiul de măsline

Alimente care scad tensiunea - Uleiul de măsline

Uleiul de măsline este produs cu antioxidanți puternici, care pot ameliora inflamația și pot scădea riscul apariției bolilor cronice. Este bogat și în acizi grași mononesaturați și multe studii l-au pus în legătură cu îmbunătățirea funcțiilor inimii.

De fapt, un studiu efectuat pe 7.216 adulți ce prezentau un risc ridicat de boli de inimă a arătat că cei care au consumat mult ulei de măsline aveau un risc cu 35% mai mic de a dezvolta boli de inimă mai grave.

13.Rodiile

Alimente care scad tensiunea - Rodiile

Sucul de rodie este considerat cel mai sănătos suc pentru îmbunătățirea stării inimii care poate să protejeze și arterele de factorii distrugători.

Studiile au arătat că sucul de rodie sau rodia în sine îmbunătățește fluxul sangvin și împiedică arterele să devină rigide și groase.

De asemenea, poate încetini creșterea colesterolului în sânge și este foarte puternică pentru a regla tensiunea anormală.

Are multe vitamine, minerale și antioxidanți, fiind considerat un fruct-vedetă.

Care alimente si băuturi cresc tensiunea arterială?

1.Sarea

Alimente și băuturi cresc tensiunea arterială - Sare

Sarea este poate unul dintre cei mai mari dușmani când vine vorba de hiper tensiune și probleme cu inima și se află pe primul loc pe lista de alimente care cresc tensiunea arterială. O persoană care are tensiunea arterială mult prea mare ar trebui să reducă consumul de sare la 1.500 de miligrame pe zi.

Cea mai mare cantitate de sare o luăm din produsele congelate sau din conserve, de aceea trebuie să le evitați cât mai mult. Aportul de sare în exces duce la creșterea tensiunii arteriale, înrăutățind starea de sănătate a inimii.

2.Carne procesată

Alimente și băuturi cresc tensiunea arterială - Carne procesată

Carnea procesată este în strânsă legătură cu o cantitate mare de sodiu. Aceste tipuri de carne sunt bombe de sare, chiar dacă nu vă dați seama de cele mai multe ori.

O porție de carne procesată are în general 500 mg, aproape jumătate din cantitatea zilnică recomandată din aportul de sare.

Dacă doriți să faceți un sandwich cu alimente precum cașcaval, condimente, carne procesată și murături și să-l considerați a fi sănătos, atunci vă înșelați amarnic deoarece este plin de sare. Carnea este o altă variantă adecvată în cazul în care experimentezi episoade de hipotensiune.

3.Pizza congelată

Alimente și băuturi cresc tensiunea arterială - Pizza congelată

Toate felurile de pizza pot fi o alegere greșită pentru persoanele care urmăresc cât de cât aportul de sare pe care o consumă. Combinația de brânză, carne procesată, sos de roșii și blat din făină de grâu se traduce prin: mult sodiu, fiind alimente care cresc tensiunea arterială.

Pizza congelată este deosebit de periculoasă pentru persoanele cu hipertensiune arterială.

Pentru a menține aroma în pizza după ce a fost gătită, producătorii adaugă deseori multă sare.

4.Murăturile

Alimente și băuturi cresc tensiunea arterială - Muraturi

Păstrarea pe termen lung a oricărui aliment necesită sare. Aceasta împiedică alimentele să se strice și le menține comestibile mai mult timp.

Cu toate acestea, sarea poate lua chiar și cel mai nevinovat castravete și face din acesta un burete coroziv pentru inimă.

Legumele mai lungi care stau în conserve sau în lichid conservant iau mult mai mult sodiu decât altele.

O porție de murături poate conține până la 390 mg.

5.Supele din conserve

Alimente și băuturi cresc tensiunea arterială - Supele din conserve

Sunt simple și ușor de pregătit, mai ales atunci când sunteți constrânși de timp sau nu știți să gătiți prea bine dar vreți să mâncați ceva „sănătos”.

Cu toate acestea, supele din conserve sunt bogate în sodiu. Bulionurile și conservanții pot fi de asemenea rele pentru tensiunea arterială.

Unele supe pot avea aproape 900 mg într-o singură porție, care este de obicei o cană și jumătate, în timp de o conservă întreagă are peste 2000 de mg de sare, depășind cu mult doza zilnică recomandată.

6.Produsele ce conțin tomate conserve sau îmbuteliate

Alimente și băuturi cresc tensiunea arterială - tomate conserve

De regulă, produsele din roșii cu sare adăugată sunt problematice în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială. Cele mai multe sosuri de roșii din conserve, sosuri de paste și sucuri de roșii sunt bogate în sodiu.

O porție de sos marinara clasic poate avea 400 mg sau mai mult. O ceașcă de suc de roșii poate intra la peste 600 mg de sodiu.

Adesea puteți să găsiți versiuni fără sare ale tuturor acestor produse, mai ales dacă doriți să scădeți hipertensiunea arteriala.

7.Zahărul

Alimente și băuturi cresc tensiunea arterială - zahar

Probabil știți deja că aportul excesiv de zahăr din alimente este legat de cazurile de creșterea în greutate și obezitate. Dar știați că aportul ridicat de zahăr este legat și de tensiunea arterială ridicată?

Zaharul și în special băuturile îndulcite cu zahăr contribuie la creșterea cazurilor de obezitate la persoanele de toate vârstele.

Hipertensiunea arterială este mai frecventă în cazul persoanelor supraponderale sau obeze, de unde și legătura dintre zahăr și hipertensiune.

8.Pielea de pui și alimentele ambalate

Alimente și băuturi cresc tensiunea arterială - Pielea de pui și alimentele ambalate

Persoanele care au hipertensiune trebuie să evite grăsimile saturate (piele de pui, carne roșie, unt, margarină și produse lactate bogate în grăsimi), deoarece sunt alimente care cresc tensiunea arterială.

Grăsimile saturate se găsesc în mod natural în carne grasă și produse lactate. Cu toate acestea, cele mai mari cantități le găsim în produsele ambalate.

De cele mai multe ori aceste alimente conțin și o cantitate mare de zahăr și alți carbohidrați nesănătoși, ce afectează mult funcțiile inimii.

9.Peștii congelați

Alimente și băuturi cresc tensiunea arterială - Peste congelat

În timp ce unii pești se recomandă pentru scăderea tensiunii arteriale, există și unii care duc la creșterea acesteia. Important este și modul în care găsim peștele, cea mai bună variantă fiind, bineînțeles, peștele proaspăt bogat în grăsimi.

De exemplu, creveții congelați au un nivel ridicat de sodiu. În mod similar, peștele înghețat este prins într-o soluție de sare pentru a-l face să dureze mai mult, de aceea este bine să luați pește cât mai proaspăt.

10.Alcoolul

Alimente și băuturi cresc tensiunea arterială - Alcool

Alcoolul, consumat în cantități moderate poate scădea tensiunea, însă în momentul când se consumă prea mult, apare hipertensiunea.

Consumul prea mult de alcool duce și la creșterea riscurilor de cancer, nu doar de hipertensiune.

Tot ce trece de mai mult de 3 pahare are efecte negative asupra inimii, iar băutul repetat dulce la probleme de sănătate pe termen lung, nu doar ale inimii, ci și ale ficatului, stomacului și creierului.

11.Produsele care conțin cafeină

Alimente și băuturi cresc tensiunea arterială - Produsele care conțin cafeină

Stimulentul principal al cafelei, cofeina este cunoscută pentru a crește considerabil nivelul tensiunii arteriale.

Se crede că această substanță, cofeina, poate bloca adenozina, un hormon responsabil pentru menținerea vaselor de sânge lărgite și pentru asigurarea unui flux lin de sânge.

Dacă aveți tensiune arterială ridicată, trebuie să evitați și băuturile energizante care au în compoziție o doză mare de cofeină și de zahăr despre care se știe că au un impact negativ asupra tensiunii arteriale.

12.Lactatele

Alimente și băuturi cresc tensiunea arterială - Lactatele

Produsele lactate precum laptele și brânza conțin sodiu în mod natural și sunt alimente care cresc tensiunea arterială. Unele studii au arătat că brânzeturile precum mozzarella și emmental sunt cunoscute că au un conținut mai mic decât celelalte.

Laptele integral este, de asemenea, plin de grăsimi și deci, dacă aveți tensiune arterială ridicată, ar trebui să preferați laptele scăzut de grăsimi sau cel degresat.

13.Băuturile energizante

Alimente și băuturi cresc tensiunea arterială - Băuturile energizante

Noi studii au descoperit faptul că băuturile energizante sunt alimente care cresc tensiunea arteriala și care provoacă probleme cardiace letale. Medicii avertizează persoanele cu hipertensiune să consume foarte puține băuturi energizante sau chiar deloc deoarece conțin cafeină multă.

În general băuturile energizante sunt bogate în zahăr și cofeină deoarece scopul lor este de a vă inunda cu energie, însă nu este o modalitate naturală de a obține o doză de energie pentru că vă afectează foarte mult funcțiile vitale ale organelor.

Intrebari Frecvente:

De ce creste tensiunea arteriala seara?

Tensiunea arterială are un plan zilnic de creștere și descreștere. În mod normal tensiunea arterială este mai mică noaptea, în timpul somnului și începe să crească cu câteva ore înainte de a vă trezi.

Tensiunea arterială continuă să crească în timpul zilei și atinge apogeul în mijlocul după-amiezii, apoi seara ar trebui să scadă din nou.

Orice abatere de la acest plan înseamnă că aveți o problemă cu inima, ceea ce înseamnă că trebuie să vizitați medicul cât mai repede.

Care fructe cresc tensiunea arteriala?

În general, fructele ajută la scăderea tensiunii arteriale, nu la creșterea acesteia. Cu toate acestea, ar trebuie evitate fructele oleaginoase, cum ar fi nucile și alunele de pădure mai ales dacă suferiți de hipertensiune deoarece au un conținut bogat de vitamina B, aceasta fiind cunoscută a crește tensiunea arterială.

Berea creste tensiunea?

Alcoolul, în general, crește tensiunea arterială. Astfel că, indiferent că vorbim despre bere, vin, sau băuturi tari (vodka, gin, rom), acestea nu sunt indicate persoanelor hipertensive deoarece poate să le provoace creșterea tensiunii arteriale și mai mult decât este deja.

Nu recomandăm consumul de bere persoanelor hipertensive, mai ales seara deoarece poate să provoace infarct și atac cerebral în somn.

Care alimente cresc pulsul?

Există unele alimente care cresc tensiunea arterială. În lista acestora le includem pe următoarele: portocale, unele persoane consumându-le pentru a slăbi sau pentru a scăpa de problemele tenului, însă acestea pot cauza creșterea nefirească a pulsului, ginseng, folosit de către unii pentru îmbunătățirea procesului cognitiv și pentru sănătate, în general și valeriana, folosită pentru îmbunătățirea somnului și pentru îndepărtarea anxietății.

Păducelul pe care oamenii îl iau pentru afecțiunile cardiace poate să ducă la creșterea pulsului, la fel și ephedra, o plantă folosită pentru durerile de cap și pentru creșterea nivelului de energie.

Care plante medicinale cresc tensiunea arteriala?

Exemple de suplimente pe bază de plante medicinale care cresc tensiunea arterială sau medicamentele sub tensiune arterială includ: arnica, portocala amară, ginseng, sunătoare și locorice.

Nu uitați să-i spuneți medicului dumneavoastră despre orice suplimente pe bază de plante pe care le luați sau vă gândiți să luați, pentru a vedea dacă suplimentul vă poate ridica tensiunea arterială sau poate interacționa cu medicamentele pentru tensiunea arterială într-un mod negativ.

În cazul în care sunt naturale, asta nu înseamnă că nu au contraindicații sau că nu pot afecta, ba dimpotrivă, natura poate fi și un dușman, nu doar prieten al tensiunii arteriale.

De la ce creste tensiunea?

În primul rând, tensiunea poate crește de la alcool, însă există și alte cauze interne cum ar fi istoricul medical sau familial.

Zahărul, fumatul, obezitatea, lipsa sportului în viața de zi cu zi, sarea în exces, stresul, vârsta înaintată, bolile renale cronice, apneeile de somn și tulburările suprarenale și tiroidiene ani la rând, sunt printre principalii factori ce determină creșterea tensiunii arteriale.

0 Shares
Copy link