Alimente bogate in iod Si Tiroidita Hashimoto (Hipotiroidie) – 2020

Hormonii tiroidieni își realizează procesul de sinteză datorită iodului, un mineral vital pentru organism și pentru funcționarea normală a tiroidei.

Problemele cu tiroida sunt poate cele mai dese afecțiuni ale populației globale, fiind aproximativ peste 1,5 miliarde de oameni ce suferă de astfel de probleme.

Lipsa iodului din organism determină hipotiroidismul și a cretinismului, în schimb, când acesta este prea mult, se instalează hipertiroidismul, de aceea este bine să păstrați echilibrul când vine vorba de această substanță. Este indicat să aveți o listă numită de exemplu “Hipertiroidism alimente interzise” ca să vă aduceți aminte ce alimente bogate în iod trebuie să evitați dacă suferiți de această boală.

Corpul uman nu poate produce iodul în mod natural, de aceea este foarte important să suplimentăm organismul prin alimente care contin iod. Hormonii tiroidieni, tiroxina și triiodotironina susțin organismul în utilizarea corectă și eficientă a energiei, sprijinind funcțiile inimii, mușchilor și a creierului.

Știați că deficiența de iod se regăsește la populația a 53 de țări din toată lumea?

Doza zilnică recomandată dieta de iod în micrograme: pentru copii între 1 și 8 ani este de 90mcg/zi; pentru copii între 9 și 13 ani este de 120 mcg/zi; pentru adulți și adolescenți este de 150 mcg pe zi; femeile însărcinate 220 mcg/zi; femeile care alăptează 290 mcg/zi.

Peștii (cum ar fi codul și tonul), alge marine, creveții și alte fructe de mare

Alimente bogate in iod - pestii, alge marine,creveti

În primul rând vorbim despre algele marine, una dintre cele mai bogate surse de iod, vitamine, minerale și antioxidanți și foarte scăzute în calorii.

Algele de mare au în componența lor o cantitate mare de iod, însă și aceasta depinde de tipul de alge. Pe lângă felul algelor, țara de origine este și ea importantă când vine vorba de cantitatea de iod inclusă.

Cele mai populare tipuri de alge marine sunt wakame, nori și kelbu de kombu. 1 lingură de Wakame conține aproximativ 80 mcg de iod.

Codul este iarăși o sursă extraordinară de iod, sărac în calorii, bogat în minerale, vitamine și nutrienți. Spre exemplu, 85 de grame de cod contin aproximativ 80 de mcg sau 42-65% din iodul recomandat zilnic.

Tonul și fructele de mare sunt, de asemenea, alimente bogate in iod, însă cantitatea poate varia în funcție de modul de creștere a peștelui sau a fructelor de mare (crescut în fermă sau prins sălbatic), precum și de regiunea și alimentația lor.

Produse lactate (cum ar fi lapte, iaurt și brânză) 

Alimente bogate in iod - lapte, iaurt și brânză

Produsele lactate sunt alimente bogate in iod, însă cantitatea de iod din lapte, iaurt și brânză diferă foarte mult în funcție de cât iod a avut hrana pentru bovine. O cană de lapte poate conține și 87 de mcg de iod, însă există și sortimente care pot să ajungă să aibă și 168 de mcg.  Studiile nutriționale efectuate asupra mai multor branduri de lactate din comerț au arătat că un pahar de lapte conține cel puțin 88 micrograme de iod, unele conținând chiar și 168 micrograme de iod per servire.

Astfel că, o cană de lapte, în funcție de sortimentul său, poate să furnizeze de la 60% până la 112% din cantitatea zilnică recomandată de iod.

Iaurtul reprezintă o sursă foarte bună de iod. Un pahar de iaurt poate să furnizeze chiar și jumătate din cantitatea de iod recomandată zilnic.

Brânza se încadrează și ea în rândul alimentelor bogate de iod, însă contează foarte mult tipul de brânză pe care o consumați.

Brânza proaspătă de vacă, simplă se numără printre alimentele cu cele mai bune surse de iod. O porție de brânză poate să ofere chiar și 65 de mcg de iod, în timp ce 30 de grame de cașcaval furnizează aproximativ 12 mcg de iod.

Produse obținute din cereale (cum ar fi pâine și cereale)

Alimente bogate in iod - pâinea frământată cu sare iodată, soia

Pâinea frământată cu sare iodată poate fi o sursă bună de iod, de aceea când mergeți să cumpărați pâine citiți eticheta de pe produsele pe care intenționați să le achiziționați, pentru a vedea dacă la ingrediente are sare iodată sau nu.

Soia are cantități mari de iod, la fel și cerealele integrale. Puteți să alegeți dintre tofu, lapte vegetal, chiftele, crenvurști, produse pentru copii, sau alte produse din soia deoarece, pe lângă mult iod, sunt și alimente bogate în magneziu, cupru și diferite minerale benefice corpului.

Pâinea cu semințe sau nucile contin iod și asigură cam 28% din cantitatea zilnică recomandată de iod, fructele oleaginoase (caju, fistic, castane), fiind și ele furnizorii principali de iod.

Cercetătorii au efectuat un studiu pentru a calcula cantitatea de iod din pâinea existentă în comerț, testând două felii de pâine de la peste 20 de branduri diferite. Rezultatele au arătat că 100-150 de grame de pâine are în componența ei de la 2.2 micrograme de iod la 54 micrograme de iod, concentrația depinzând enorm de modul în care sunt prelucrate ingredientele și de cerealele utilizate în fabricarea acesteia.

Sare iodata

Sarea iodată este una dintre cele mai cunoscute surse de iod

În prezent, sarea iodată este una dintre cele mai cunoscute surse de iod din lume, mulți oameni crezând că doar de aici se poate suplimenta carența de iod. Deși are gustul identic cu sarea comună, cea iodată are mai multe beneficii pentru organism, dar atenție, trebuie să o consumați cu moderație.

Într-o jumătate de linguriță de sare se poate găsi aproximativ 71 de mg de iod, ceea ce reprezintă 46% din doza zilnică pe care specialiștii o recomandă.

Cu toate acestea sarea are și foarte mult sodiu, de aceea nu trebuie să consumați multă deoarece poate cauza multe probleme de sănătate, mai ales inimii și rinichilor.

În ultimele decenii consumul de sare a scăzut în lume, lucru datorat presiunii marilor organizații de sănătate ce restricționează aportul zilnic de sodiu pentru a preveni sau pentru a trata tensiunea arterială mare.

Cu toate acestea, sarea din bucate continuă să facă victime în rândul persoanelor cu probleme de inimă, de aceea nu trebuie să vă bazați suplimentarea de iod din această sursă, existând alte surse mult mai sănătoase și mai accesibile.

Ouale

Sursa accesibilă de iod - oua

Ouăle sunt, de asemenea, o sursă eficientă și accesibilă de iod. Având aproximativ 90 de calorii, un ou reprezintă un aliment bogat în proteine și grăsimi sănătoase, având în compoziție o paletă largă de vitamine și minerale.

Vorbim despre iodul din ou, gălbenușul este principalul purtător al acestei substanțe. Gălbenușurile sunt o sursă bună de iod, mai ales dacă în hrana găinilor s-au folosit suplimente cu iod.

În medie, un ou mare poate să aibă chiar și 25 de mcg de iod sau 17% din cantitatea zilnică recomandată de iod.

Trebuie să aveți grijă, în schimb deoarece se poate depăși foarte ușor doza zilnică recomandată de specialiști, așadar nu trebuie să consumați foarte multe ouă. În cazul în care mâncați omletă, puteți pune 2 ouă întregi și 2 albușuri, acestea fiind și foarte slab calorice.

Prunele

Prunele sunt o sursă bună de iod

Prunele sunt, iarăși o sursă bună de iod, mai ales dacă sunt uscate.

Prunele sunt o bună sursă vegetală sau vegană de iod. Cinci prune uscate conțin iod cam 13 micrograme, adică aproximativ 9% din cantitatea zilnică recomandată.

Se cunoaște despre prune că pot să combată constipația, mai ales datorită conținutului ridicat de fibre și sorbitol din aceste fructe.

Aceste fructe extraordinare sunt pline de vitamine și nutrienți, precum vitamina K și A, dar și mult fier.

Au multe proprietăți benefice pentru organism, iar sănătatea inimii poate fi mult îmbunătățită în momentul în care se consumă regulat. Au capacitatea de a lupta cu celulele canceroase și pot susține procesul de pierdere a kilogramelor prin senzația de sațietate pe care o oferă.

Trebuie să fiți atenți la cantitatea de zahăr din prunele uscate. Zahărul se folosește pentru a conserva mai bine produsul, dar trebuie să alegeți prunele care nu contin deloc zahăr.

Intrebari Frecvente:

Ce este tiroidita Hashimoto? 

Tiroida Hashimoto este o afecțiune a tiroidei. Aceasta se manifestă prin atacul acestei glande, ce se regăsește sub „mărul lui Adam”.

Glanda tiroidă este parte din sistemul endocrin, aceasta fiind responsabilă pentru producerea hormonilor necesari funcțiilor organismului.

Tiroida Hashimoto se mai numește și tiroida cronică limfocitară, regăsindu-se cel mai des la femeile de peste 40 de ani, dar nici bărbații nu sunt excluși din ecuație și nici copiii.

În rândul simptomelor includem oboseală, constipație, piele palidă și uscată, căderea părului, umflarea limbii, depresie și pierderi de memorie.

Ce alimente sunt interzise pentru tiroidita Hashimoto (hipotiroidie)?

Alimente interzise in hipotiroidie

În primul rând, dacă ați fost diagnosticat cu hipotiroidie trebuie să aveți de acum înainte foarte mare grijă la alimentație și să urmați o dieta bine structurată. Proteinele consumate să provină din culturi bio, în cazul în care vorbim despre proteine vegetale, iar proteinele animale trebuie să fie organice.

Alimente interzise in hipotiroidie sunt interzise alimentele cu gluten și zahărul. Făina de grâu sau orice formă existentă a grâului trebuie să fie înlocuită cu alte cereale precum orez sau quinoa. Chiar și hrișca este o sursă mult mai bună decât grâul și semințele de chia.

Nu aveți voie să consumați produsele care conțin zahăr și fructe uscate care au zahăr adăugat, iar în cazul în care vi se face poftă de un aliment dulce, să alegeți o variantă sănătoasă și mai slab calorică (fructe).

Ce alimente sunt bune pentru tiroida autoimuna?

Legumele sunt alimente bune pentru tiroida autoimuna. Fiind bogate în fibre și minerale, legume precum: ridichea, dovleceii, anghinarele, gulia, rubarba și țelina ajută foarte mult la îmbunătățirea stării de sănătate.

Condimentele, pe lângă faptul că dau un gust mai bun mâncării, pot fi de ajutor în combaterea tiroidei autoimune (usturoi, salvie, oregano, ghimbir, mentă și busuioc).

0 Shares
Copy link