Alimente Bogate In Zinc – Beneficii, Proprietati, Pareri Forum (2020)

Zincul este unul dintre cele mai importante minerale de care corpul nostru depinde pentru a funcționa eficient. Acest oligoelement are o mulțime de beneficii pentru corpul uman, iar carența de zinc duce de cele mai multe ori la scăderea imunității și la probleme ale pielii neplăcute.

Corpul nostru conține în mod natural cantități mici de zinc, însă nu este suficient pentru buna funcționare a tuturor sistemelor vitale. Trebuie să consumăm alimente bogate in zinc deoarece ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, susține sistemul imunitar, menține fertilitatea, sănătatea părului, a unghiilor și a pielii.

Alimente Bogate In Zinc - Beneficii, Proprietati

Mai mult decât atât, zincul are un rol esențial în metabolizarea normală a nutrienților, menține funcția cognitivă și sănătatea sistemului osos. Specialiștii vă recomandă să consumați zilnic alimente bogate in zinc.

Zincul este un mineral esențial pentru funcționarea organismului. Pentru ca sistemul imunitar să fie puternic, este necesar să consumați alimente ce contin zinc. Doza zilnică recomandată este de 11 miligrame de zinc pe zi la bărbați și 8 miligrame la femei, iar copiii nu trebuie să depășească 5 miligrame deoarece pot apărea intoxicații și modificarea nivelului de fier în organism.

Ce alimente contin zinc?

1.Stridiile

Alimente Bogate In Zinc - Stridii

O porție de 6 stridii medii conțin 32 de miligrame de zinc, de 3 ori mai mult zinc decât doza zilnică recomandată. Pe lângă aceasta, stridiile sunt și foarte slab calorice, fiind inundate de proteine, vitamine și multe alte minerale.

De asemenea, sunt o sursă extraordinară de omega-3, o familie de grăsimi polisaturate care joacă un rol esențial în funcționarea normală a organismului.

Stridiile sunt alimente bogate in fier si zinc, vitamina B12, vitamina D, acestea ajutând la consolidarea sistemului imunitar și la protejarea corpului de stresul oxidativ.

Aveți grijă la stridii deoarece pot conține bacterii, de aceea se recomandă a fi consumate doar din locuri sigure.

2.Carnea de vita

Alimente Bogate In Zinc - carne de vita

O bucată mare de carne de vită are o cantitate destul de rezonabilă de zinc. Carnea de vită este o alegere înțeleaptă când vine vorba de carne, nu doar din perspectiva procentului de zinc pe care îl are, ci și datorită faptului că este o carne foarte sănătoasă, cu o mulțime de aporturi benefice pentru trup.

Conține 10 nutrienți esențiali, cum ar fi: vitamina B6, zinc, proteine, fosfor, riboflavină, vitamina B12, fier, seleniu.

Important este să alegeți o carne de vită bună, calitativă și dacă aveți posibilitatea să fie bio, cu atât mai bine.

3.Crustaceele (racii, crabii, homarii)

Alimente Bogate In Zinc - Crustacee si fructe de mare

Crustaceele sau fructele de mare sunt alimente bogate in zinc, fiind, de asemenea și sărace în calorii.

100 de grame de crab conține 7,6 miligrame de zinc, 100 de grame de homar are 3,3 miligrame, iar creveții și midiile pot să ofere 14% din cantitatea zilnică recomandată.

În cazul femeilor însărcinate este foarte importat să vă asigurați că racii, crabii și homarii sunt bine gătiți înainte de a-i mânca.

Somonul și sardinele sunt și ele alimente cu surse bune de zinc, dar cantitatea acestui mineral este, bineînțeles mult mai mică decât în cazul crustaceelor.

4.Carnea de porc

Alimente Bogate In Zinc - Carne porc

Cotletul de porc are și el zinc din plin, deși dacă suferiți de boli cardiace sau de colesterol prea mare, nu recomandăm acest tip de aliment deoarece poate înrăutăți situația.

În 200 de grame de carne de porc o să beneficiați de 19% din cantitatea de zinc recomandată zilnic.

Carne de porc găsim în tot felul de preparate: carne procesată, bacon, cârnați, crenvurști, sosuri, etc. Însă, pentru a beneficia de mineralele și vitaminele cărnii de porc trebuie să o consumați gătită într-un mod sănătos, cu cât mai puține grăsimi.

Alegeți o bucată de carne din porc ce nu are foarte multă grăsime și evitați cât se poate jumările și tochitura deoarece este plină de ulei și nu aduce prea multe beneficii organismului.

5.Fasolea

Fasolea - poate să îmbunătățească sănătatea pe termen lung

Fasolea este o opțiune perfectă pentru cei care duc o dietă săracă în alimente de origine animală, fiind din grupa de alimente care contin zinc. Într-o cantitate de 100 de grame o să găsiți 3% din cantitatea de zinc pe care trebuie să o oferiți corpului dvs. zilnic.

Fasolea este unul dintre cele mai comune alimente din toată lumea, fiind folosită în diferite preparate, de la salate, la mâncăruri indiene.

Compoziția lor nutrițională este una deosebită, fasolea putând să vă îmbunătățească considerabil sănătatea pe termen lung atunci când aceasta este consumată regulat.

Sunt o sursă extraordinară de fibre, ceea ce înseamnă că stimulează digestia și oferă senzația de sațietate, sunt pline de acid folic, acesta fiind esențial în producerea celulelor roșii de sânge, dar și de alte minerale vitale organismului.

6.Cerealele

Alimente Bogate In Zinc - Grâul, quinoa, ovăzul și orezul (brun și alb)
Rye grains or seeds (Secale cereale).

Când vorbim despre zinc, trebuie să includem aici și câteva tipuri de cereale. Grâul, quinoa, ovăzul și orezul (brun și alb) au în compoziție și puțin zinc.

Cu toate acestea, la fel ca în cazul legumelor, cerealele conțin fitat, o substanță care se leagă de zinc și reduce puțin absorbția corectă și totală a acestuia.

Cerealele integrale, deși sănătoase, conțin mai mult fitat decât cerealele rafinate, iar absorbția de zinc este îngreunată.

Cu toate acestea, cerealele sunt o sursă excelentă de hrană, ce susține sănătatea organismului și furnizează o mulțime de nutrienți precum fibre, vitaminele B, magneziu, seleniu și fier.

7.Carnea de pui

Alimente Bogate In Zinc - sunt foarte bogate în zinc

Carnea de pui, în special copănelele sunt foarte bogate în zinc. Pe 100 de grame de carne de pui putem să găsim aproximativ 19% din cantitatea zilnică recomandată de specialiști.

Pe lângă zinc, carnea de pui conține și vitamina B12, fiind foarte benefic pentru dezvoltarea armonioasă a creierului. Mai mult decât atât, este un aliment foarte versatil, fiind introdus într-o mulțime de preparate.

Asta nu înseamnă că nu poate fi și nesănătos. Dacă îl preparați în ulei, proprietățile sale se anulează.

De aceea trebuie să alegeți rețete cât mai sănătoase, la grătar sau la cuptor pentru a vă bucura de toate beneficiile sale.

8.Semintele de dovleac

100 de grame de semințe de dovleac conțin 8 miligrame de zinc

Semințele de dovleac sunt alimente în care zincul se găsește în cantitate ridicată. Oamenii de știință au descoperit faptul că 100 de grame de semințe de dovleac conțin 8 miligrame de zinc, asta însemnând totalul cantității recomandate de zinc pentru femei.

Pe lângă zinc, semințele de dovleac sunt bogate în antioxidanți, având proprietăți antiinflamatorii asupra organismului. Pe lângă toate aceste beneficii, studiile arată că o dietă bogată în semințe de dovleac poate preveni eficient apariția unei mari varietăți de boli.

9.Lactatele (iaurt degresat, lapte degresat, branza cheddar, mozarella)

Alimente Bogate In Zinc - iaurt degresat, branza de vaci, etc
Assortment of dairy products on white background

Când vorbim despre lactate, brânza de vacă și laptele sunt surse de zinc alimente recunoscute de către specialiștii din lumea întreagă. Însă, se mai găsește și în iaurt și mozarella.

Brânza proaspătă și laptele sunt două variante extrem de sănătoase, bogate în cantități mari de zinc pe care corpul le absoarbe imediat.

Toată lumea știe despre lactate că sunt alimente bogate in zinc și calciu, acesta din urmă fiind una dintre cele mai importante substanțe pentru susținerea sistemului osos și dezvoltarea normală a copiilor.

10.Nucile cashew si migdalele 

Alimente bogate in zinc - nuci, migdalele și caju

Aceste două tipuri de nuci, migdalele și caju sunt alimente bogate in zinc și surse nemaipomenite de proteine și nutrienți, grăsimi sănătoase și antioxidanți, având un efect benefic asupra reducerii nivelului de colesterol din sânge și susțin dezvoltarea sistemului imunitar.

Migdalele au o cantitate considerabilă de zinc, fibre, vitamina E și magneziu, protejându-vă corpul împotriva bolilor cronice, iar alunele caju se remarcă datorită cantității mari de fier, magneziu, zinc și grăsimi nesaturate ce susțin sănătatea corpului prin protejarea lui de celule canceroase.

11.Branza vegetala Tofu

Alimente Bogate In Zinc - Branza Tofu

Brânza vegetală tofu este preparată din soia, fiind fără gluten și foarte săracă în calorii. Pe 100 de grame regăsim 2 miligrame de zinc și 421 de miligrame de calciu, o cantitate absolut remarcabilă, mai ales că este totul vegetal. Cercetătorii recomandă un consum sporit de alimente bogate in zinc în cazul persoanelor care urmează o dietă vegetariană, crescând doza zilnică recomandată cu 50%.

Brânza tofu s-a dovedit a fi de ajutor în cazul persoanelor cu probleme cardiovasculare deoarece are capacitatea de a reduce nivelul LDL de colesterol (cel rău), iar multiple experimente au descoperit că datorită proprietăților sale antioxidante poate să combată cancerul de prostată și cancerul la sân.

Este benefică și în cazul persoanelor cu diabet și a celor care au probleme cu funcția rinichilor.

0 Shares
Copy link