Lista Alimentelor Bogate In Carbohidrati – Buni, Complecsi Si Sanatosi Sau De Evitat (2020)

Carbohidrații sunt foarte importanți pentru organismul nostru deoarece reprezintă „combustibilul” pe care corpul îl utilizează pentru a genera energie. Însă, nu toate tipurile de carbohidrati sunt sănătoase, unele furnizând energie pe termen scurt, iar altele oferă doze mici, dar constante.

Ultima categorie ar trebuie să ne intereseze pe noi deoarece din prima categorie fac parte alimentele nesănătoase cu zahăr și glucide rafinate.

Carbohidrații complecși sunt extraordinari pentru organism și nu trebuie să vă feriți de ei în dieta dumneavoastră, deși majoritatea oamenilor când aud cuvântul „carbohidrat” asociază imediat cu „nesănătos”.

În lista carbohidraților complecși includem legume și multiple tipuri de cereale (integrale). Acestea eliberează zaharurile lent, ceea ce înseamnă că alimentează organismul cu o doză de energie constantă, eliminând posibilitatea fluctuațiilor nivelului de glicemie.

Carbohidrații simpli sunt „creația” omului modern, întrucât în natură nu se găsesc. Elimină vitaminele și mineralele din alimente pentru a dărui „bombe” calorice și nesănătoase, pline de zahăr.

Ce sunt Carbohidratii?

Carbohidrații sunt unii dintre cei mai importanți macronutrienți ce furnizează corpului energia necesară. În funcție de tipul acestora, carbohidrații se împart în:

Zaharuri:

Carbohidrati - Zaharuri

Zaharurile au acțiune rapidă deoarece pompează o doză semnificativă de „combustibil”.

Zaharurile se împart în cele naturale (fructe, lapte, miere) și cele procesate (sirop de fructe, zahăr, zahar brun, sirop de arțar, melasă).

Zaharurile au molecule mici și sunt absorbite imediat de către organism, pompând energie în cel mai scurt timp.

Amidonoase:

Carbohidrati - Amidonoase

În lista de amidonoase includem: porumbul, cartofii, fasolea, lintea, mazărea și cerealele precum ovăz, orez, etc.

Atenție! Cerealele trebuie să fie neapărat integrale dacă doriți să aveți o alimentație sănătoasă. Nu alegeți cereale rafinate deoarece exclud o mulțime de micronutrienți.

Fibre:

Carbohidrati - Fibre

Fibrele se găsesc în surse precum: fasole albă, năut, porumb, fructe de pădure, cereale integrale, nuci, alune, migdale.

Fibrele sunt foarte importante pentru o digestie corectă și, mai mult decât atât, oferă senzația de sațietate pe termen lung.

Ce alimente sunt bogate in Carbohidrati?

Carbohidrati - alimente sunt bogate în carbohidrați

În funcție de tipul de carbohidrați, simpli sau complecși, carbohidrații se împart în „buni” și „răi”.

Cei complecși eliberează zaharurile lent pentru a oferi energie încontinuu, până la digerarea lor totală. Aceștia sunt: cerealele integrale, tărâțele, legumele verzi și fructele.

Polizaharidele (carbohidrații complecși) sunt buni de introdus în dieta dumneavoastră, deoarece au multe fibre și nutrienți, un indice glicemic scăzut și stimulează organismul.

Când vorbim despre carbohidrații simpli ne putem gândi la cei complecși, dar fără minerale și vitamine, ci doar cu multe zaharuri și glucide pe care organismul le asimilează imediat. Cele mai cunoscute surse de carbohidrati simpli sunt: prăjiturile și multiplele feluri de deserturi și torturi, cerealele procesate, băuturile îndulcite și pâinea albă.

Zaharurile (carbohidrații răi) nu sunt indicați într-o dieta sănătoasă deoarece sunt sărace în fibre și nutrienți, au un indice glicemic mare, calorii multe și oferă senzația de oboseală după ce energia s-a consumat.

Care este diferenta intre carbohidrati “integrali” si carbohidrati “rafinati”?

Carbohidrati - diferența între carbohidrați “integrali” si carbohidrați “rafinați”

Carbohidrații „integrali ” se deosebesc de carbohidrații „rafinați” în primul rând prin durata de absorbție a lor de către organism și prin furnizarea cantității de energie.

Carbohidrații integrali sunt cei complecși, adică lanțurile de zaharide, de aceea se numesc și „polidaharide”. Pe scurt, cu cât lanțul e mai lung, cu atât durează mai mult până se descompune.

Dacă vreți să alegeți carbohidrati integrali optați pentru grâu integral, orez, legume, și în general, cam toate tipurile de cereale integrale, acestea influențând mai mult decât orice aliment nivelul de glucoză din sânge.

Carbohidrații „rafinați” nu sunt altceva decât carbohidrati simpli. Aceștia nu aduc prea multe beneficii organismului și funcțiilor sale vitale, ci dimpotrivă, se traduc prin depuneri de grăsime și creșteri ale nivelurilor de zahăr și de glicemie din sânge.

Acest fel de carbohidrati sunt creația omului, fiind adăugați la produsele alimentare. Vorbim despre toate tipurile de zahăr (brun, de sfeclă, brut, etc), toate felurile de sirop (de fructe, de agave, de arțar, etc.), glucoza, zaharoza și concentratul de suc de fructe, pe care ar trebui să evitați să le consumați.

Ce sunt carbohidratii buni sau sanatosi?

Carbohidrații buni sau sănătoși

Carbohidrații buni, sau carbohidrații sănătoși sunt acele polizaharide găsite în mod natural în alimente. Odată ce sunt consumați, timpul de descompunere al lor este mult mai lent decât cel al carbohidraților simpli.

Când vorbim despre carbohidrat sănătos trebuie să ne ducem imediat cu gândul la amidon (fasole, linte, năut, cartofi, cereale, orez, etc.). Păstrează la îndemână aceste legume pentru momentele în care ai poftă de carbohidraţi.

Mulți nutriționiști recomandă să evităm carbohidrații simpli și să-i alegem pe cei complecși deoarece se absorb mai greu, sunt plini de fibre și de minerale, nu se depun sub forma țesutului adipos și furnizează cantități de energie suficiente pentru întreaga zi.

Cum arata o lista cu carbohidrati buni?

Carbohidrații buni, pe lângă faptul că sunt benefici sănătății, aceștia te pot ajuta și în procesul de slăbire și de menținere a siluetei.

Orzul este unul dintre primii carbohidrati buni, acesta accelerând metabolismul și având capacitatea de a diminua senzația de sațietate.

Popcornul este din nou un aliment sănătos, mai ales dacă are foarte puțină sare. Pe 100 de grame are foarte puține calorii, fiind o gustare excelentă chiar și în cazul în care țineți o dietă strictă.

Quinoa, cereala pe care o laudă toată lumea, menține nivelul glicemiei din sânge în parametrii optimi, la fel ca năutul prăjit, un alt carbohidrat bun pentru organism ce poate ține greutatea sub control.

Cartofii dulci au aproximativ 27 de grame de carbohidrati complecși, conținând mult mai puțin sodiu decât cartofii albi.

Micul dejun compus din iaurt grecesc și fulgi de ovăz este delicios și plin de carbohidrati sănătoși, la fel ca cerealele integrale pe care puteți să le consumați dimineața.

Ce carbohidrati sunt de evitat?

Carbohidrații pe care trebuie să îi evităm se încadrează la categoria „carbohidrati simpli”, „rafinați”, sau, cum sunt ei de fapt, „zaharuri”.

Care sunt carbohidratii simpli? Toate produsele delicioase se încadrează în această categorie, cum ar fi (snack-uri, prăjituri, dulciuri, bomboane, băuturi carbogazoase, napolitane, cornuri, biscuiți, ciocolată, etc.). Acestea sunt produse alimentare care nu aduc un aport semnificativ de micronutrienți și macronutrienți, acestea potolind foamea pe termen scurt, „lovind” corpul cu o doză de vitalitate care se scurge în câteva ore.

S-au realizat multiple teste clinice și cercetări ce au demonstrat că aceste feluri de produse cu carbohidrati simpli sunt dăunătoare și cu toate acestea ele sunt consumate în continuare la scară largă.

Ar trebui să le evităm deoarece sunt bogate în calorii, nu au nutrienți, cresc glicemia din cauza indicelui glicemic mare, pot să ducă la diabet, cauzează obezitate și cresc riscul bolilor de inimă.

Dă senzația de foame continuă ceea ce vă face să doriți să mâncați din ce în ce mai mult, glucoza depozitată fiind transformată în grăsime.

Cum arata o lista cu carbohidrati de evitat?

Carbohidrati de evitat

Carbohidrații de evitat sunt cei procesați, ale căror minerale și vitamine au fost eliminate.

O să vă oferim o listă de surse de alimente pe care ar trebui să o evitați cât mai mult, sau cel puțin să reduceți consumul de astfel de produse deoarece fac foarte mult rău inimii, ficatului și creierului:

 • Biscuiții cu ciocolată/ biscuiții cu zahăr/ biscuiții cu unt și vanilie, etc.
 • Dulciurile de orice fel
 • Gogoșile (mai ales cele umplute sau glazurate)
 • Orezul alb
 • Băuturile energizante (conțin cafeină și zahăr)
 • Cartofii albi prăjiți
 • Vafele și snack-urile
 • Chipsurile (cu diferite arome)
 • Pâinea albă
 • Pastele (din făină de grâu, cele din făină integrală se încadrează la categoria „carbohidrați sănătoși”)
 • Produsele de patiserie (cornuri, foietaje, pizza, diferite plăcinte sau rulouri)
 • Sucul de fructe concentrat
 • Cerealele cu ciocolată pentru micul dejun
 • Făina rafinată

Exista alimente fara carbohidrati?

Există o mulțime de alimente fără carbohidrați, dar pentru a avea o alimentație sănătoasă trebuie să aveți incluse în dieta zilnică produse ce au carbohidrati sănătoși deoarece sunt principala sursă de energie pe care corpul dvs. o utilizează.

În primul rând vorbim despre proteine: ouă, carne. Aceste două tipuri de alimente nu conțin deloc carbohidrați, în schimb, unele organe de animale (ficatul) au puțini carbohidrați, 5%.

Ouăle sunt unele dintre cele mai sănătoase și mai nutritive alimente de pe planetă, și chiar dacă au o mulțime de vitamine, acestea au 0 carbohidrați.

Carnea de vită, de miel, de pui, de porc (chiar și bacon), și de curcan au 0% carbohidrați.

De asemenea, fructele de mare nu au deloc carbohidrați. Aceste sunt bogate în omega-3 și acizi grași, și multe alte vitamine și nutrienți despre care mulți oameni nu știu încă.

Somonul, păstrăvul, sardinele, crustaceele, creveții, homarul, codul și tonul nu au deloc carbohidrați, însă se remarcă datorită altor calități nutritive.

O dieta in care se consuma putini carbohidrati contribuie la slabit

O dietă cu carbohidrati puțini contribuie la pierderea kilogramelor într-un mod rapid, având un impact pozitiv și asupra inimii. Eliminarea diferitelor produse cu carbohidrati poate să ducă și la un control mai eficient al nivelului de glicemie, mai ales la persoanele care suferă de diabet.

Specialiștii recomandă să includem în alimentația noastră zilnică 45-65% carbohidrați, de aceea o dietă fără acest tip de macronutrient nu trebuie urmată o perioadă îndelungată.

Având în vedere că un adult trebuie să consume aproximativ 130 de grame de carbohidrați, la dietă se recomandă să reducem acest număr până la 50-60 de grame.

La o astfel de dietă principalul obiectiv este să nu mai consumi acele produse ce conțin carbohidrati și să le alegi pe cele care au cât mai puțini.

Spre exemplu, o listă de surse cu puțini carbohidrati ar fi următoarea: carne (de porc, vită, pui, curcan), fructe de mare (crustacee, caracatiță, homar, creveți), carne de pește (ton, somon, păstrăv), legume (broccoli, roșii, ceapă, conopidă, salată kale, castraveți, vinete, ardei, sparanghel, fasole verde, ciuperci), fructe (avocado, căpșuni, grapefruit, piersici), alune (migdale, chia, alune de pădure, caju) și produse lactate.

Carbohidratii nu cauzeaza obezitatea

Carbohidratii si obezitatea

Indiferent de ce se scrie pe internet sau ce se spune la televizor, carbohidrații nu cauzează creșterea în greutate. Fiind unul dintre cei mai importanți macronutrienți, corpul nostru depinde de carbohidrați pentru funcționarea lui optimă.

Problema apare în momentul în care consumi mai mulți carbohidrați rafinați decât carbohidrați complecși.

Ceea ce contează este calitatea carbohidraților, modul de preparare a alimentelor bogate în carbohidrați și felul acestora determină apariția sau instalarea obezității.

Atât timp cât aveți un regim alimentar sănătos, chiar și cu surse bogate în carbohidrați, nu este posibil să declanșați obezitatea.

În momentul în care consumi carbohidrați, enzimele din intestine trebuie să treacă la treabă pentru a descompune polizaharidele și dizaharidele înainte ca intestinul subțire să le poată absorbi.

După absorbție, zahărul din sânge crește și se stimulează producția de insulină, permițându-le celulelor să preia glucoza și să o folosească ca sursă de vitalitate.

Multi carbohidrati sunt foarte sanatosi

Carbohidrații sunt cunoscuți pentru faptul că determină creșterea în greutate din cauza faptului că multe dintre produsele dulci conțin carbohidrați simpli, care, într-adevăr, nu sunt sănătoși.

Multă lume tinde să ignore carbohidrații complecși, sănătoși, foarte benefici sănătății, însă asupra lor ne vom opri noi acum.

Quinoa, ovăzul, hrișca, bananele, cartofii dulci, portocalele, sfecla, afinele, fasolea sunt doar câteva dintre alimentele bogate în carbohidrați, mulți nutriționiști recomandându-le în diete de slăbire sau de menținere a greutății.

Carbohidrati Lista – Intrebari Frecvente:

Carbohidratii ingrasa?

Răspunsul la această întrebare este și „da” și „nu”. Cum spuneam și mai sus, totul depinde de tipul de carbohidrat consumat.

Având în vedere că aceștia se împart în carbohidrați simpli și carbohidrați complecși, procesul de slăbire sau de creștere în greutate este puternic influențat de acest capitol.

Carbohidrații se împart în 3 categorii: zaharuri, amidonoase și fibre. Amintiți-vă, aproape toate alimentele pe care oamenii le numesc „carbohidrați” conțin, de fapt, o combinație dintre toate cele trei tipuri de carbohidrați, împreună cu proteine și grăsimi.

În momentul în care se calculează carbohidrații consumați se poate pierde în greutate, chiar dacă îi consumați în continuare.

Ce carbohidrati se pot consuma la diabet?

Carbohidrații si diabetul

Cantitatea și tipul carbohidraților care se pot consuma depinde în mare măsură de nivelul de glicemie, vârstă, greutate, nivelul de activitate a persoanelor cu diabet și alți factori pe care îi stabilește medicul.

Însă, cei care au diabet ar trebui să își propună să consume aproximativ jumătate din cantitatea de carbohidrați recomandată zilnică unui adult sănătos.

Pentru a vă propune un meniu simplu, recomandăm ca la mic dejun să aveți ovăz, lapte degresat, o banană și nuci, pentru prânz să pregătiți 2 felii de pâine integrală, carne de curcan, o roșie, salată, 7 morcovi mici, un iaurt grecesc și jumătate de cană de afine, iar la cină 250 de grame de piept de pui, o porție de orez brun, broccoli și 2 lingurițe de ulei de măsline.

0 Shares
Copy link