Orice ,,obsedat” al curățeniei trebuie să știe: Soluții naturale pentru curățarea locuinței.

Curățarea locuinței cu produse naturale este eficientă, nu pune în pericol sănătatea familiei, este benefică pentru mediul înconjurător și te ajută să economisești bani. În ultimii ani produsele de curățenie organice au devenit din ce în ce mai populare, înlocuindu-le pe cele din magazine, care sunt încărcate cu chimicale agresive. Dar, dincolo de a fi „la modă”, ingredientele naturale au devenit una dintre cele mai convenabile alternative, atât pentru sănătatea ta, cât și pentru binele mediului înconjurător. Deși companiile care scot produsele clasice pe piață neagă că acestea ar fi dăunătoare, din ce în ce mai multe studii arată că ele măresc riscul de dezvoltare a numeroase boli. În plus, acestea reprezintă unul dintre principalii factori care contribuie la contaminarea mediului, întrucât reziduurile lor provoacă daune ireversibile naturii. Din fericire, există diverse soluții naturale preparate acasă care sunt convenabile ca preț și care pot înlocui cu succes produsele chimice. 

Astăzi îți prezentăm 5 rețete interesante pe care sigur le vei încerca și tu de acum înainte: 

1. Curățarea podelelor și a blatului de bucătărie: Pe podea și pe blatul de bucătărie se adună în general multă mizerie și bacterii care pot fi periculoase. Pentru a dezinfecta aceste suprafețe, trebuie să combini proprietățile antibacteriene ale bicarbonatului de sodiu și ale oțetului cu alte produse care ajută la îndepărtarea petelor.

Ingrediente:

 • 1/2 cană de oțet alb (125 ml)
 • 1/2 cană de apă (125 ml)
 • 2 linguri de bicarbonat de sodiu (20 g)
 • 1 linguriță de ulei esențial de pin (5 ml)

Instrucțiuni: Adaugă toate ingredientele într-un castron curat și amestecă bine. Pulverizează soluția pe suprafețele pe care vrei să le cureți și freacă apoi cu o cârpă, un burete sau o perie.

2. Plăcile ceramice din baie și din cabina de duș: Pe plăcile ceramice din baie se acumulează mucegai și mizerie din cauza umezelii. Pentru a dezinfecta aceste suprafețe și a le face să arate ca noi, poți să diluezi puțin bicarbonat de sodiu în apă oxigenată. Încearcă și tu!

Ingrediente:

 • 1/4 cană de apă oxigenată (62 ml)
 • 1/2 cană de bicarbonat de sodiu (125 g)
 • 1 lingură de săpun lichid

Instrucțiuni: Toarnă bicarbonatul în apa oxigenată și adaugă săpunul lichid. Folosește cât este nevoie din acest amestec pentru a freca suprafețele murdare cu un burete. Dacă mizeria este greu de curățat, aplică produsul direct pe suprafața respectivă și lasă-l să acționeze timp de 10 minute. Clătește cu apă din abundență, iar diferența se va observa imediat!

3. Ferestrele: Produsele pentru curățarea sticlei conțin chimicale care pot provoca reacții alergice. Frecarea geamurilor cu puțină apă și o bucată de ziar este o modalitate simplă de a le înlocui. Dacă această variantă nu funcționează deoarece ferestrele sunt prea murdare, poți încerca următoarea rețetă:

Ingrediente:

 • 1 lingură de bicarbonat de sodiu
 • 1/2 pahar de apă (100 ml)
 • 1 sticlă cu pulverizator

Instrucțiuni: Pune bicarbonatul de sodiu în apă, apoi toarnă amestecul în sticla cu pulverizator. Pulverizează lichidul pe sticlă, apoi șterge cu o cârpă moale sau cu o bucată uscată de ziar.

4. Vesela: Există mai multe modalități de a îndepărta mizeria și resturile de mâncare de pe veselă. În acest caz, îți recomandăm să folosești lămâie, unul dintre cele mai bune ingrediente pentru dezinfectarea, albirea și dizolvarea grăsimii.

Ingrediente:

 • 3 linguri de săpun tare, biodegradabil (30 g)
 • 3 litri de apă
 • 1/2 cană de oțet alb (125 ml)
 • 1 lămâie

Instrucțiuni: Dă prin răzătoare 3 linguri de săpun și dizolvă-l în 3 litri de apă. Adaugă oțetul alb și zeama de lămâie. Amestecă bine toate ingredientele și folosește soluția obținută pentru a spăla farfurii, oale și alte ustensile de bucătărie.

5. Frigiderul: Pentru a preveni contaminarea încrucișată și acumularea de mirosuri neplăcute, este necesară o curățare amănunțită a frigiderului din când în când. Pentru a dezinfecta și a îndepărta particulele alimentare din frigider, nu trebuie decât să profiți de calitățile extraordinare ale bicarbonatului de sodiu.

Ingrediente:

 • 2 linguri de bicarbonat de sodiu (20 g)
 • 1/2 cană de apă (125 ml)

Instrucțiuni: Dizolvă două linguri de bicarbonat de sodiu într-o jumătate de cană de apă și folosește amestecul obținut pentru a curăța interiorul și exteriorul frigiderului. Lasă soluția să acționeze timp de 10 minute, apoi șterge cu o cârpă curată. Dacă vrei să previi mirosurile neplăcute, lasă câteva boabe de cafea sau felii de lămâie în frigider.

Toate aceste alternative sunt foarte sănătoase, ieftine și reprezintă aliați puternici în curățarea locuinței. Cunoști și alte trucuri organice pentru a curăța casa? Dacă da, te invităm să ni le împărtășești și nouă.