Mituri de prim ajutor care îți pot pune viața în pericol. Învață care este varianta corectă

În caz de urgență, primul lucru care vine în mintea fiecăruia este sfatul prietenilor și al familiei. Cu toate acestea, chiar și cele mai cunoscute recomandări pot duce la consecințe grave. Iată care sunt cele mai comune mituri despre primul ajutor, astfel încât să nu vă simțiți confuzi cu privire la ce să faceți când cineva are nevoie de ajutor.

1. Aplicarea gheții pe o vânătaie: De ce este greșit: Gheața ajută într-adevăr la reducerea vânătăilor, dar nu aplicați pachetul direct pe piele sau veți avea o arsură rece.
Ce este corect: puneți o pânză între piele și gheață. Aplicați gheața timp de 20 de minute, scoateți gheața și așteptați încă 20 de minute. Repetați de mai multe ori.

2. Frecarea unei persoane cu febră cu alcool sau oțet: De ce nu este bine: Oțetul și alcoolul sunt absorbite în sânge. Frecarea cu alcool poate crea intoxicație, în timp ce oțetul va crește aciditatea prea mult. Este deosebit de periculoasă pentru copii.
Ce este corect: febra poate fi atenuată băgând mai mult aer rece în cameră. În aceste condiții, pacientul va depăși febra, dacă nu este prea mare, de la sine.

3. Ridicarea unei persoane inconștiente: De ce este greșit: dacă cineva leșină, nu încercați să îi ridicați sau să îi stropiți cu apă rece – vei agrava spasmul. După ce își recapătă cunoștința, nu-i lăsați să bea cafea sau băuturi energizante: cofeina va duce la deshidratare.
Ce e corect: Ridicați picioarele persoanei, desfaceți toate articolele de îmbrăcăminte strânse și nu îi lăsați să stea în picioare imediat ce se trezesc.

4. Utilizarea untului sau smântânii pentru tratarea arsurilor: De ce este greșit: Singurul motiv pentru care vă veți simți mai bine după asta este că substanța este rece. Pericolul este însă ca untul sau smântâna să se usuce și să creeze o peliculă ce va împiedica schimbul termic (căldura va merge mai adânc și va provoca mai multă pagubă).
Ce este corect: Țineți zona arsă în apă rece timp de 15 minute. Nu rupeți niciodată bășica de pe arsură, deoarece aceasta va îndepărta stratul protector și va lăsa rana deschisă pentru infecții care pot duce la cicatrizare.

5. Punerea la loc a unui os pe cont propriu: De ce este greșit: Nu ar trebui să repoziționezi o articulație dislocată pe cont propriu deoarece ar putea duce la răniri suplimentare.
Ce e corect: Imobilizați membrul rănit și duceți victima la spital. Membrana nu trebuie să fie stabilită cu forța. În schimb, îmbrăcați-l într-o poziție confortabilă, imobilizând nu numai locul posibil al fracturii, ci cele două cele mai apropiate articulații.

6. Aplicarea căldurii pe o entorsă: De ce este greșit: O cârpă caldă nu va ajuta dacă mușchii dumneavoastră sunt răniți. Dimpotrivă, căldura va întări fluxul sanguin, ducând la o umflare mai severă.
Ce e corect: Aplicați ceva răcoros în primele zile după un accident. Aceasta va diminua inflamația și durerea. Asigurați un repaus al membrelor vătămate timp de 48 de ore.

7. Provocarea regurgitării în cazurile de otrăvire: De ce nu este bine: Recomandarea standard pentru otrăvire este să vă faceți să vomitați. Cu toate acestea, este strict interzis dacă ați fost otrăvit cu substanțe acide, alcaline sau alte substanțe caustice.
Ce e corect: Sunați imediat o ambulanță. Dacă totuși sunteți sigur că vomatul vă va face bine, nu utilizați mangan, bicarbonat de sodiu sau lapte pentru a o induce. În schimb, beți multă apă caldă.

8. Intrarea unui obiect străin în ochi: De ce este greșit: Riscați o mișcare greșită a mâinii și o agravare a rănilor.
Ce este corect: Acoperiți ochiul cu tifon și sunați la doctor. Numai dacă este o arsură chimică, ar trebui să spălați imediat ochiul cu apă.